Connect with us

INTERNAȚIONAL

Germania și Turcia solicită sprijinul NATO privind criza refugiaților

Published

on

Germania și Turcia solicită ajutorul NATO pentru a ajuta paza de coastă turcă din zona Mării Egee pentru a reduce astfel fluxul migratoriu spre Europa, potrivit EuObserver.

merkelApelul vine în urma unei crize umanitare la granița dintre Turcia și Siria, unde sute de mii de cetățeni din orașul Aleppo fug din calea ororilor, acesta fiind locul unde forțele aeriene rusești au acordat sprijinul trupelor loiale președintelui Bashar al-Assad să câștige teren.

Cancelarul german, Angela Merkel a efectuat o vizită în Turcia pe 8 februarie, în speranța de a uni forțele pentru a stopa afluxul de migranți, Germania fiind statul care a găzduit cei mai mulți solicitanți de azil. De altfel, numărul ridicat de refugiați exercită o presiune fără precedent asupra Guvernului Angelei Merkel.

Prim-ministrul Ahmet Davutoglu a precizat în cadrul unei conferințe la care a participat și cancelarul Germaniei că ambele state vor depune un efort comun pentru a convinge NATO de necesitatea unei implicări mai mari a blocului militar în problema ridicată de criza refugiaților. Acesta a adăugat că au în vedere utilizarea capacităților de observare ale NATO la granița cu Siria și în Marea Egee.

24 de migranți, printre care 11 copii, s-au înecat în Marea Egee luni în încercarea de a ajunge pe insula grecească, Lesbos.

În vreme ce se purtau discuții despre găsirea unor soluții pentru a diminua numărul considerabil de refugiați, un alt val de migranți a fost blocat la granița turco-siriană, fugind din orașul Aleppo. Davutoglu a susținut că Aleppo „este de facto sub asalt. Suntem martorii unei tragedii umane.”

În ciuda faptului că la granița cu Turcia erau aproximativ 300.000 de persoane, granița a rămas închisă luni, trădând faptul că Ankara nu mai este dispusă să cedeze presiunilor internaționale și să accepte mai mulți refugiați. Statul în cauză găzduiește deja 2.7 milioane de migranți, prim-ministrul omolog avertizând că Turcia nu își poate asuma singură toată responsabilitatea. Împreună cu Germania, cele două state au căzut de acord asupra unei inițiative diplomatice pentru a pune capăt atacurilor din Aleppo.

De altfel, Merkel a criticat dur Rusia pentru că bombardează Siria. Aceasta a adăugat că este „îngrozită de suferința cauzată de atacurile din zonă.” Gemania va exercita presiuni în cadrul Națiunilor Unite pentru a se respecta rezoluția adoptată de ONU în decembrie care interzice atacurile în zonele populate de civili.

Merkel devine din ce în ce mai izolată, după ce regimul lui Assad și-a intensificat lupta în Siria. Procentul de popularitate al acesteia a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2011. Supraviețuirea sa politică, dar și capacitatea Europei de a face față crizei curente depinde acum de cum va reuși Turcia să gestioneze situația.

Merkel a călătorit în Turcia pentru a doua oară în 4 luni. Uniunea Europeană a alocat deja 3 miliarde € pentru a ajuta Turcia. Suma integrală nu a fost încă acordată, având în vedere că CU incearcă să identifice noi posibile proiecte menite să vină în sprijinul refugiaților.

Documentele privind influența redusă a Europei asupra Turciei dezvăluite de un site financiar grec detaliază procesul de negociere dintre Erdogan, Comisia Europeană și Consiliul European. Potrivit acestora, statul turc dorește 6 miliarde € în următorii 2 ani.

 Atunci când Uniunea Europeană a susținut că poate oferi Turciei doar 3 miliarde €, Erdogan a precizat că nu are nevoie de banii europeni. „Putem deschide oricând granițele către Grecia sau Bulgaria și transporta refugiații”, a menționat acesta potrivit documentelor respective. După ce liderii de la Bruxelles au subliniat importanța unui acord, liderul de la Ankara a întrebat retoric: „Așadar, cum veți gestiona situația refugiaților dacă nu veți reuși să obțineți un acord? Îi veți ucide?”

