Connect with us

NEWS

Germania iese din incertitudine politică. Conservatorii și social-democrații au ajuns la un acord de principiu de formare a guvernului, după aproape 5 luni de la alegeri

Published

on

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social Democrat ( SPD) al lui Martin Schulz au ajuns miercuri dimineața la un acord de a forma un guvern de coaliție, potrivit EuObserver.

FOTO: European Parliament

Potrivit mass media germane, SPD va prelua Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Sociale și pe cel al Afacerilor Externe. Acordul trebuie să primească validarea membrilor SPD.

UPDATE. 11.45. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) au reuşit să ajungă la un compromis cu privire la distribuirea portofoliilor în noul executiv, potirvit Agerpres. 

După o rundă de negocieri care a durat peste 20 de ore, se pare că partidele implicate în negocieri au reuşit să depăşească şi divergenţele cu privire la reforma sistemului de sănătate şi la încadrarea contractelor de muncă pe perioadă determinată.

Puncte-cheie asupra cărora s-a ajuns la un acord

Europa. Se pare că Angela Merkel și Martin Schulz au convenit că Europa are nevoie de ”mai multe investiții”, cu precădere sub forma unui buget de investiții pentru Zona Euro. Această înțelegere a fost calificată de către SPD ca fiind “un sfârșit al perioadei de austeritate” în întreaga Uniune Europeană. Părțile au promis, de asemenea, să se concentreze pe reducerea șomajului în rândul tinerilor și pe “impozitarea corectă a companiilor străine cu filiale în Europa – în special pe giganții internetului Google, Apple, Facebook și Amazon”.

Exporturile de armament. Cele două părți au convenit să înăsprească controalele privind exportul de armament, principalul scop fiind acela de a descuraja statele care sunt implicate în conflictul din Yemen. Acestă decizie ar produce schimbări majore, având în vedere că Arabia Saudită, care este printre cei mai fideli clienți ai Germaniei din acest punct de vedere, va fi lăsată la urmă, anunță Deutsche Welle. 

Migrația. Unul dintre elementele nevralgice care au provocat tensiuni crescute între CDU și SPD a fost migrația. Cele două părți au convenit săptămâna trecută ca numărul refugiaților care ajung în Germania ca urmare a reîntregirtii familiei să fie limitat la 1.000 de persoane/ lună – aceeași cifră care a fost stabilită la sfârșitul discuții exploratorii care au avut loc cu câteva săptămâni în urmă, iar suspendarea actuală a reîntregirii familiilor, moratoriu adoptat la începutul anului 2016 cu privire la reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor numiţi ”subsidiari”, va lua sfârșit la 31 iulie.
Nu este încă foarte clar dacă acordul include derogări pentru cazurile excepționale.

Schimbările climatice. CDU și SPD au convenit ca Germania să respecte țintele privind schimbările climatice pentru anii 2030 și 2050. O comisie specială va fi însărcinată să elaboreze un “plan de acțiune” până la finalul 2018 pentru a stabili modul de atingere a acestor obiective, fiecare departament – transport, agricultura etc. – fiind obligat să-și stabilească propriile obiective.
Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, de la SPD, a recunoscut deja că Germaniei îi va fi dificil să își îndeplinească propriul obiectiv, acela de reducere a emisiilor de noxe până în 2020: o reducere cu 40%, la nivelul celor din 1990.

Agricultura. Glifosatul, o sursă care a provocat fricțiuni între CSU și SPD, va fi interzis, împreună cu culturile modificate genetic. În plus, cele două părți au convenit să limiteze experimentele pe animale și să introducă o nouă “etichetă privind bunăstarea animalelor” pentru a contribui la asigurarea unor condiții mai bune în agricultura industrială. Această măsură era deja planificată de actualul ministru al Agriculturii, Christian Schmidt, din CSU.

Cancelarul german Angela Merkel a deschis la 7 ianuarie o nouă rundă de negocieri cu social-democraţii în Germania.

“Eu intru in discuţiile care se deschid cu optimism, chiar dacă sunt conştientă de imensa muncă ce ne aşteaptă”, a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile între familia sa politică conservatoare şi social-democraţii SPD.

“Cred că putem ajunge la acest lucru”, a adăugat ea, subliniind că are drept scop “crearea condiţiilor pentru a forma un guvern stabil” în ţară.

Negocierile dintre CDU și SPD debutează la doi luni distanță după ce Angela Merkel a eșuat formarea unui guvern cu liberalii și Verzii ca urmare a alegerilor generale din 24 septembrie.

Citiți și Angela Merkel și social-democrații germani s-au înțeles: negocierile pentru un nou guvern încep duminică și vor dura șase zile

În cei 12 ani la putere, Angela Merkel a guvernat deja de două ori cu SPD. Social-democrații sunt divizați în privinţa căii de urmat, între o cursă de opoziţie şi o nouă alianţă cu Angela Merkel pentru a evita noi alegeri, favorabile mai ales AfD, formațiunea de extremă-dreapta care a devenit a treia forță politică din Germania după alegerile din septembrie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Norvegia plănuiește să construiască prima autostradă subacvatică din lume. Planul include cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume

Published

on

Norvegia dorește să construiască până în 2050 prima autostradă subacvatică din lume, un proiect a cărui valoarea se ridică la 40 de miliarde de dolari, anunță CNN, citat de TVR.

Norvegia este renumită pentru peisajul său natural deosebit, terenul accidentat îngreunâd călătoriile.

Mai mult de 1.000 de fiorduri se găsesc pe coasta de vest a țării scandinave, unde locuiește o treime din populația țării de 5,3 milioane.

Pentru a face o călătorie de 1.100 de kilometri între orașul sudic Kristiansand și Trondheim, în nord, prin coasta de vest, de exemplu, durează în prezent 21 de ore și necesită șapte treceri de feribot.

Guvernul norvegian intenționează să reducă la jumătate acest timp, cu un proiect de infrastructură de 40 de miliarde de dolari, pentru a face ruta fără feribot.

Planul include poduri și cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume.

Tunelul va fi construit prin fundația de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambițios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă.

Dacă Norvegia va reuși să ducă la bun final proiectul, aceasta ar putea deveni învingătoare în cursa globală, în contextul în care și China, Coreea de Sud sau Italia dezvoltă proiecte asemănătoare.

Continue Reading

NEWS

Premierul Spaniei Pedro Sanchez convoacă alegeri anticipate pentru 28 aprilie, după doar 8 luni de guvernare

Published

on

Premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, după numai opt luni de guvernare, anunță Deutsche Welle.

”Am propus dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative pentru 28 aprilie”, a declarat Sanchez, după o şedinţă de guvern extraordinară, anunț care era așteptat după ce Parlamentul a respins bugetul propus de Guvernul socialist, declanșând o criză legislativă.

Pe 5 martie vor fi dizolvate camerele, iar campania electorală va începe pe 12 aprilie.

”Spania este a cetăţenilor. Decizia le aparţine. Ei vor decide viitorul ţării”, a mai spus prim-ministrul socialist.

”Nu voi renunţa niciodată la dialog. Aşa putem găsi drumul spre rezolvarea crizei. Nu îmi place să mă fac că nu văd, prefer să iau taurul de coarne”, a mai spus acesta, informează Adevărul.ro

Pentru ca bugetul să fi fost aprobat, era nevoie de sprijinul a două partide separatiste catalane, care au solicitat Spaniei să recunoască dreptul regiunii la autodeterminare în schimbul votului.

Procesul celor 12 lideri separatiști, care a început săptămâna trecută la Madrid a provocat nemulțumirile blocului catalan parlamentar. În cele din urmă, Partidul socialist aflat la guvernare a respins solicitările catalanilor, deznodământul fiind respingerea propunerii de buget.

Premierul Pedro Sanchez s-a aflat la conducerea Guvernului spaniol doar opt luni, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a părăsit funcția în urma unui vot de neîncredere.

Guvernul socialist minoritar beneficia de sprijinul partidului Podemos, de extremă stânga, parlamentarii naționaliști basci și 17 deputați catalani separatiști.

Sondajele arată că Pedro Sanchez ar putea obține o largă majoritate a voturilor, dar nici în acest caz socialiștii nu vor putea forma o majoritate în Parlament, chiar dacă vor beneficia de sprijinul Partidului Podemos.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia care asigură securitatea flancului nord-estic al Alianței

Published

on

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia, anunță Ambasada Statelor Unite din România printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

”Acesta le-a mulţumit militarilor americani, britanici, polonezi, croaţi şi români care asigură securitatea flancului Nord-Estic al NATO”, mai este precizat în cadrul postării amintite mai sus.

Militarii români participă în cadrul Grupului de Luptă din Polonia pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianţei alături de partenerii americani, britanici, polonezi şi croați. Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de granița cu enclava rusească Kaliningrad, se află sub comandă americană.

Întâlnirea dintre Mike Pompeo și militarii români a avut loc în contextul în care secretarul de Stat american se află la Varșovia, ultima oprire a turneului său diplomatic est-european care a cuprins escale la Budapesta și Bratislava, scopul fiind acela de a anunța revenirea și implicarea Statelor Unite în regiune, pe fondul unei influențe tot mai crescute a Rusiei și Chinei în regiune.

Totodată, acesta va participa la conferința privind “Promovarea unui viitor pașnic și sigur în Orientul Mijlociu”, unde se așteaptă să fie prezenți reprezentanți ai 60 de țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai UE și NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending