Connect with us

U.E.

Germania: Popularitatea cancelarului Angela Merkel, în continuă scădere

Published

on

rp_Merkel-speech-300x200.jpgSprijinul față de alianța conservatoare a cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU, ramura bavareză a CDU) – a scăzut cu 2,5%, ajungând la 32,5%, respectiv cel mai mic nivel de la alegerile din 2013, indică un sondaj al INSA, publicat marți de cotidianul Bild, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului citat de Agerpres, formațiunea politică de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat un punct, ajungând la 12,5%.

Reuters precizează că INSA, spre deosebire de alte institute de sondare a opiniei publice, tinde să plaseze AfD ceva mai sus.

Bild nu a oferit un motiv referitor la diminuarea sprijinului, dar popularitatea cancelarului Merkel și a alianței CDU/CSU sunt în scădere de la declanșarea crizei refugiaților.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Published

on

© European Parliament Multimedia Centre

Parlamentul European susține mai multe măsuri de urgență pentru a reduce presiunea exercitată de creșterea rapidă a prețurilor la energie asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene.

Potrivit unui comunicat al instituției legislative europene, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și utilizarea ca armă a aprovizionării cu energie fosilă a UE au exacerbat dramatic instabilitatea deja existentă pe piața energiei și au condus la creșterea prețurilor la energie și la o criză a costului vieții, , afirmă eurodeputații într-o rezoluție adoptată miercuri.

Parlamentul European avertizează statele membre că nu ar trebui oprită aprovizionarea către consumatorii care nu își pot permite facturile la energie și subliniază necesitatea de a evita evacuările pentru gospodăriile vulnerabile care nu își pot plăti facturile și chiriile. Consumatorii ar trebui să fie mai bine protejați împotriva suspendării sau retragerii de către furnizori a contractelor cu tarif fix, precum și împotriva plăților în avans exorbitante pentru gaze și energie electrică.

Eurodeputații susțin că perioadele excepționale necesită măsuri de urgență excepționale, statele membre acționând în comun și la fel de unite ca oricând și insistă ca toate inițiativele adoptate la nivelul UE să fie pe deplin compatibile pe termen lung cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Aceștia afirmă că este nevoie de solidaritate fără precedent între statele membre, precum și de un răspuns comun, în locul acțiunilor unilaterale de dezbinare.

Parlamentul European solicită un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Companiile care au beneficiat de profituri excepționale trebuie să contribuie la atenuarea consecințelor negative ale crizei, potrivit eurodeputaților. Aceștia salută, în principiu, un acord al Consiliului de stabilire a unui plafon pentru veniturile provenite din așa-numitele „tehnologii de generare inframarginală” utilizate pentru producerea de energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul.

În ceea ce privește contribuțiile de solidaritate propuse pentru profiturile întreprinderilor din sectorul petrolului, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor, eurodeputații avertizează că este posibil ca unele dintre cele mai mari companii energetice să nu fie nevoite să plătească contribuția și solicită ca aceste contribuții să fie proiectate în așa fel încât să poată preveni evaziunea fiscală. De asemenea, aceștia solicită Comisiei să evalueze o marjă de profit adecvată și să ia măsuri suplimentare în vederea introducerii unui impozit pe profiturile excepționale pentru companiile din domeniul energiei care au beneficiat excesiv de pe urma crizei energetice.

Parlamentul solicită Comisiei să propună un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte, în special din Rusia, și observă că instrumentele UE pentru achiziționarea în comun a gazelor naturale ar trebui modernizate pentru a reduce prețul importurilor.

Profiturile excepționale ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor

Veniturile din profiturile excepționale ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor, în special al gospodăriilor vulnerabile și al IMM-urilor. Acest lucru ar trebui să fie însoțit de inovații și investiții masive în energia din surse regenerabile și în eficiența și infrastructura energetică, mai degrabă decât să stimuleze gospodăriile și întreprinderile să consume mai multă energie subvenționată.

Parlamentul este pregătit să analizeze orice propunere de reformare a pieței energiei electrice, asigurându-se că aceasta transmite semnalul de preț corect pentru investiții în decarbonizare și pentru a permite cetățenilor și industriilor să beneficieze de o energie sigură, accesibilă și curată, abordând în același timp profiturile disproporționate. Potrivit eurodeputaților, Comisia ar trebui să analizeze posibilitatea decuplării prețul energiei electrice de prețul gazelor naturale.

Deputații solicită, de asemenea, Comisiei să analizeze îndeaproape activitățile actorilor financiari care au contribuit la volatilitatea prețului carbonului și să acționeze pentru a elimina influența capitalului speculativ pe piața certificatelor de emisii.

Parlamentul își reiterează, de asemenea, apelul la un embargo imediat și total asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, precum și la abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 și 2.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Miercuri, Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE, se arată în comunicatul oficial. 

Romii, cu toată diversitatea pe care o înglobează acest termen, reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială în mai multe state membre, potrivit eurodeputaților.

Principalele probleme care trebuie abordate urgent sunt lipsa unor locuințe decente și desegregate, inclusiv accesul la apă potabilă, electricitate, salubritate, canalizare și tratarea deșeurilor, precum și discriminarea persistentă și segregarea copiilor romi în școli. Eurodeputații subliniază, de asemenea, lipsa asistenței medicale, șomajul de lungă durată, abuzurile poliției și accesul inadecvat la justiție.

Pentru a remedia această situație, Parlamentul solicită strategii pe termen scurt și lung, sprijinite de fonduri UE și naționale suficiente, în special Fondul social european Plus (FSE+), Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și planurile naționale de redresare și reziliență.

Statele membre ar trebui să distribuie fonduri la nivel regional și local pentru a răspunde mai bine nevoilor imediate ale romilor care trăiesc în așezări din UE. Trebuie abordate toate obstacolele, inclusiv formele directe și indirecte de discriminare, care împiedică utilizarea eficientă a fondurilor.

Comisia ar trebui să instituie un mecanism de alertă timpurie pentru a identifica abuzul sau utilizarea abuzivă a fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și a altor fonduri ale UE alocate pentru abordarea situației romilor, afirmă eurodeputații. De asemenea, aceștia îndeamnă Comisia să eradicheze treptat așezările rome marginalizate din întreaga UE până în 2030. Implicarea membrilor comunității rome care desfășoară activități sociale de calitate în așezări ar fi o modalitate de a-i convinge pe romi să le părăsească.

Eurodeputații solicită includerea în mod corespunzător a copiilor romi în planurile naționale privind Garanția pentru copiiGaranția pentru tineret consolidată și Erasmus Plus ar trebui utilizate pentru a promova coeziunea socială și ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor romi. De asemenea, aceștia consideră că participarea și rolul de conducere al romilor ar trebui să fie un obiectiv calitativ în cadrele strategice naționale pentru romi pentru promovarea incluziunii sociale și a participării democratice.

În cele din urmă, Parlamentul subliniază potențialul neexploatat al tinerilor romi cu studii superioare ca factor de schimbare pozitivă.

Rezoluția a fost adoptată cu 486 voturi pentru, 109 împotrivă și 38 abțineri.

Potrivit sondajului Uniunii Europene privind minoritățile și discriminarea, 63% dintre romi nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, în comparație cu media UE de 12%. 80% dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei din țara lor. 41% dintre romii din cele nouă state membre ale UE care au participat la sondajul EU-MIDIS II s-au simțit discriminați din cauza originii lor rome în cel puțin un domeniu al vieții de zi cu zi, cum ar fi căutarea unui loc de muncă, piața muncii, locuințele, sănătatea și educația.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Prin lansarea unui război împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a lansat, de asemenea, o “rachetă energetică” spre Europa, a scris miercuri președintele Consiliului European Charles Michel într-un articol de opinie semnat în Financial Times, editorial în care amfitrionul summiturilor europene consideră urgentă crearea unei veritabile “uniuni a energiei” ca pilon esențial al suveranității Uniunii Europene.

UE are nevoie acum de o uniune a energiei autentică“, a spus el, în avanpremiera primului summit al Comunității Politice Europene și a reuniunii informale a Consiliului European, care vor avea loc joi și vineri la Praga

Referindu-se la războiul declanșat de Putin, Michel spune că liderul rus “să ne oblojească economiile, să ne slăbească societățile și să ne distrugă moralul”, reluând teza expusă în reacția sa la decizia Kremlinului de a anexa ilegal noi teritorii ucrainene, când a precizat că această rachetă energetică a Rusiei vizează “inima sistemului nostru economic și social”.

 

“Trebuie să fim lucizi în evaluarea amplorii pagubelor. Această criză justifică strategia noastră comună de creștere și face urgentă crearea unei veritabile uniuni a energiei. Aceasta va fi un pilon esențial al suveranității UE”, a punctat el, precizând că “energia este ca sângele care curge prin venele economiilor noastre” și care “se coagulează din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei”.

Importurile de energie ale UE în prima jumătate a anului 2022 s-au ridicat la aproape 380 de miliarde de euro, ceea ce se apropie de suma pe care europenii o plăteau anterior într-un an, iar acest lucru face probabil ca deficitul comercial în domeniul energiei să se dubleze în 2022, ajungând la aproximativ 5 % din produsul intern brut.

Amintind că la summitul de la Versailles din luna martie, liderii UE au convenit să consolideze suveranitatea europeană în domeniul apărării, al economiei și al energiei, Charles Michel a precizat că acesta este motivul pentru care solicită o adevărată uniune energetică.

Conform propunerii șefului Consiliului European, această uniune energetică trebuie să aibă la bază principiile solidarității, corectitudinii și transparenței și să urmărească patru obiective: reducerea consumului, asigurarea securității aprovizionării, reducerea prețurilor și consolidarea coeziunii pieței unice

“Criza financiară mondială și criza datoriilor suverane au determinat UE să creeze o uniune bancară, pentru a asigura stabilitatea sectorului bancar. Pandemia ne-a învățat să ne punem în comun resursele în sectorul sănătății. Astfel am dezvoltat și am produs vaccinuri pentru toți cetățenii UE, indiferent de locul în care aceștia locuiau. Acum trebuie să facem același lucru în sectorul energetic și să creăm această veritabilă uniune energetică. A face prea puțin și prea târziu nu este o opțiune. Este timpul să facem un salt calitativ”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN22 mins ago

Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

NATO34 mins ago

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.4 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending