Germania: Liderul partidului de extrema dreaptă AfD, acuzat de parafrazarea lui Hitler

Liderul partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), Alexander Gauland, a fost acuzat miercuri de mai mulţi istorici de renume pentru parafrazarea unui discurs al lui Adolf Hitler din 1933 pentru a denunţa „clica mondializată” într-un editorial publicat în presă, potrivit AFP, informează Agerpres.

Foto: afd.de

Gauland, care conduce de asemenea şi grupul parlamentar al AfD, a respins aceste acuzaţii în cotidianul Tagesspiegel, asigurând: „Nu ştiu despre un astfel de pasaj la Adolf Hitler”.

Doi istorici experţi în nazism şi în problema antisemitismului, Wolfgang Benz şi Michael Wolffsohn, afirmă că politicianul de 77 de ani, care a fost deja acuzat de relativizarea perioadei naziste, s-a inspirat dintr-un discurs rostit de Führer la sfârşitul anului 1933 în faţa muncitorilor la Berlin.

Într-un editorial despre populism publicat la 6 octombrie în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Alexander Gauland atacă o „clică mondializată, care s-a aciuat în companii internaţionale, organizaţii internaţionale precum ONU, în media, start-up-uri, universităţi, ONG-uri, fundaţii, partide şi aparatele sale şi controlează informaţiile”, le stabileşte locul „din punct de vedere cultural şi politic”.

„Membrii săi trăiesc aproape exclusiv în marile oraşe (…) şi când se mută de la Berlin la Londra sau Singapore pentru a-şi schimba locul de muncă, găsesc peste tot aceleaşi apartamente, case, restaurante, magazine, şcoli private”, susţine acesta.

În noiembrie 1933, Hitler denunţa o „mică clică internaţională dezrădăcinată, care stârneşte ura între popoare (…) Aceştia sunt oameni (…) care trăiesc astăzi la Berlin, mâine pot fi întâlniţi la Bruxelles, iar poimâine la Paris, apoi la Praga, Viena sau Londra şi care se simt peste tot acasă”, vizându-i pe evrei.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.