Connect with us

INTERNAȚIONAL

Germania și Turcia solicită sprijinul NATO privind criza refugiaților

Published

on

Germania și Turcia solicită ajutorul NATO pentru a ajuta paza de coastă turcă din zona Mării Egee pentru a reduce astfel fluxul migratoriu spre Europa, potrivit EuObserver.

merkelApelul vine în urma unei crize umanitare la granița dintre Turcia și Siria, unde sute de mii de cetățeni din orașul Aleppo fug din calea ororilor, acesta fiind locul unde forțele aeriene rusești au acordat sprijinul trupelor loiale președintelui Bashar al-Assad să câștige teren.

Cancelarul german, Angela Merkel a efectuat o vizită în Turcia pe 8 februarie, în speranța de a uni forțele pentru a stopa afluxul de migranți, Germania fiind statul care a găzduit cei mai mulți solicitanți de azil. De altfel, numărul ridicat de refugiați exercită o presiune fără precedent asupra Guvernului Angelei Merkel.

Prim-ministrul Ahmet Davutoglu a precizat în cadrul unei conferințe la care a participat și cancelarul Germaniei că ambele state vor depune un efort comun pentru a convinge NATO de necesitatea unei implicări mai mari a blocului militar în problema ridicată de criza refugiaților. Acesta a adăugat că au în vedere utilizarea capacităților de observare ale NATO la granița cu Siria și în Marea Egee.

24 de migranți, printre care 11 copii, s-au înecat în Marea Egee luni în încercarea de a ajunge pe insula grecească, Lesbos.

În vreme ce se purtau discuții despre găsirea unor soluții pentru a diminua numărul considerabil de refugiați, un alt val de migranți a fost blocat la granița turco-siriană, fugind din orașul Aleppo. Davutoglu a susținut că Aleppo „este de facto sub asalt. Suntem martorii unei tragedii umane.”

În ciuda faptului că la granița cu Turcia erau aproximativ 300.000 de persoane, granița a rămas închisă luni, trădând faptul că Ankara nu mai este dispusă să cedeze presiunilor internaționale și să accepte mai mulți refugiați. Statul în cauză găzduiește deja 2.7 milioane de migranți, prim-ministrul omolog avertizând că Turcia nu își poate asuma singură toată responsabilitatea. Împreună cu Germania, cele două state au căzut de acord asupra unei inițiative diplomatice pentru a pune capăt atacurilor din Aleppo.

De altfel, Merkel a criticat dur Rusia pentru că bombardează Siria. Aceasta a adăugat că este „îngrozită de suferința cauzată de atacurile din zonă.” Gemania va exercita presiuni în cadrul Națiunilor Unite pentru a se respecta rezoluția adoptată de ONU în decembrie care interzice atacurile în zonele populate de civili.

Merkel devine din ce în ce mai izolată, după ce regimul lui Assad și-a intensificat lupta în Siria. Procentul de popularitate al acesteia a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2011. Supraviețuirea sa politică, dar și capacitatea Europei de a face față crizei curente depinde acum de cum va reuși Turcia să gestioneze situația.

Merkel a călătorit în Turcia pentru a doua oară în 4 luni. Uniunea Europeană a alocat deja 3 miliarde € pentru a ajuta Turcia. Suma integrală nu a fost încă acordată, având în vedere că CU incearcă să identifice noi posibile proiecte menite să vină în sprijinul refugiaților.

Documentele privind influența redusă a Europei asupra Turciei dezvăluite de un site financiar grec detaliază procesul de negociere dintre Erdogan, Comisia Europeană și Consiliul European. Potrivit acestora, statul turc dorește 6 miliarde € în următorii 2 ani.

 Atunci când Uniunea Europeană a susținut că poate oferi Turciei doar 3 miliarde €, Erdogan a precizat că nu are nevoie de banii europeni. „Putem deschide oricând granițele către Grecia sau Bulgaria și transporta refugiații”, a menționat acesta potrivit documentelor respective. După ce liderii de la Bruxelles au subliniat importanța unui acord, liderul de la Ankara a întrebat retoric: „Așadar, cum veți gestiona situația refugiaților dacă nu veți reuși să obțineți un acord? Îi veți ucide?”

Potrivit documentelor în cauză, Juncker a confirmat că discuțiile pe marginea aderării Turciei la Uniunea Europenă vor fi amânate până după alegerile din statul turc. Erdogan a replicat, susținând că amânarea nu a ajutat partidul său să obțină victoria, iar raportul și suma oferită de Uniunea Europeană reprezintă „o insultă”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat că siteul în cauză nu a comentat nimic despre informațiile respective.

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
3 Comments

REPUBLICA MOLDOVA

Directorul Transgaz: Dacă R. Moldova rămâne fără gaze, România o va ajuta. Într-o oră, gazele ajung la Chișinău

Published

on

© Transgaz

Dacă Republica Moldova s-ar confrunta cu lipsa de gaze naturale, o oră ar fi de ajuns ca problema să fie rezolvată, dacă Chișinăul va cere ajutorul Bucureștiului, a afirmat joi directorul Transgaz România, Ion Sterian.

Întrebat într-un interviu pentru Europa Liberă, dacă România ar putea să ajute R. Moldova, în caz că ar avea nevoie de gaze, Ion Sterian a răspuns: “Bineînțeles!”.

“Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, a asigurat directorul Transgaz.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional la începutul lunii octombrie 2021, amintește portalul deschide.md.

Republica Moldova a primit atunci o anumită cantitate de gaz din România pentru a menține presiunea necesară în sistem.

Cu o lungime de circa 150 km dintre care 110 km pe teritoriul Republicii Moldova, gazoductul interconectează rețelele de gaze din România și Republica Moldova, asigurând statului acces la piața energetică europeană.

În martie anul acesta, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, anunța că România este dispusă să participe la securitatea energetică a R. Moldova prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României.

Luna trecută, când s-a aflat în vizită în România, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova are ”nevoie de soluții pentru securitatea energetică”, motiv pentru care dorește să cumpere ”gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât mai curând”.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România, cel mai important susținător al aderării R. Moldova la UE. Bogdan Aurescu s-a adresat reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

România este cel mai important susținător al aderării țării noastre la Uniunea Europeană, a afirmat vineri ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în contextul participării ministrului român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la runiunea ambasadorilor Republicii Moldova, găzduită de către MAEIE în perioada 18 – 19 august.

“Am fost bucuros de participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu un discurs cu genericul „Parteneriatul strategic România – Republica Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Vom munci împreună pentru aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, istorie și cultură”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, într-o postare pe Facebook.

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău, în perioada 18 – 19 august, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Pe agendă se regăsesc chestiunile legate de realizarea politicii externe, noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, activitatea misiunilor diplomatice, amintește portalul deschide.md.

Agenda evenimentului include și întâlniri ale șefilor de misiuni cu președintele țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, alți conducători ai instituțiilor de stat.

Integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, a afirmat joi Maia Sandu, în alocuțiunea sa către ambasadorii peste hotare ai Republicii Moldova.

Au fost invitați la reuniune ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, directorul  departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending