Germania în criză politică: Liberalii anunță eșecul negocierilor pentru formarea guvernului. Ce opțiuni mai are Angela Merkel pentru a rămâne cancelar

Negocierile conduse de Angela Merkel pentru a încerca să formeze un nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie au eșuat duminică seară ca urmare a retragerii Partidului Liber-Democrat (FDP), după mai mult de o lună de discuții, transmite AFP.

“Este de preferat să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat presei la Berlin președintele FDP, Christian Lindner, subliniind că nu a fost posibil să se găsească o “bază comună”, informează Agerpres.

Cancelarul Angela Merkel a “deplâns” în cursul nopții de duminică spre luni eșecul negocierilor pentru formarea unui nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie, care scufundă țara în criză, informează sursa citată.

“Deplâng că nu am putut găsi o soluție comună” între partidul său conservator CDU, aliatul său bavarez CSU, liberali (FDP), care au părăsit discuțiile, și Verzi, a declarat ea presei la Berlin la finalul ultimei runde discuții ce au durat 12 ore la Berlin.

Aceasta a promis că va face “totul pentru ca țara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni”.

Opțiunile lui Merkel pentru a rămâne la conducerea la Germaniei

Situația formării unui nou guvern care să-i permită Angelei Merkel un al patrulea mandat de cancelar a devenit o sursă generatoare de instabilitate politică în Germania după refuzul liberalilor de a ceda în negocierile cu conservatorii și verzi, în condițiile în care majoritatea disensiunilor erau provocate de viziunile politice privind migrația sau economia.

Actualmente, opțiunile Angelei Merkel, cancelar și lider al CDU – partidul câștigător al alegerilor din 24 septembrie, pot fi reprezentate de o începere a negocierilor cu SPD, de formarea unui guvern minoritar care să construiască majorități pe teme punctuale sau convocarea de alegeri anticipate.

Prima opțiune – cea a unei noi mari coaliții cu SPD – nu pare fezabilă, în condițiile în care social-democrații au anunțat duminică că nu revin asupra deciziei de a rămâne în opoziție.

Cea de-a doua – formarea unui guvern minoritar – nu se regăsește printre preferințele Angelei Merkel, care a anunțat în dese rânduri că își dorește un guvern stabil.

Ppțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018 depinde de decizia președintelui țării, dar Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții. De altfel, Angela Merkel a menționat că dorește să discute luni cu șeful statului.

La alegerile din 24 septembrie, conservatorii, alături de latura vor bavareză (CSU), au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin.

Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea, în premieră, în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Săptămâna trecută, comisarul european pentru buget, germanul Gunther Oettinger, a atenționat că un eșec al tratativelor în formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin ar afecta Europa și ar consolida poziția populiștilor.

Potrivit Deutsche Welle, articolul 63 din Constituția germană prevede următorul scenariu: Președintele federal trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el (“Majoritatea cancelarului”).

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați. Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.