Connect with us

MAREA BRITANIE

Germania, dispusă „pas cu pas” la un tratat de cooperare cu Regatul Unit, care să reflecte „întreaga anvergură a relațiilor”

Published

on

© Germany in the EU/ Twitter

Germania este dispusă să lucreze la un tratat de cooperare sau prietenie cu Regatul Unit, care să reflecte „întreaga anvergură a relațiilor”, însă va aborda acest lucru „pas cu pas”, a declarat Angela Merkel, în ultima sa vizită bilaterală în Marea Britanie până la încheierea ultimului său mandat de cancelar german, relatează Digi24 și DW

Angela Merkel s-a întâlnit cu omologul său, Boris Johnson, la Chequers, reședința premierului britanic din Buckinghamshire. Cei doi lideri s-au plimbat prin grădina proprietății, apoi cancelarul german a participat la o ședință (online) a guvernului britanic, fiind primul lider străin care se adresează cabinetului de la Londra de la președintele Bill Clinton, în 1997. 

Discuțiile au vizat cu precădere comerțul și relațiile post-Brexit.

Ulterior, Angela Merkel și Boris Johnson au ținut o conferință de presă comună, la care cancelarul german a vorbit și despre regimul de călătorii între cele două state, în contextul pandemiei și al creșterii cazurilor de infectări cu varianta Delta în Marea Britanie. Liderul german a precizat că britanicii care au efectuat întreaga schemă de vaccinare ar putea să-și petreacă vacanța în Europa fără carantină în „viitorul apropiat”, potrivit DW.

Totodată, Merkel a salutat noua eră a relațiilor bilaterale Germania-Marea Britanie post-Brexit și a manifestat deschiderea spre elaborarea unui tratat de prietenie sau cooperare. 

„Acum, că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, este o bună oportunitate de a deschide un nou capitol în relația noastră, de a găsi formate foarte practice în care să putem avea un contact foarte strâns”, a spus aceasta, potrivit DW. Am fi foarte fericiți de partea germană să lucrăm împreună la un tratat de prietenie sau un tratat de cooperare, care ar reflecta întreaga anvergură a relațiilor”, a adăugat liderul german.

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat că va adopta o abordare „pas cu pas” în ceea ce privește noua relație cu Regatul Unit după Brexit.

În context, Boris Johnson a anunțat un plan de întâlnire anuală a cabinetelor german și britanic pentru a „discuta probleme comune” și a vorbit, de asemenea, despre o serie de noi proiecte științifice între Germania și Marea Britanie, informează Digi24.

Johnson a lăudat, de asemenea, diplomația globală și leadership-ul lui Merkel. Astfel, premierul britanic a declarat că va crea o nouă medalie academică în onoarea omologului său german, care ar urma să fie acordată oricărei femei germane sau britanice care atinge excelența în știință începând cu 2022.

De asemenea, cei doi au vorbit despre problemele actuale legate de protocolul privind Irlanda de Nord. Cancelarul Merkel a reiterat faptul că trebuie găsite soluții pragmatice.

Londra a ajuns la un acord cu Bruxelles în această săptămână privind o prelungire a perioadei de grație pentru carnea refrigerată trimisă din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Citiți și Protocolul privind Irlanda de Nord: Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit o perioadă de grație de trei luni în ”războiul cârnaților

Dar disputa generală privind acordurile comerciale post-Brexit cuprinse în protocolul privind Irlanda de Nord, parte a tratatului de divorț obligatoriu dintre Regatul Unit și UE, rămân nerezolvate. Normele UE continuă să se aplice pe teritoriul britanic, pentru a menține o frontieră deschisă cu Republica Irlanda, membră a UE.

Merkel a fost mai puțin directă în criticile sale la adresa poziției britanice decât alți lideri europeni, făcând apel la o „soluție pragmatică” pentru divergențele legate de acordul Brexit și a încercat să minimalizeze tensiunile în timpul vizitei sale.

De asemenea, liderul german a evitat să se pronunțe atunci când a fost întrebată dacă prim-miniștrii britanici ar putea fi invitați la summiturile Uniunii Europene, ca o încercare de a repara legăturile în era post-Brexit. „Vom vedea”, a spus aceasta, potrivit DW. 