Potrivit documentelor în cauză, Juncker a confirmat că discuțiile pe marginea aderării Turciei la Uniunea Europenă vor fi amânate până după alegerile din statul turc. Erdogan a replicat, susținând că amânarea nu a ajutat partidul său să obțină victoria, iar raportul și suma oferită de Uniunea Europeană reprezintă „o insultă”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat că siteul în cauză nu a comentat nimic despre informațiile respective.

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Stoltenberg: NATO va studia “foarte serios” solicitarea de ajutor formulată de Turcia și Germania | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Premierul Turciei, vizită la Bruxelles înaintea Consiliului European pentru a discuta criza migrației cu statele europene afectate | caleaeuropeana.ro

  3. Pingback: Ministrul Afacerilor Europene al Turciei: Aproximativ 50.000 de refugiați sirieni se îndreaptă spre granița turcă cu Siria | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Boris Johnson, spitalizat din cauza “simptomelor persistente” după infectarea cu noul coronavirus

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a fost internat la spital pentru teste, la zece zile distanță după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a precizat Downing Street, citat de BBC.

Șeful executivului de la Londra “continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Acest pas a fost descris ca o “măsură de precauție” făcut la sfatul medicului său.

“La sfatul medicului său, premierul a fost internat în această seară pentru teste”, a adăugat oficialul de la Downing Stret.

Prim-ministrul britanic va rămâne la conducerea guvernului și a îndemnat oamenii să urmeze sfaturile sale de distanțare socială, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Ea a adăugat că Johnson ”mulțumește personalului sistemului național de sănătate (NHS) pentru toată munca lor incredibilă și îndeamnă cetățenii să continue să urmeze sfaturile guvernului de a rămâne acasă, de a proteja NHS și de a salva vieți”.

Boris Johnson a fost diagnosticat cu COVID-19 la 27 martie.

Marea Britanie este a 8-a cea mai afectată țară de această pandemie, cu peste 47.000 de cazuri confirmate și peste 4.900 de decese.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19: Regina Elisabeta a II-a, mesaj istoric de la Castelul Windsor: Vreau să ne mândrim că britanicii acestei generații au fost puternici, determinați și camarazi

Published

on

© The Royal Family/ Screenshot

Regina Elisabeta a II-a a vorbit duminică, despre “un moment de întrerupere în viața din țara noastră”, într-un discurs rar televizat în care s-a adresat Regatului Unit pe fondul pandemiei de coronavirus, care a afectat întreaga planetă și Marea Britanie, unde sunt înregistrate peste peste 47.000 de cazuri și aproape 5.000 de decese.

Într-un mesaj înregistrat la Windsor Castle, ea a spus că este un “moment din ce în ce mai provocator” pentru națiune – care aduce durere, greutăți financiare și “schimbări enorme”.

Cel mai longeviv monarh în viață din lume și cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, a spus că mesajul din prezent îi amintește de primul mesaj pe care l-a difuzat, în anul 1940, împreună cu sora ei, prințesa Margaret.

“Noi, ca şi copii, ne-am adresat de aici, de la Windsor, copiilor care erau evacuaţi din locuinţele lor şi trimişi departe, pentru siguranţa lor. Astăzi, încă o dată, mulţi vor resimţi o senzaţie dureroasă de separare de cei dragi lor. Dar şi acum, ca şi atunci, ştim în adâncul sufletelor noastre că asta este ce trebuie făcut”, a spus ea.

Regina și-a continuat mesajul mulțumind tuturor celor aflația “în linia întâi a sistemului național public de sănătate”, precum și a altor lucrători cheie, “care își continuă cu abnegație îndatoririle de zi cu zi în afara casei în sprijinul tuturor”.

“Sunt sigură că naţiunea mi se va alătura în a vă asigura că tot ceea ce faceţi este apreciat şi fiecare oră din munca grea a voastră ne aduce mai aproape de revenirea la timpuri mai normale. Doresc, totodată, să vă mulţumesc celor care rămâneţi în case, ajutând astfel la protejarea celor vulnerabili şi cruţând multe familii de durerea resimţită de cei care au pierdut persoane iubite. Împreună luptăm împotriva acestei maladii şi vreau să vă asigur că dacă vom rămâne uniţi şi fermi o vom învinge”, a spus monarhul britanic, care se află la cel de-al patrulea mesaj special transmis pe timp de criză în cursul celor 68 de ani de domnie.

