Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Germania a început să ia în considerare un plan propus de guvernul francez care ar extinde puterile Băncii Europene de Investiții (BEI) și i-ar permite instituției să finanțeze proiecte de apărare, precum achiziționarea de arme și provizii militare, relatează Politico Europe.

În prezent, BEI, deținută de statele membre ale UE, furnizează împrumuturi către alte sectoare, precum climatul, energia durabilă și digitalizarea, dar îi este interzis să investească în domeniul apărării.

Această schimbare subliniază importanța sporită al BEI, care s-a extins rapid în ultimii ani, pe măsură ce țările UE cu resurse financiare limitate au apelat la ea pentru a finanța investiții.

De altfel, cursa pentru președinția băncii a devenit una politică, cu diverși candidați – inclusiv vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care este în prezent în concediu, și ministrul spaniol al finanțelor Nadia Calviño – concurând pentru postul vacant din anul viitor.

În trecut, Germania a fost precaută în ceea ce privește BEI și acordarea dreptului de a investi în domeniul apărării. Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a schimbat această percepție în Berlin – nu numai din necesitate politică, ci și pentru că investiția în sectorul militar este acum considerată mai acceptabilă din punct de vedere moral.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat această schimbare – “Zeitenwende” – în cadrul politicii externe și securității germane, îndreptând Berlinul către un rol de lider în securitatea europeană. Investițiile BEI ar putea sprijini UE în consolidarea capacităților de apărare și a capacității de producție pentru a ajuta Ucraina, au declarat diplomați din Berlin și Bruxelles.

Deși sprijinul pentru schimbarea mandatului BEI nu este încă o perspectivă oficială a guvernului german – un purtător de cuvânt al ministrului de finanțe, Christian Lindner, a refuzat să comenteze dacă susține planul – simpatia lui Scholz pentru plan este semnificativă: Dacă Germania ar sprijini oficial propunerea franceză, probabilitatea ca și alte țări să susțină ideea ar crește.

Acest lucru ar fi cheia pentru obținerea unei majorități în consiliul de administrație al BEI, format din miniștri de finanțe sau economie din cele 27 de țări UE. Aceștia sunt cei care ar putea schimba mandatul BEI pentru a include apărarea. O schimbare a mandatului ar necesita sprijinul a cel puțin 14 țări UE, care să reprezinte 50% din capitalul subscris al băncii. Aici, Germania joacă un rol cheie, deoarece este unul dintre cei mai mari acționari ai BEI, alături de Franța și Italia, care dețin fiecare aproximativ 19% din bancă.

La începutul acestui an, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, și-a exprimat susținerea pentru o astfel de schimbare, declarând: “Avem nevoie de o industrie de apărare foarte capabilă în UE… Pentru asta trebuie să investim… și dacă nu provine fonduri de pensii mari sau din bănci, atunci există o problemă reală.”

Țările UE și Parlamentul European au indicat un prim semn de susținere pentru acest concept, atunci când au votat în favoarea Legii de Sprijin pentru Producția de Muniție, o lege destinată să stimuleze producția de proiectile pentru Ucraina, care a inclus mențiunea că BEI “ar trebui să își intensifice sprijinul pentru industria europeană de apărare și achiziții comune în afara sprijinului său actual pentru tehnologiile cu uz dublu.”

Săptămâna trecută, președintele BEI, Werner Hoyer, a avertizat împotriva schimbării mandatului, spunând că acest lucru ar plasa banca pe “calea greșită.” De asemenea, persoane apropiate de președintele băncii au declarat că în cadrul instituției există îndoieli. Una dintre îngrijorările majore este că BEI ar putea pierde anumiți investitori, cum ar fi fondurile de pensii, de la care banca împrumută bani și care pot avea reguli împotriva investițiilor în proiecte de apărare.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca este “complet dedicată sprijinirii investițiilor în tehnologiile de care are nevoie Europa pentru securitatea sa și pentru apărarea pe termen lung”, dar că încearcă să facă acest lucru prin tehnologii cu utilizare dublă, precum investițiile în securitatea cibernetică sau sateliți, care pot fi folosiți în scopuri militare, dar nu sunt tehnologii militare în sine.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că BEI a decis în iunie să mărească finanțarea pentru astfel de infrastructuri de securitate “la cel mai înalt nivel până în prezent, alocând 8 miliarde de euro pentru finanțare până în 2027.”


Material redactat de Taisia Fusea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

Published

on

© MIPE/ Facebook

O delegație MIPE, condusă de secretarul de stat Carmen Moraru, a avut o întâlnire de lucru cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ioannis Tsakiris, însoțit de alți reprezentanți ai instituției financiare internaționale pentru a discuta modalitățile concrete de sprijin pentru implementarea proiectelor strategice pentru dezvoltarea României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, oficialii BEI au subliniat importanța asistentei financiare rambursabile în valoare de 4 miliarde de euro acordate României pentru acoperirea cofinanțării publice naționale și importanța continuării cooperării în domenii de interes strategic la nivel european.

Parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții reprezintă un pas important pentru implementarea cu succes a proiectelor. Finanțarea de 4 miliarde de euro va accelera dezvoltarea infrastructurii de transport și sănătate, domenii esențiale pentru creșterea calității vieții în România. Colaborarea cu BEI demonstrează angajamentul nostru comun pentru o implementare eficientă a fondurilor europene, asigurând astfel un impact pozitiv și de lungă durată pentru economia românească”, a subliniat secretarul de stat Carmen Moraru.

Amintim că România a solicitat în 2022 Băncii Europene de Investiții o asistență financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiții, a unor investiții din sectoarele transporturi și sănătate, finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență și POS 2021 – 2027.

Banca Europeană de Investiții a jucat un rol important în România încă din 1991, finanțând cu peste 21 de miliarde de euro proiecte în țara noastră. Mai mult de două treimi din această sumă a fost direcționată înspre transporturi, linii de credit, energie, sănătate și industrie.

Citiți și: BEI a acordat României finanțări în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2024, anunță vicepreședintele instituției: Au dus la deblocarea unor investiții totale de 5,2 miliarde de euro

În 2024, instituția financiară europeană a acordat României finanțări în valoare de 2,49 de miliarde de euro.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

BEI a acordat României finanțări în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2024, anunță vicepreședintele instituției: Au dus la deblocarea unor investiții totale de 5,2 miliarde de euro

Published

on

© Yannis Tsakiris/ X

Banca Europeană de Investiții a acordat României finanțări în valoare de 2,49 de miliarde de euro în 2024, această țară fiind un partener cheie pentru Grupul BEI, a declarat, joi, vicepreședintele acestei bănci, Ioannis Tsakiris, informează Agerpres.

Mesajul  principal pe care vicepreședintele BEI a dorit să-l transmită în conferința de presă organizată la Ministerul Finanțelor este că angajamentul Băncii Europene de Investiții față de ”creșterea și dezvoltarea durabilă a țării nu a fost niciodată mai puternic”.

”România este un partener cheie pentru Grupul Băncii Europene de Investiții. Angajamentul nostru față de creșterea și dezvoltarea durabilă a țării nu a fost niciodată mai puternic, acesta este mesajul pe care doresc să-l transmit partenerilor noștri, piețelor și publicului, în special în aceste vremuri dificile. După cum bine știți, 2023 a fost un an record pentru Grupul BEI în România. Atingerea acestui succes a fost o provocare, dar în 2024 am construit pe acest elan și am obținut rezultate remarcabile: noi finanțări în valoare de 2,49 miliarde de euro, ceea ce a dus la deblocarea unor investiții totale în valoare de 5,27 miliarde de euro, impulsionând economia României cu aproximativ 1,5% din PIB”, a menționat Ioannis Tsakiris în conferința de presă la care a participat și Alin Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Ioannis Tsakiris a dezvăluit că a avut joi în întâlnire cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, pentru a-i prezenta rezultatele instituției și pentru a discuta despre pașii următori. O întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se află, în egală măsură, pe agenda oficialului BEI.

El a ridicat fabrica Nokian din Oradea la rang de bornă al anului 2024.

Amintim că la finalul lunii iulie a anului trecut, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Nokian Tyres un împrumut de 150 de milioane de euro pentru construirea în România a primei fabrici din lume care va produce anvelope de autoturism, fără emisii de dioxid de carbon (CO2), a anunţat instituţia financiară internaţională.

Citiți și: BEI a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro companiei Nokian Tyres pentru a construi la Oradea prima fabrică ecologică de anvelope din lume

Fabrica de la Oradea, prevăzută să fie finalizată în 2027, va crea aproximativ 500 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va ajuta la combaterea declinului demografic din regiune, precizează sursa citată.

Fabrica va avea aproximativ 100.000 de metri pătraţi şi se va baza pe energie verde obţinută din surse cu zero emisii CO2, inclusiv energie verde produsă local, precum şi pe tehnologii avansate, pentru a preveni emisiile de CO2.

Uzina va produce până la 6 milioane de anvelope anual, odată ce va atinge capacitatea maximă în 2027. Operaţiunile comerciale vor începe în prima parte a anului 2025 iar capacitatea se va mări gradual în 2026. Amplasamentul va include şi un depozit pentru distribuţia de anvelope.

Această colaborarea fructuoasă între BEI și România continuă și în 2025.

Vizita vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții în țara noastră a fost marcată prin anunțarea unui sprijin financiar din partea acestei bănci pentru un proiect energetic în țara noastră.

Banca Europeană de Investiții (BEI) angajează până la 30 de milioane de euro pentru un proiect important de energie eoliană în România, accelerând tranziția verde și independența energetică a țării.

Citiți și: România își extinde producția de energie curată printr-un sprijin de 30 de milioane de euro de la BEI pentru un nou parc eolian realizat în sudul țării, în apropierea Mării Negre

sprijinul BEI cofinanțează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peștera, sat aflat în apropierea municipiului Constanța pe litoralul românesc al Mării Negre.

Peștera II, una dintre cele mai mari inițiative de energie eoliană din România, urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 megawați (MW), suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării românești pe durata unui an. Construcția urmează să fie demarată în anul acesta și, odată finalizată, va sprijini eforturile Uniunii Europene de atingere a neutralității climatice până la jumătatea secolului.

BEI a jucat un rol esențial încă din 1991, banca finanțând cu peste 21 de miliarde de euro România, potrivit declarațiilor lui Tsakiris. Mai mult de două treimi din această sumă a fost direcționată înspre transporturi, linii de credit, energie, sănătate și industrie.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

România își extinde producția de energie curată printr-un sprijin de 30 de milioane de euro de la BEI pentru un nou parc eolian realizat în sudul țării, în apropierea Mării Negre

Published

on

© European Communities, 2009/Source: EC - Audiovisual Service

Banca Europeană de Investiții (BEI) angajează până la 30 de milioane de euro pentru un proiect important de energie eoliană în România, accelerând tranziția verde și independența energetică a țării.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, sprijinul BEI cofinanțează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peștera, sat aflat în apropierea municipiului Constanța pe litoralul românesc al Mării Negre.

Sprijinul BEI pentru „Peștera II” reprezintă o co-investiție realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiții cu sediul în Danemarca care se concentrează pe dezvoltarea și construcția proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume. Valoarea totală a proiectului se va ridica probabil la peste 500 de milioane de euro.

Peștera II, una dintre cele mai mari inițiative de energie eoliană din România, urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 megawați (MW), suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării românești pe durata unui an. Construcția urmează să fie demarată în anul acesta și, odată finalizată, va sprijini eforturile Uniunii Europene de atingere a neutralității climatice până la jumătatea secolului.

”Suntem mândri să sprijinim tranziția României către o energie curată prin investiția noastră de 30 de milioane de euro în proiectul eolian terestru Peștera II”, a spus vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris.

”Această inițiativă emblematică nu doar mărește capacitatea de energie regenerabilă a României, ci contribuie și la ambițioasele obiective climatice și de durabilitate ale UE. Felicit Copenhagen Infrastructure Partners pentru rolul de lider în promovarea acestui proiect important în energia regenerabilă, care întărește securitatea energetică, încurajează creșterea economică durabilă și accelerează tranziția verde. Împreună, ne reafirmăm angajamentul fără echivoc față de o Europă mai durabilă, mai rezilientă și mai neutră climatic”, a continuat acesta.

Co-investiția reflectă angajamentul BEI pentru finanțarea acțiunilor climatice și a creșterii economice durabile în Europa.

”Ne așteptăm ca proiectul Peștera II să furnizeze energie la prețuri accesibile pe termen lung, întărind independența energetică a României și sprijinind obiectivele de decarbonizare ale țării. Mai mult, urmărim să extindem prezența CIP în tranziția energetică a României și prin alte investiții”, a spus Radu Gruescu, Partener în cadrul CIP.

CIP este cel mai mare administrator de fonduri dedicat din lume pentru investițiile de tip greenfield în energia regenerabilă, cu know-how în energie eoliană offshore și terestră, energie fotovoltaică solară (PV), biomasă și alte forme de energie durabilă. CIP a strâns aproximativ 32 de miliarde de euro de la peste 160 de investitori instituționali și administrează un portofoliu de proiecte de energie curată transformative în întreaga lume.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 hours ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU4 hours ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.4 hours ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA5 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA5 hours ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending