Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că Berlinul a blocat în mod oficial investitorii chinezi să cumpere o fabrică de cipuri din Germania, afirmând că țara trebuie să protejeze industriile cheie de potențiale amenințări la adresa securității, informează Politico Europe.
“Am interzis unui investitor din afara Uniunii să intre în afaceri în Germania”, a declarat Habeck reporterilor în fața biroului cancelarului german. “Motivul este că securitatea ordinii în Germania trebuie protejată, iar zonele de producție critice necesită o protecție specială”, a spus Habeck, un ministru din partea liberalilor.
Producătorul de cipuri Elmos a declarat luni că ministerul german al economiei a avertizat că nu va permite Silex, o filială suedeză a Sai Microelectronics din China, să cumpere fabrica din Dortmund a companiei pentru 85 de milioane de euro.
Elmos este una dintre cele mai mici companii de semiconductori din Germania, care produce în principal cipuri pentru industria auto. În cadrul acordului cu Silex, Elmos urma să folosească investiția pentru a renunța la producția proprie și a procesa în schimb cipuri cumpărate de la producători contractuali.
Deutschlandfunk a mai relatat că guvernul german a împiedicat, de asemenea, un investitor chinez să cumpere ERS Electronic, cu sediul în Bavaria.
Europa – și Germania în special – s-a confruntat cu dependența sa de țări terțe autocrate pentru infrastructura critică, după ce dependența sa de energia rusă a fost expusă de războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Reuniți la Consiliul European din luna octombrie, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au reafirmat “cu tărie” principiile fundamentale în relația cu Beijingul – partener și rival sistemic – și s-au arătat dispuși să coopereze cu China “pe o bază de reciprocitate în relațiile economice”. Mai mult, în 2020, instituțiile UE au adoptat legislații prin care statele UE să poată interzice participarea companiilor non-UE să investească în infrastructuri critice, să participe la proiecte strategice sau finanțate cu fonduri europene.
Această decizie vine la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping. Președintele Chinei l-a primit pe cancelarul Germaniei cu mesajul că Beijingul și Berlinul ar trebui să colaboreze mai mult în “vremuri de schimbare şi frământări”, în timp ce Occidentul se teme că Germania ar putea înlocui dependența de Rusia cu cea de China.
Înaintea acestei călătorii, Germania a aprobat un acord încheiat de o companie chineză de stat pentru a achiziționa o parte dintr-un terminal din portul Hamburg, important din punct de vedere strategic.
Vizita lui Scholz în China s-a desfășurat în condiții controversate, după ce Guvernul german a aprobat o investiție a Chinei la portul din Hamburg, în pofida reticențelor partenerilor de guvernare ai SPD, și lua în calcul să vândă Chinei compania producătoare de semiconductori Elmos, o tranzacție despre care presa germană a scris că nu este recomandată de serviciile de intelligence germane.
Cu sprijinul ministerelor conduse de social-democrații lui Scholz, Guvernul german a aprobat o investiție de 24,9% a Cosco într-unul dintre cele trei terminale ale firmei de logistică HHLA din portul Hamburg. Investiția aprobată este mai mică decât participația de 35% planificată inițial, pe care gigantul chinez de transport maritim și HHLA o vizau, și nu oferă Cosco niciun cuvânt de spus în ceea ce privește deciziile de management sau strategice.