Regina Elisabeta a II-a a mai spus vrea ca fiecare  “să poată să se mândrească cu modul în care a reacţionat la această provocare, iar cei care vor veni după noi vor spune ca britanicii din această generaţie au fost tot atât de puternici precum toţi, că atribute precum autodisciplina, de determinare şi sentimentul de camaraderie caracterizează încă această ţară”.

“Mândria de a fi ceea ce suntem nu este parte a trecutului nostru, defineşte prezentul nostru şi viitorul nostru”, a mai susținut monarhul britanic, care a urcat pe tron la 6 februarie 1952.

Această mândrie în identitatea Regatului Unit este demonstrată de modul în care oamenii și-au unit forțele, a explicat Regina, oferind exemple și ilustrații în mesajul său video cu aplauzele săptămânale în semn de solidaritate, sprijin și recunoștință pentru lucrătorii din sistemului de sănătate.

“Momentul în care Regatul Unit a aplaudat la unison lucrătorii săi esenţiali va fi amintit ca o expresie a spiritului nostru naţional şi simbolul său va fi curcubeul desenat de copii”, a mai adăugat ea, descriind acest moment drept unul de compasiune.

“În întreg Commonwealth-ul și în întreaga lume, am văzut povești înduioșătoare despre oameni care se reunesc pentru a-i ajuta pe ceilalți, fie că este vorba de livrarea de colete alimentare și medicamente, de grijă pentru vecini sau de transformare a întreprinderilor pentru a ajuta”, a spus ea.

Regina Elisabeta a II-a a mai adăugat că această situație provocată de pandemie a devenit un moment de reflecție.

“Deși uneori izolarea de sine poate fi dificilă, mulți oameni de toate credințele și fără credință descoperă că această situație oferă o ocazie de a încetini, a face pauză și a reflecta, în rugăciune sau meditație”, a mai precizat aceasta.

Provocarea combaterii coronavirusului este diferită de alte dificultăți cu care Marea Britanie s-a confruntat, a mai spus Regina, pecizând că acum există un obiectiv comun.

“De data asta suntem alături de toate naţiunile lumii într-o întreprindere comună. Folosindu-ne de avansurile enorme ale ştiinţei şi de instinctul nostru de a tămădui, vom reuşi, iar acest succes va aparţine fiecăruia dintre noi”, a mai spus ea.

În încheiere, Regina Elisabeta a II-a a promis  națiunii că urmează  zile mai bine, făcând trimitere la cuvintele cântecului de război ale Vera Lynn, că “ne vom întâlni din nou”.

“Ar trebui să ne consolăm ştiind că deşi mai avem multe de îndurat, zilele mai bune se vor întoarce. Vom fi din nou cu prietenii noştri, vom fi cu familiile noaste din nou, ne vom întâlni din nou. Dar acum adresez mulţumirile mele şi cele mai calde urări de bine vouă tuturor”, a conchis suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Continue Reading

NATO

SUA, mesaj pentru România la 16 ani de la aderarea la NATO: Vom continua să sprijinim România și vom lupta împotriva dezinformării promovate de cei care amenință să distrugă alianța puternică

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Statele Unite vor continua să sprijine România pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize provocate de COVID-19, se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA la București cu prilejul marcării a 16 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Mai mult, misiunea diplomatică americană afirmă că SUA și România vor lupta împotriva dezinformării amplificate de noua pandemie și care ”amenință să distrugă” parteneriatul și alianța transatlantică.

“Felicitări României la aniversarea a 16 ani de la aderarea la NATO! Ani de zile înainte de acel moment, România a fost un aliat de încredere al Statelor Unite. De la aderarea la NATO, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune”, scrie misiunea diplomatică americană într-o postare pe Facebook.

“Vom continua să sprijinim România, Aliatul nostru, pe parcursul tuturor provocărilor cu care se confruntă, inclusiv al actualei crize de COVID-19”, mai precizează Ambasada SUA.

Împreună vom asigura securitatea regiunii şi vom lupta împotriva dezinformării, inclusiv a celei legate de această pandemie, promovată de către cei care ameninţă să distrugă parteneriatul puternic şi alianţa noastră“, conchide Ambasada americană.

 

România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending