Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social Democrat ( SPD) al lui Martin Schulz au ajuns miercuri dimineața la un acord de a forma un guvern de coaliție, potrivit EuObserver.

FOTO: European Parliament
Potrivit mass media germane, SPD va prelua Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Sociale și pe cel al Afacerilor Externe. Acordul trebuie să primească validarea membrilor SPD.
UPDATE. 11.45. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) au reuşit să ajungă la un compromis cu privire la distribuirea portofoliilor în noul executiv, potirvit Agerpres.
După o rundă de negocieri care a durat peste 20 de ore, se pare că partidele implicate în negocieri au reuşit să depăşească şi divergenţele cu privire la reforma sistemului de sănătate şi la încadrarea contractelor de muncă pe perioadă determinată.
Puncte-cheie asupra cărora s-a ajuns la un acord
Europa. Se pare că Angela Merkel și Martin Schulz au convenit că Europa are nevoie de ”mai multe investiții”, cu precădere sub forma unui buget de investiții pentru Zona Euro. Această înțelegere a fost calificată de către SPD ca fiind “un sfârșit al perioadei de austeritate” în întreaga Uniune Europeană. Părțile au promis, de asemenea, să se concentreze pe reducerea șomajului în rândul tinerilor și pe “impozitarea corectă a companiilor străine cu filiale în Europa – în special pe giganții internetului Google, Apple, Facebook și Amazon”.
Exporturile de armament. Cele două părți au convenit să înăsprească controalele privind exportul de armament, principalul scop fiind acela de a descuraja statele care sunt implicate în conflictul din Yemen. Acestă decizie ar produce schimbări majore, având în vedere că Arabia Saudită, care este printre cei mai fideli clienți ai Germaniei din acest punct de vedere, va fi lăsată la urmă, anunță Deutsche Welle.
Migrația. Unul dintre elementele nevralgice care au provocat tensiuni crescute între CDU și SPD a fost migrația. Cele două părți au convenit săptămâna trecută ca numărul refugiaților care ajung în Germania ca urmare a reîntregirtii familiei să fie limitat la 1.000 de persoane/ lună – aceeași cifră care a fost stabilită la sfârșitul discuții exploratorii care au avut loc cu câteva săptămâni în urmă, iar suspendarea actuală a reîntregirii familiilor, moratoriu adoptat la începutul anului 2016 cu privire la reîntregirea familiei în cazul refugiaţilor numiţi ”subsidiari”, va lua sfârșit la 31 iulie.
Nu este încă foarte clar dacă acordul include derogări pentru cazurile excepționale.
Schimbările climatice. CDU și SPD au convenit ca Germania să respecte țintele privind schimbările climatice pentru anii 2030 și 2050. O comisie specială va fi însărcinată să elaboreze un “plan de acțiune” până la finalul 2018 pentru a stabili modul de atingere a acestor obiective, fiecare departament – transport, agricultura etc. – fiind obligat să-și stabilească propriile obiective.
Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, de la SPD, a recunoscut deja că Germaniei îi va fi dificil să își îndeplinească propriul obiectiv, acela de reducere a emisiilor de noxe până în 2020: o reducere cu 40%, la nivelul celor din 1990.
Agricultura. Glifosatul, o sursă care a provocat fricțiuni între CSU și SPD, va fi interzis, împreună cu culturile modificate genetic. În plus, cele două părți au convenit să limiteze experimentele pe animale și să introducă o nouă “etichetă privind bunăstarea animalelor” pentru a contribui la asigurarea unor condiții mai bune în agricultura industrială. Această măsură era deja planificată de actualul ministru al Agriculturii, Christian Schmidt, din CSU.
Cancelarul german Angela Merkel a deschis la 7 ianuarie o nouă rundă de negocieri cu social-democraţii în Germania.
“Eu intru in discuţiile care se deschid cu optimism, chiar dacă sunt conştientă de imensa muncă ce ne aşteaptă”, a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile între familia sa politică conservatoare şi social-democraţii SPD.
“Cred că putem ajunge la acest lucru”, a adăugat ea, subliniind că are drept scop “crearea condiţiilor pentru a forma un guvern stabil” în ţară.
Negocierile dintre CDU și SPD debutează la doi luni distanță după ce Angela Merkel a eșuat formarea unui guvern cu liberalii și Verzii ca urmare a alegerilor generale din 24 septembrie.
Citiți și Angela Merkel și social-democrații germani s-au înțeles: negocierile pentru un nou guvern încep duminică și vor dura șase zile
În cei 12 ani la putere, Angela Merkel a guvernat deja de două ori cu SPD. Social-democrații sunt divizați în privinţa căii de urmat, între o cursă de opoziţie şi o nouă alianţă cu Angela Merkel pentru a evita noi alegeri, favorabile mai ales AfD, formațiunea de extremă-dreapta care a devenit a treia forță politică din Germania după alegerile din septembrie.