Germania, cea mai mare economie UE, urmatoarea tara in recesiune

După ce a trecut de criza cu care se confruntă zona euro mult mai uşor decât alte state, economia germană ar putea să cadă în recesiune în 2012, lovită de scăderea exporturilor şi declinul investiţiilor, informeaza Adevarul.ro.

Economiştii, care înainte estimau doar o încetinire a ritmului de creştere, îşi reviziuesc acum prognozele şi anunţă că economia s-ar putea contracta, posibil pentru două trimestre consecutiv. Lovitura ar fi una mai mult decât suficientă pentru a destabiliza întreaga economie UE, având în vedere că Germania este motorul creşterii în regiune.

Guvernul german a decis săptămâna trecută să reactiveze fondul de urgenţă pentru salvarea băncilor şi a anunţat că ar putea reintroduce subvenţiile „Kurzarbeit“, care au ajutat firmele ca, în timpul criezi, să poată face faţă reducerii comenzilor fără a fi nevoite să concedieze angajaţi.

Ambele măsuri au fost introduse la apogeul crizei economice izbucnite în 2007-2008, atunci când economia germană a suferit cea mai abruptă contracţie de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Nu este o recesiune clasică, aici avem de-a face cu incertitudini ridicate din cauza crezei euro, care-şi va spune cuvântul asupra investiţiilor şi a comerţului“, explică Felix Huefner, economist al Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD), citat de agenţia de ştiri Reuters si preluat de Adevarul.ro.

„Bazele arată însă mai bine decât în alte ţări, nevoia de consolidare fiscală este relativ mică, nivelul datoriei populaţiei este la un nivel sustenabil, iar rata şomajului este situată la nivelul minim din ultimii 20 de ani“, a spus economistul. Cu toate acestea, el consideră că Germania a intrat deja într-o „recesiune blândă“, iar economia probabil că se va contracta în cel de-al patrulea trimestru al anului şi că va stagna în primele trei luni din 2012.

Deja, mai mulţi giganţi industriali germani au căzut pradă crizei. Producătorul de echipament pentru energia solară şi panouri fotovoltaice Solon, unul dintre cei mai mari din lume, şi Manroland, al treilea producător mondial de aparate pentru imprimat, au intrat în procedură de insolvenţă.

Germania este un puternic stat exportator, iar aproximativ 40% din exporturile ei merg către alte state din zona euro.  Datorită avansului din primele nouă luni ale anului, valoarea exporturilor Germaniei va depăşi anul acesta pragul de 1.000 de miliarde de euro pentru prima dată.

Pentru mai multe informatii, accesati Adevarul.ro.

Sursa foto: blog.naver.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.