Connect with us

RUSIA

Germania respinge acuzațiile Rusiei potrivit cărora Berlinul întârzie ancheta în cazul Navalnîi: O ”perdea de fum” și un semn în plus că Rusia are ceva de ascuns

Published

on

© EU2020DE/ Flickr

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a respins duminică acuzațiile Rusiei potrivit cărora Germania întârzie investigațiile în cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, care se află sub îngrijire medicală într-un spital din Berlin după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, utilizat și în cazul dublului agent rus, Serghei Skripal, anunță DPA, citat de Agerpres.

În cadrul unui interviu pentru postul de televiziune ARD, Maas a reamintit că Germania a confirmat deja că va aproba o solicitare a Rusiei pentru asistență judiciară în acest dosar și i-a adus la cunoștință acest aspect și ambasadorului rus. ”Nu există niciun motiv să nu aprobăm asta”, a oferit garanții șeful diplomației germane.

”Dacă Rusia nu contribuie la rezolvarea cazului sau ridică alte perdele de fum aşa cum face de mai multe zile, atunci e încă un semn că are ceva de ascuns”, a spus Maas, completând că țara sa ”va oferi orice aprobări sunt necesare pentru a împărtăși informații cu privire la solicitarea și asistență judiciară”.

Aceste afirmații ale ministrului german de externe vin în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a precizat duminică că Moscova va colabora cu Berlinul la investigații, dar a acuzat de asemenea autoritățile germane că le întârzie.

”Berlinul trebuie să fie operativ”, a spus Zaharova la postul de televiziune Russia-24, adăugând că solicitarea procurorului general rus nu a primit un răspuns încă.

”Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susţine. În mod deliberat?”, a mai scris Zaharova pe Facebook. ”Până acum, nu suntem siguri că Germania nu face un joc dublu”, a continuat aceasta.

Săptămâna trecutp, purtătorl de cuvânt al Executivului de la Berlin a anunțat că analizele de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Într-o declarație ulterioară, cancelarul german Angela Merkel a spus că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok și a cerut explicații din partea Rusiei, completând că se va consultat cu aliații din NATO în privința reacției, deschizând astfel perspectiva unor noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Amintim că opozantul rus Alexei Navalnîi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară.

În urma insistențelor apropiaților acestuia, Comisiei Europene și disponibilității, din partea Germaniei, de a-l trata, Navalnîi a fost transferat la un spital din Berlin pentru a primi îngrijiri medicale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ambasadorul României la Moscova și ministrul adjunct de externe al Rusiei au discutat despre “posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU”

Published

on

© Ambasada României la Moscova/ via MAE

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a avut marți, la Moscova, o întâlnire cu ministrului adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Verșinin, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul convorbirii, au fost discutate o serie de chestiuni de actualitate de pe agenda internațională. Au fost trecute în revistă posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU, inclusiv în timpul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în timp ce la București, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu și-a schimbat poziția de politică externă cu privire la Federația Rusă.

“În ce privește Rusia, poziția noastră rămâne neschimbatăo relație normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internațional. Continuă blocajele în soluționarea conflictelor prelungite, în timp ce militarizarea Crimeii și a Mării Negre rămâne îngrijorătoare”, a afirmat șeful statului.

Întrevederea Istrate – Verșinin urmează unei întâlniri pe care ambasadorul român a avut-o în luna iulie cu ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, discuțiile vizând teme precum controlul armamentului.

Amintim că noul ambasador al României în Federația Rusă, Cristian Istrate, i-a prezentat la 18 mai, la Moscova, președintelui Vladimir Putin scrisorile de acreditare, context în care liderul de la Kremlin a afirmat că există potențial de cooperare între România și Rusia.

Cristian Istrate este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor. Deține gradul diplomatic de ambasador din anul 2019, iar din 2013 până în 2021 au fost reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena. A fost ambasador  la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013). Cunoaște limbile engleză, franceză și spaniolă.

Continue Reading

RUSIA

Studiu: Trolii pro-Kremlin conduc o amplă operațiune de influențare a opiniei publice prin infiltrarea pe site-urile marilor publicații de știri occidentale

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Trolii pro-Kremlin sunt responsabili de infiltrarea în secțiunea de comentarii a cititorilor de pe site-urile unor importante publicații de știri occidentale, ca parte a unei „operațiuni majore de influențare” a opiniei publice, arată nou studiu pe tema dezinformării realizat de Universitatea Cardiff, relatează dpa, citat de Agerpres.

Institutul de Cercetare a Criminalității și Securității de la Universitatea Cardiff – specializat în expunerea dezinformării- a descoperit că troli pro-Kremlin ar fi postat comentarii favorabile președintelui rus Vladimir Putin și împotriva Marii Britanii, a SUA și a altor aliați occidentali în secțiunea de comentarii de pe site-urile marilor organizații de știri din Vest. Comentariile ar fi fost apoi folosite de organizațiile media de stat rusești în articole care pretindeau că reflectă sentimentul cititorilor Daily Mail sau Times, de exemplu, în timp ce, în realitate, foloseau comentariile false postate de troli.

Cu toate acestea, institutul nu a putut stabili cu certitudine cine se află în spatele postărilor, pe baza unor dovezi din surse deschise, dar a afirmat că acțiunile respective indică „o operațiune a statului rus”.

„Acest raport evidențiază amenințarea la adresa democrației noastre reprezentată de dezinformarea susținută de statul rus pe internet. Regatul Unit lucrează îndeaproape cu aliații internaționali pentru a ține piept trolilor Kremlinului care colportează minciuni”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab. 

Institutul și-a prezentat cercetările și analizele în prima parte a unei lucrări în două părți, intitulată „Cum manipulează în mod sistematic o operațiune de influențare asociată Kremlinului mass-media occidentale pentru a construi și a comunica dezinformarea”.

Potrivit cercetării, tacticile utilizate par „concepute pentru a transmite în mass-media idei și poziții pro-Kremlin ca răspuns la subiecte legate de interesele geopolitice ale Rusiei”. Acestea sunt apoi prelucrate în mass-media rusești pentru a prezenta o imagine distorsionată în mod deliberat a opiniei publice occidentale”.

Institutul a descoperit această activitate suspectă în aprilie, când a efectuat cercetări privind tensiunile tot mai mari dintre Ucraina și Rusia. Acesta a găsit dovezi ale presupusei operațiuni de manipulare a opiniei publice în comentariile cititorilor a peste 32 de instituții media din 16 țări, în legătură cu 242 de articole publicate între februarie și jumătatea lunii aprilie.

Printre publicațiile aparent vizate se numără Daily Express din Regatul Unit, Washington Post din SUA, Le Figaro din Franța, Der Spiegel din Germania și La Stampa din Italia.

Cercetătorii au mai observat că site-urile de știri au fost ținte ușoare din cauza lipsei controalelor de securitate.

Continue Reading

RUSIA

Nord Stream 2: Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

Published

on

© Kremlin

Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene, în urma unei hotărâri judecătorești luate de un tribunal din Düsseldorf.

Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale care deține gazoductul, va trebui să cedeze gestionarea zilnică a operațiunilor sale unei terțe părți independente, în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri (25 august) un tribunal german din Düsseldorf, informează EU Observer.

De asemenea, Gazprom va trebui să scoată la licitație jumătate din capacitatea sa pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, potrivit hotărârii judecătorești.

Această decizie judecătorească este în conformitate cu noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi.

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. 

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că gazoductul său este “finalizat”, deoarece finanțarea de 10 miliarde de euro pentru acesta era deja în vigoare până atunci. Dar, având în vedere că aproximativ 15 km din cei 1.230 km de conductă mai trebuie să fie instalați în Marea Baltică, tribunalul din Düsseldorf a respins solicitarea consorțiului.

“Conducta nu a fost construită complet și, prin urmare, nu a fost finalizată în conformitate cu legea”, a declarat miercuri tribunalul într-o declarație.

“Pe baza cadrului legal aplicabil la acel moment, compania a făcut investiții în valoare de miliarde de euro cu mult înainte ca Comisia Europeană să își anunțe planul de modificare [a legislației UE privind energia]”, a precizat Nord Stream 2.

Iar hotărârea de la Düsseldorf “demonstrează impactul discriminatoriu al directivei UE modificate privind gazele naturale”, a adăugat aceasta.

Gazprom poate face apel la verdictul de la Düsseldorf la Curtea Supremă din Germania.

Decizia tribunalului din Düsseldorf vine în contextul în care gazoductul Nord Stream 2 a primit și undă verde politică transatlantică pentru a fi finalizat, după ce Statele Unite și Germania au ajuns la 22 iulie la un acord privind gazoductul Nord Stream 2, Berlinul asumându-și obligația de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Acordul respectiv, asemenea directivei europene a gazului, reprezintă instrumente prin care europenii și americanii caută să se asigure că Moscova nu va putea utiliza gazoductului ca o “armă geopolitică”, sporind monopolul european de gazul rusesc și vulnerabilitățile de securitate energetică.

Decizia tribunalului din Düsseldorf poate reprezenta și o victorie pentru Ucraina, atât Kievul, cât și capitalele occidentale urmărind ca Ucraina să rămână o țară de tranzit a gazului rusesc către Europa. Această hotărâre urmează și vizitelor pe care Angela Merkel, cancelarul german aflat pe finalul carierei sale politice, le-a întreprins săptămâna trecută la Moscova și la Kiev pentru întrevederi cu președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.3 hours ago

Opoziția din Ungaria organizează alegeri primare istorice în încercarea de a-l înlătura de la putere pe premierul Viktor Orban

U.E.4 hours ago

Grecia a inaugurat o nouă tabără pentru refugiați, ce poate găzdui 3.000 de persoane. Centrul a fost finanțat de Uniunea Europeană

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, precum și la o serie de reuniuni la nivel ministerial

SPECIAL7 hours ago

Astăzi în istorie – 75 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”: Dacă Europa ar fi unită, nu ar exista limită pentru fericire, prosperitate și glorie

U.E.7 hours ago

Ministrul german al apărării propune organizarea de misiuni militare mai rapide și independente, sub umbrela Uniunii Europene

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul francez de externe a convenit cu omologul său indian să lucreze împreună la un program pentru a promova o „ordine internațională cu adevărat multilaterală”

Eugen Tomac8 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Ca stat membru al NATO și al UE, România are în față multe oportunități oferite de Parteneriatul Strategic cu SUA

G209 hours ago

Miniștrii agriculturii din țările G20 fac apel la suplimentarea eforturilor de combatere a foametei și pledează pentru mai multă inovație în agricultură

Alin Mituța1 day ago

Eurodeputatul Alin Mituța a lansat un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Uniunea Europeană și SUA anunță un acord global în vederea reducerii emisiilor de gaz metan. Inițiativa va fi lansată în cadrul COP26

INTERVIURI1 day ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA1 day ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru4 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D4 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

Team2Share

Trending