Ulterior întrevederii cu premierul Boris Johnson, Angela Merkel a fost primită, pentru o vizită privată, la reședința de la Windsor a reginei Elisabeta a II-a.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Premierul britanic Liz Truss va participa la primul summit al Comunității Politice Europene de la Praga și se oferă să-l găzduiască pe următorul la Londra

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Liz Truss, a decis să participe la prima întâlnire a Comunităţii Politice Europene pe 6 octombrie la Praga, și s-a oferit să găzduiască, la Londra, viitorul summit al acestei inițiative, deși cu câteva luni în urmă a respins participarea Marii Britanii la acest proiect gândit de președintele francez Emmanuel Macron pentru a evita percepția că britanicii vor să revină într-o formă sau alta aproape de Uniunea Europeană la câțiva ani după Brexit.

Şefa guvernului conservator intenţionează să participe pentru că energia şi migraţia, pe agenda reuniunii, sunt printre priorităţile ei şi necesită colaborarea cu alţi lideri europeni, potrivit agenţiei de presă britanice PA.

Potrivit Politico Europe, Marea Britanie a făcut cunoscut europenilor că Liz Truss, în plină furtună din cauza planului ei masiv de reducere a impozitelor, doreşte nu doar să participe la întâlnirea din 6 octombrie, dar şi să găzduiască la Londra următorul summit al acestei noi instanţe. La șase ani de la votul pentru Brexit, premierul eurosceptic Liz Truss vrea să readucă Marea Britanie în arena politică europeană, titrează publicația menționată.

Dorința lui Truss este cu atât mai interesantă cu cât în perioada în care era ministru de externe şi-a manifestat, totuşi, scepticismul faţă de proiectul unei platforme de dialog politic şi cooperare lansat de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

“Preferinţa mea este să mă bazez pe structurile care există deja şi funcţionează cu succes, fie că sunt G7 sau NATO”, declarase ea. Între timp, Truss și Macron au discutat despre comunitatea politică din care Marea Britanie ar putea face parte atunci când s-au întâlnit la începutul acestei luni la New York. Cu toate acestea, au existat motive pentru care partea britanică a părut reticentă în a semna, nu în ultimul rând dorința de a evita să pară că Truss se alătură din nou la ceva care seamănă cu UE, acesta fiind motivul pentru care reprezentanții Regatului Unit au propus schimbarea numelui de “comunitate” în “forum” în timpul discuțiilor de joi.

În ultimii șase ani, de când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE în 2016, guvernele succesive – în care Truss a servit – au încercat să se distanțeze de Bruxelles. În calitate de ministru de externe, înainte de a deveni premier, Truss a adoptat o poziție dură față de Bruxelles în ceea ce privește disputele legate de Brexit, inclusiv dezacordul în curs de desfășurare cu privire la normele comerciale pentru Irlanda de Nord.

Potrivit unui responsabil european, la prima reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) au fost invitate 44 de ţări, informează și Agerpres. Pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii, au fost invitaţi liderii celor şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), din Regatul Unit, Norvegia, Elveţia, Ucraina, Moldova, Islanda, Georgia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan şi Liechtenstein. Politico Europe notează că și Republica Moldova s-a oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității.

CPE urmează să conţină o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de închidere. Uniunea Europeană a subliniat că această instanţă nu este o soluţie alternativă la extinderea blocului, mai scrie AFP.

Acest proiect al unei platforme de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei şi a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”. De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat la sfârşitul lui august că susţine iniţiativa, evocând ”o Uniune a 36 de țări”, care cuprinde Balcanii de Vest, Ucraina, R. Moldova și Georgia. Și președintele român Klaus Iohannis s-a declarat de acord cu inițiativa comunității politice europene propuse de președintele francez Emmanuel Macron, însă a atenționat că aceasta nu trebuie să creeze “paralelisme și așteptări false” în ceea ce privește procesul de integrare europeană al statelor care doresc să adere la UE sau să fie un substitut în acest sens.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a referendumurilor fictive desfășurate în patru regiuni ucrainene cu obiectivul de a alipi aceste teritorii la Rusia, fapt ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE britanic, ”regimul rus a organizat aceste referendumuri fictive într-o încercare disperată de a acapara teritorii și de a-și justifica războiul ilegal. Procesul reflectă aceeași abordare întâlnită în cazul Peninsulei Crimeea, în 2014, combinând dezinformarea, intimidarea și rezultatele fictive. Aceste referendumuri nu reprezintă voința demonstrată a poporului ucrainean și reprezintă o încălcare gravă a integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei”.

”Referendumurile de fațadă, organizate cu arma în mână, nu pot fi considerate libere sau corecte, iar rezultat lor nu va fi niciodată recunoscut. Acestea urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat. Sancțiunile de astăzi îi vor viza pe cei care se află în spatele acestor voturi fictive, precum și persoanele care continuă să susțină războiul de agresiune al regimului rus. Suntem alături de poporul ucrainean și sprijinul nostru va continua atât timp cât va fi nevoie pentru a le restabili suveranitatea”, a subliniat ministrul de externe, James Cleverly.

Pentru a pune în aplicare aceste referendumuri false, regimul rus a desfășurat funcționari și colaboratori în fiecare dintre aceste regiuni controlate temporar – 33 dintre aceste persoane sunt sancționate astăzi. Printre acestea se numără:

  • Serghei Eliseev: șeful guvernului din Kherson, recent instalat de guvernul rus și viceamiral în marina rusă. De când a dezertat din marina ucraineană în 2014, Eliseev a continuat să submineze independența Ucrainei;
  • Ivan Kusov: ministrul Educației și Științei din așa-numita Republică Populară Lugansk și însărcinat de Pasechnik – liderul RPL – cu sarcina de a ”ajuta instituțiile noastre de învățământ să se integreze fără probleme în sistemul educațional al Rusiei”;
  • Evhen Balitskyi: șeful instalat de ruși al așa-numitului guvern din Zaporojie, care a susținut invazia rusă din martie prin declarații publice de susținere. În august, Balitskyi ar fi semnat un decret pentru a permite organizarea unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia;
  • Evgheni Solntsev: vicepreședintele așa-numitei Republici Populare Donețk.

IMA Consulting, supranumită ”agenția de PR favorită a lui Putin”, a fost, de asemenea, sancționată. Se pare că IMA ar fi fost desemnată să gestioneze campaniile publice pentru aceste referendumuri false – atât pentru a sprijini punerea lor în aplicare în cele patru teritorii controlate temporar, cât și pentru a le conferi o falsă legitimitate în Rusia.

Goznak, o companie producătoare de documente cunoscută pentru monopolul pe care îl deține asupra producției a ”zeci de milioane” de documente de stat, inclusiv pașapoarte eliberate rapid în teritoriile controlate temporar, a fost, de asemenea, sancționată.

Putin continuă să se bazeze pe camarila sa de oligarhi și elite pentru a-și finanța războiul.

Astfel, alți patru oligarhi, cu o avere netă globală combinată estimată la 6,3 miliarde de lire sterline, au fost, de asemenea, sancționați pentru că au sprijinit sau au obținut beneficii de la guvernul Rusiei și au operat în sectoare de importanță strategică. Printre aceștia se numără:

  • God Nisanov și Zarah Iliev: cunoscuți ca ”regii imobiliarelor” din Rusia și cu o avere netă comună de 2 miliarde de lire sterline, cei doi dețin și controlează grupul Kievskaya Ploshchad, o importantă companie de construcții care operează pe întreg teritoriul Rusiei;
  • Iskander Makhmudov: președinte și fondator al Ural Mining and Metallurgic Company. Un mare magnat al industriei siderurgice, Makhmudov are o avere netă globală estimată la 2,7 miliarde de lire sterline.
  • Igor Makarov: președinte și proprietar al ARETI International Group, un investitor important în sectorul petrolului și al gazelor și fondator al Itera, prima companie de gaze independentă din Rusia înainte de a fi cumpărată de compania de stat Rosneft. Makarov are o avere estimată la 1,6 miliarde de lire sterline.

Pachetul include, de asemenea, 55 de membri ai consiliului de administrație din organizații de stat care continuă să finanțeze mașina de război rusă. Printre cei sancționați se numără:

  • 23 de persoane din Consiliul de administrație și Consiliul de management al Gazprombank;
  • 16 membri ai Consiliului de supraveghere, ai Consiliului executiv și director ai Sberbank;
  • 10 persoane din cadrul Sovcombank, inclusiv vicepreședintele și membrii Consiliului de supraveghere și ai Consiliului de administrație.

Regatul Unit a sancționat peste 1 200 de persoane fizice și peste 120 de entități, inclusiv peste 120 de oligarhi cu o avere netă globală combinată estimată la peste 130 de miliarde de lire sterline.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic subliniază nevoia ca aliații să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina: Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de amenințările lui Putin. Trebuie să continuăm să sancționăm Rusia

Published

on

© Andrew Parsons / No 10 Downing Street/ Flickr

Premierul britanic, Liz Turss, a subliniat că aliații ar trebui să rămână fermi în privința sprijinului acordat Ucrainei și să ignore tentativele de intimidare ale președintelui rus, Vladimir Putin, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Cred că nu a anticipat puterea reacţiei din partea lumii libere”, a declarat Truss pentru CNN într-un interviu difuzat duminică, făcând trimitere la deciziile lui Vladimir Putin, care a anunțat în această săptămână o mobilizare militară parțială, folosind, în același timp, amenințările cu un posibil conflict nuclear, o dovadă a disperării în fața pierderilor pe care le înregistrează forțele ruse.

”Nu ar trebui să ascultăm tentativele sale de intimidare şi ameninţările sale false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să sancţionăm Rusia şi să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni”, a adăugat oficialul britanic, ale cărei prime discuții telefonice pe care le-a avut după ce și-a preluat noile atribuții au fost cu președinții SUA și Ucrainei, Joe Biden, respectiv Volodimir Zeleneski.

Marea Britanie s-a dovedit a fi un aliat neobosit al Kievului de când Rusia a declanșat războiul, la 24 februarie, și continue să sprijine Ucraina, cea mai recentă dovadă în acest sens fiind asistența militară în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline care ar urma să ajute acest stat în 2023 să se apere de invadatorii ruși.

Cât privește sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei, miniștrii de externe din G7, format în care se află și Regatul Unit, au condamnat deja escaladarea deliberată din partea Moscovei și au promis noi măsuri punitive.

Astfel de decizii sunt așteptate și din partea Uniunii Europene, conform mențiunilor Înaltului său Reprezentat, Josep Borrell, care a informat că șefii diplomațiilor din UE au convenit să pregătească un al optulea pachet de sancțiuni.

Chiar dacă există divergențe între Londra și parteneri tradiționali, precum UE, pe alte segmente, de exemplu angajamentele post-Brexit, care au provocat un val de nemulțumire și în Administrația Biden, fapt ce i-a fost adus la cunoștință premierului britanic de către președintele SUA, Liz Truss a punctat în același interviu mai sus amintit că aliații trebuie să coopereze atât în privinţa poziţiei lor faţă de Rusia, cât şi faţă de China.

Recentele discuții dintre oficialul britanic și premierul nipon, precum și cele dintre președinții american și francez cu privire la contracararea provocărilor reprezentate de China relevă astfel obiectivele comune ale Occidentului în regiunea Indo-Pacific.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA41 mins ago

De la Sofia, Nicolae Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaz: Țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului

ENERGIE2 hours ago

Ministrul Energiei: Finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune

NATO3 hours ago

EXCLUSIV Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei: Dacă Putin o ia razna și folosește arme nucleare tactice, acesta ar trebui să fie sfârșitul jocului pentru Rusia

ROMÂNIA3 hours ago

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: Astăzi începe o nouă eră pentru Europa de Sud-Est și pentru securitatea energetică a UE

NATO5 hours ago

Țările baltice susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO: Curajul Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianţa

ENERGIE5 hours ago

Premierul Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: România își va juca rolul în asigurarea securității energetice a Europei

Eugen Tomac5 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a adus un omagiu, în plenul PE, românilor care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina: „Putin are mâinile pătate de sânge”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Joe Biden afirmă că SUA și aliații săi nu se vor lăsa „intimidați” de Vladimir Putin: NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său

ENERGIE7 hours ago

Transgaz și operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, Ungaria și Slovacia propun o inițiativă pentru a livra până la 5 mld. metri cubi de gaze către Europa de Est, Centrală și de Vest

NATO20 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE4 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending