Connect with us

U.E.

Germania avertizează că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor și ia în considerare o acțiune în justiție

Published

on

© European Union 2018

Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani (vzbv) a emis o declarație cu privire la aplicația de cumpărături Temu, în care a raportat mai multe încălcări ale legislației privind protecția consumatorilor în Germania și în Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă

Federația a sesizat Temu pentru opacitatea din jurul reducerilor oferite, afirmațiile dubioase privind mediul înconjurător, utilizarea unor tehnici de manipulare a designului, afirmații ecologice înșelătoare, dezvăluiri inadecvate cu privire la autenticitatea recenziilor produselor și la identitatea vânzătorilor care operează pe platformă. Astfel, vzbv ia în considerare posibilitatea de a iniția o acțiune în justiție împotriva Temu.

Anterior, vzbv identificase mai multe încălcări pe piața online cu produse chinezești. Potrivit vzbv, Temu lasă consumatorii în necunoștință de cauză în ceea ce privește modul în care se obțin reducerile mari anunțate. De asemenea, vzbv a criticat utilizarea neautorizată a unor modele manipulatoare. Whaleco Technology Limited, compania din spatele platformei, a răspuns avertismentului. Cu toate acestea, nu a emis o declarație de încetare a activității.

„În Germania și în Uniunea Europeană există legi pentru a proteja consumatorii și toate companiile trebuie să le respecte. Platforma Temu neliniștește și profită de consumatori cu reduceri aparent arbitrare, recenzii îndoielnice și modele manipulative, iar acest lucru trebuie să înceteze. Consumatorii trebuie să fie protejați de astfel de practici comerciale”, spune Ramona Pop, membră a consiliului de administrație al vzbv.

Conform vzbv, Temu afișează, de exemplu, reduceri de 70% la produsele în ofertă și nu furnizează informații suplimentare cu privire la prețurile de referință.

De asemenea, aplicația de cumpărături Temu face reclamă la faptul că amprenta de carbon este redusă dacă consumatorii nu își livrează produsele la domiciliu, ci la un punct de preluare din cartierul lor. Produsele au parcurs deja distanțe mari în momentul în care sunt livrate.

Vzbv avertizează că, în timpul procesului de comandă, piața online afișează numeroase mesaje precum „Grăbește-te! Peste 126 de persoane au acest articol în coș” sau „Peste 54 de utilizatori au cumpărat în mod repetat!”. Aceste prectici, cunoscute sub numele de „modele întunecate”, au fost interzise în temeiul Legii UE privind serviciile digitale începând cu 17 februarie 2024. „Modelele întunecate” sunt o modalitate de a proiecta platforme online pentru a păcăli utilizatorii să facă lucruri pe care altfel nu le-ar fi luat în considerare.

În opinia vzbv, piața online nu oferă informații suficiente cu privire la modul în care este garantată autenticitatea recenziilor despre produse. Cu toate acestea, furnizorii sunt obligați să furnizeze informații în acest sens.

În plus, vzbv consideră că platformei îi lipsesc informații despre identitatea furnizorilor de produse. În paralel cu avertismentul Federației Organizațiilor de Consumatori din Germania, centrele de consiliere a consumatorilor recomandă prudență la cumpărăturile online de pe aplicația Temu.

Spre deosebire de alți retaileri online, Temu elimină intermediarii și pune cumpărătorii în legătură directă cu producătorii din China. Bunurile sunt apoi trimise direct din fabricile sau depozitele chinezești către cumpărătorii de acasă. 

Disponibilă în SUA din septembrie 2022, Temu a devenit rapid cea mai descărcată aplicație din această țară. În afară de SUA, anul trecut Temu a fost cea mai descărcată aplicație și în Marea Britanie, Franța și Germania.

În prezent, Franța lucrează la o lege care să limiteze creșterea „fast fashion”. Absolut toate grupurile parlamentare din Franța au susținut „legea de limitare a impactului industriei textile asupra mediului”, informează Deutsche Welle.

Ministrul francez al mediului, Christophe Béchu, a descris inițiativa ca fiind un „pas important înainte”, ce face din Franța „prima țară din lume care limitează prin lege excesele fast fashion”. Forma finală a noii legi nu a fost încă definitivată, dar ea va fi supusă dezbaterii Senatului începând cu jumătatea lunii aprilie. .

Noile reguli vizează companiile de modă care introduc pe piață, zilnic, un anumit număr minim de produse. Acest prag urmează să fie stabilit ulterior de noul regulament. Este vorba, în primul rând, de giganții „fast fashion”, cum ar fi producătorul Shein și platforma de vânzări online Temu. În viitor, aceste companii vor fi obligate să facă publice pe site-urile proprii informațiile privind impactul produselor lor asupra mediului și să încurajeze oamenii să recicleze articolele. Nerespectarea acestor cerințe este pasibilă de amenzi de până la 15.000 de euro.

Potrivit Deutsche Welle, Temu va trebui să reacționeze  la o avalanșă de avertismente despre produse electronice de proastă calitate și defecte, jucării nesigure, falsuri de produse cu marcă înregistrată și pachete pierdute. Guvernul german a luat, de asemenea, notă și a declarat că va institui o mai bună monitorizare și supraveghere a pachetelor primite. Agenția de știri Reuters a relatat recent că această companie trimite în jur de 4.000 de tone de mărfuri pe zi în întreaga lume din China.

CONSILIUL EUROPEAN

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

Published

on

© European Union, 2024

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a estimat luni că orice proiect democratic este ”prin natura sa, muritor”, drept reacţie la discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat săptămâna trecută că UE ar putea “muri”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Orice proiect democratic, orice model democratic este, prin natura sa, muritor”, a declarat Michel cu prilejul unui eveniment de marcare a 20 de ani de la extinderea din 2004, când zece state au aderat la UE.

La data de 1 mai 2004 a avut loc cel de-al cincilea val de extindere din istoria UE, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Aceasta a fost cea mai mare extindere din punctul de vedere al populației și al numărului de țări.

Totuşi, a subliniat el, această constatare nu este menită să dea “o impresie pesimistă” privind starea UE. “Sunt optimist”, a spus el.

“Cred că avem forţele necesare, instrumentele necesare şi că suntem lucizi”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Într-un discurs cu o tentă alarmistă susţinut joi la Sorbona, la Paris, Emmanuel Macron a insistat asupra pericolelor care ameninţă UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Europa să se trezească la realitate că nu este suficient de înarmată în fața amenințărilor globale, precum agresiunea Rusiei, care reprezintă o provocare existențială pentru continent.

Într-un important discurs despre Europa rostit la Sorbona (“Sorbona 2.0”), în ceea ce a părut o reeditare a discursului din 2017, Macron a cerut Europei să adopte o strategie de apărare “credibilă” care să fie mai puțin dependentă de SUA, după ce acum șapte ani a propus Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică. 

Europa noastră de astăzi este mortală și poate muri. Poate muri și acest lucru depinde doar de alegerile noastre”, a spus Macron, liderul francez avertizând că Europa nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm” într-o lume în care “regulile jocului s-au schimbat” și în care nu trebuie să fie “vasala” Statelor Unite.

El a spus că supraviețuirea blocului european “depinde doar de alegerile noastre” și a avertizat că “regulile jocului” s-au schimbat și că UE nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm”, Macron fiind recunoscut pentru astfel de declarații tari după ce în 2019, la 70 ani de la înființarea NATO, a afirmat Alianța Nord-Atlantică este în moarte cerebrală.

“Suntem încă prea lenți și nu suntem suficient de ambițioși”, a spus liderul de la Paris, făcând apel la o “Europă puternică”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

Published

on

© TAROM/ Facebook

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane de euro (473,69 milioane de lei), a anunțat Bruxelles-ul luni, 29 aprilie.

Măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței.

Ajutorul de restructurare

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM. Planul de restructurare stabilește un pachet de măsuri de raționalizare a operațiunilor TAROM, de reînnoire a flotei sale învechite și de reducere a costurilor.

În iulie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM ar fi în concordanță cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigației aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de inițiere a procedurii.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ următoarele: (i) anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane de euro (246,19 milioane de lei) corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente; și (ii) o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane de euro (227,50 milioane de lei). 

Evaluarea Comisiei

Comisia a evaluat măsurile în temeiul Orientărilor sale pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate („Orientările privind salvarea și restructurarea”). A constatat, în special, următoarele aspecte.

  • Ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetățenii și întreprinderile din România, permițând TAROM să își restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare. 
  • Măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultățile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite și prin reducerea costurilor.  
  • Măsurile sunt proporționale, deoarece TAROM aduce o contribuție proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane EUR (381,12 milioane RON) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave și dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condițiile pieței.
  • Ajutorul este însoțit de garanții pentru a limita denaturarea concurenței pe piața unică. Printre acestea se numără (i) reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum și a numărului de aeronave și (ii) menținerea unei astfel de capacități reduse, limitând astfel prezența sa pe piață pe întreaga durată a perioadei de restructurare (și anume până la 31 decembrie 2026).

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsurile aplicate de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat Actul privind infrastructura gigabit care va înlocui Directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor în bandă largă (BCRD) din 2014 și care asigură o desfășurare mai rapidă a infrastructurii rețelelor digitale în întreaga Europă.

Potrivit unui comunicat al instituției, noua lege vizează simplificarea și accelerarea implementării rețelelor de mare viteză, cum ar fi fibra optică și 5G, în vederea atingerii obiectivelor și țintelor de conectivitate ale Europei stabilite în Busola Digitală pentru acest deceniu.

”Adoptarea Actului privind infrastructura gigabit reflectă angajamentul nostru de a aborda problema poverii administrative și de a stimula implementarea rețelelor de mare viteză. Acest lucru le va permite cetățenilor noștri să navigheze mai repede și să aibă o experiență digitală mai bună folosind fibra optică sau 5G”, a declarat Petra De Sutter, viceprim-ministru belgian și ministru al administrației publice, întreprinderilor publice, telecomunicațiilor și serviciilor poștale.

Noul regulament vizează reducerea costurilor inutil de ridicate ale implementării rețelelor de mare capacitate, cauzate parțial de procedurile de acordare a autorizațiilor. Acestea din urmă vor fi simplificate printr-un mecanism obligatoriu de conciliere între organismele din sectorul public și operatorii de telecomunicații.  În plus, noua legislație va oferi mai multă transparență și va asigura o planificare eficientă pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.

Pentru a asigura un acces mai bun al publicului și al întreprinderilor la serviciile societății informaționale, Actul privind infrastructura gigabit se referă, de asemenea, la implementarea și accesul la infrastructura fizică din interiorul clădirilor.

În plus, noua lege permite un anumit grad de flexibilitate pentru statele membre, cum ar fi derogări pentru infrastructura națională critică.

În cele din urmă, având în vedere că actualul plafon al prețurilor cu amănuntul pentru comunicațiile intra-UE reglementate va expira la 14 mai 2024, plafoanele actuale de 0,19 EUR pe minut pentru apeluri și de 0,06 EUR pe mesaj SMS sunt prelungite până la 30 iunie 2032 pentru a asigura protecția, în special pentru consumatorii vulnerabili.

Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în zilele următoare și va intra în vigoare la trei zile după această publicare. Noua lege se va aplica la 18 luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții specifice urmând să se aplice ulterior.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO2 hours ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA4 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO5 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.5 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA7 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA8 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.8 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO5 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 202410 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending