NATO
Germania sprijină cererea SUA ca statele NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
Published
1 month agoon

Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, a declarat joi că susține apelul președintelui american Donald Trump ca statele membre NATO să își majoreze cheltuielile de apărare la 5% din PIB, față de actualul prag de 2%, informează DW.
„Sunt de acord cu evaluarea președintelui Trump – această creștere drastică este necesară”, a afirmat Wadephul după o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, desfășurată în Antalya.
Washingtonul presează aliații să adopte noul obiectiv de 5% din PIB la summitul NATO din luna iunie. În prezent, țările membre sunt obligate să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare, însă multe dintre ele încă nu ating această țintă. Germania, de exemplu, cheltuiește în prezent puțin peste 2%.
Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat săptămâna trecută că fiecare punct procentual suplimentar va însemna pentru Berlin o cheltuială anuală de aproximativ 45 miliarde de euro.
La rândul său, secretarul de stat Marco Rubio a afirmat că „Alianța este la fel de puternică precum cea mai slabă verigă a sa, iar noi ne străduim să nu existe verigi slabe în NATO”.
Una dintre variantele aflate în discuție pentru a facilita adoptarea noii ținte este includerea unor cheltuieli extinse pentru infrastructura cu utilizare militară. Un compromis posibil ar fi o împărțire: 3,5% din PIB pentru apărare tradițională și 1,5% pentru infrastructură militarizabilă. Termenul-limită luat în calcul pentru atingerea noilor obiective ar fi anul 2032.
Rubio a precizat și în cadrul reuniunii NATO din aprilie, la Bruxelles, că „nimeni nu se așteaptă ca obiectivul de 5% să fie atins într-un an sau doi”.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a explicat că investițiile sunt necesare nu doar pentru apărarea colectivă împotriva amenințărilor – precum Rusia, acumularea de forțe în China sau terorismul – ci și pentru a stimula producția industrială de apărare a Alianței.
„Trebuie să ne asigurăm că investim suficient pentru a ne menține în siguranță. Avem nevoie să producem mai mult în întregul spațiu NATO, în special în contextul confruntării cu Rusia”, a spus Rutte.
De asemenea, fondurile suplimentare sunt esențiale „pentru a garanta că Ucraina poate învinge și pentru ca, împreună, să aducem acest război la un deznodământ pașnic, durabil și just”.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă
Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO
Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Ucraina acuză Rusia că respinge de „100 de zile” propunerea de armistițiu, „prim pas fundamental către pace”: „A intensificat teroarea, în loc să îi pună capăt”
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
NATO
Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă
Published
14 hours agoon
June 19, 2025
Premierul spaniol Pedro Sánchez a transmis joi un mesaj ferm secretarului general al NATO, Mark Rutte, în care respinge propunerea de a majora cheltuielile de apărare ale statelor membre la 5% din PIB, calificând obiectivul drept „nerezonabil”, informează Politico.
Într-o scrisoare citată de Politico, Sánchez afirmă că „Spania nu poate să își asume un obiectiv specific de cheltuieli raportat la PIB” în cadrul summitului NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Haga, în Olanda.
„Pentru Spania, asumarea unei ținte de 5% nu doar că ar fi nerezonabilă, ci și contraproductivă, deoarece ne-ar îndepărta de un nivel optim de cheltuieli și ar împiedica eforturile UE de consolidare a ecosistemului său de securitate și apărare”, a scris premierul spaniol.
Spania a fost în 2023 cel mai mic contributor la apărare din cadrul alianței NATO, cu cheltuieli sub pragul actual de 2% din PIB. Totuși, în aprilie, guvernul Sánchez a anunțat o creștere cu 10,5 miliarde de euro a bugetului apărării în 2025, pentru a îndeplini ținta de 2%.
În scrisoarea transmisă lui Rutte, premierul spaniol a cerut „o formulă mai flexibilă” pentru noua țintă de cheltuieli, una care să o lase opțională sau să excludă Spania de la aplicare. „Suntem pe deplin angajați față de NATO”, a subliniat Sánchez, „dar atingerea unei ținte de 5% ar fi incompatibilă cu statul nostru social și cu viziunea noastră despre lume”. În opinia sa, o astfel de cheltuială ar necesita reduceri ale serviciilor publice și renunțări la investițiile pentru tranziția verde.
Potrivit estimărilor guvernamentale, atingerea pragului de 5% ar presupune pentru Spania o majorare anuală a bugetului apărării cu 80 de miliarde de euro – aproape jumătate din ceea ce statul cheltuiește pentru pensii.
Spania estimează că pentru a-și acoperi nevoile reale de apărare, ar fi necesar un buget echivalent cu 2,1% din PIB.
Planul discutat în cadrul NATO presupune ca 3,5% din PIB să fie direcționat către cheltuieli directe de apărare (tancuri, avioane, sisteme antiaeriene, trupe), iar restul de 1,5% să acopere infrastructura de sprijin (poduri, porturi, căi ferate, aeroporturi), necesară pentru mobilizarea rapidă a forțelor și pregătirea societăților pentru un posibil atac.
Polonia și statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – și-au anunțat deja sprijinul pentru noul prag de 5%, iar Mark Rutte a declarat că „majoritatea aliaților sunt pregătiți să susțină obiectivul”. De asemenea, la începutul lunii iunie, Suedia și Țările de Jos au declarat că își propun să îndeplinească noul obiectiv.
Totuși, Spania nu este singura țară care ezită. Belgia, Canada și Italia se confruntă la rândul lor cu dificultăți majore în a-și majora rapid bugetele de securitate. Noua țintă de cheltuieli trebuie aprobată în unanimitate de statele membre NATO.
Rămâne de stabilit și termenul-limită pentru atingerea noii ținte. Inițial, a fost avansat anul 2032, dar Rutte a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să lanseze un atac asupra teritoriului NATO până în 2030, accelerând astfel presiunea pentru un angajament rapid.
NATO
Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO
Published
16 hours agoon
June 19, 2025
Statele Unite și România își consolidează cooperarea în cadrul exercițiului multinațional SEA BREEZE 25, informează MApN într-un comunicat în care precizează că exercițiul militar, condus de Flota a Șasea a SUA și găzduit de Forțele Navale Române, se desfășoară în perioada 9-20 iunie la Brăila.
Manevrele militare reunesc forțe destinate pentru operațiuni integrate de comandă și control maritim, aerian și terestru, cu accent pe misiuni de deminare, operațiuni de scufundare și acțiuni amfibii.
Militari din Bulgaria, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii și Turcia participă la antrenamente care includ trageri reale și simularea unui raid amfibiu în regiunea Mării Negre.
Exercițiul SEA BREEZE 25 contribuie la dezvoltarea parteneriatului dintre Statele Unite și România, precum și la consolidarea măsurilor de descurajare pe flancul estic al NATO.
Participarea Forțelor Navale Române confirmă angajamentul constant al României față de securitatea colectivă și de stabilitatea regională.
NATO
O întâlnire Nicușor Dan – Donald Trump, asumarea sporirii bugetelor apărării și prezența militară a SUA, printre obiectivele României la summitul NATO (Hurezeanu)
Published
2 days agoon
June 18, 2025
Summitul NATO de la Haga va fi un for de validare a obiectivelor Alianței pe termen mediu și lung, îndeosebi în privința cheltuielilor militare, aspect la care România este bine poziționată, a afirmat miercuri ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Șeful diplomației române a precizat că la summitul aliat de la Haga va fi abordat și planul SUA de distribuire a forțelor sale militare în bazele din Europa și a precizat că existență intenția fermă din partea României pentru o întâlnire bilaterală directă între președintele Nicușor Dan și cel american, Donald Trump.
Întrebat care sunt obiectivele țării noastre la summitul NATO de la Haga, Hurezeanu a precizat că este vorba despre „obiectivele, în parte, anunțate, previzibile”.
„Este important că va fi un for de validare a obiectivelor NATO pe termen mediu și lung, prin prezența, pentru prima oară, la NATO, împreună cu aliații, a președintelui Statelor Unite. Există deja intenții ale acestei Administrații în ceea ce privește evoluția NATO. Statele Unite rămân un aliat fundamental al Alianței Nord-Atlantice, partenerii europeni rămân aliații și Canada, bineînțeles, în America de Nord, rămân aliații Statelor Unite. E vorba de sporirea bugetelor de apărare, în condițiile anunțate, 3,5% plus 1,5% cheltuieli aferente. România este la un procent de 2,3%-2,4% deja atins. Suntem între țările cu cel mai bun buget militar, între aliați. Italia, alte țări, nu au ajuns încă nici la 2%. Polonia vrea să depășească 5%, la fel țările baltice. Totul este relativ și este în funcție de bugetele țărilor respective”, a susținut Emil Hurezeanu, conform transcrierii furnizate de Guvern.
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit deja, la summitul B9 de la Vilnius, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în urma căreia a precizat că miza summitului de la Haga este reprezentată de creșterea bugetelor apărării la 5% din PIB.
Șeful statului a precizat că este vorba despre o alocare de 3,5% din PIB pentru cheltuieli militare și 1,5% pentru investiții în infrastructura conexă cu cea militară.
Referitor la agenda summitului NATO de la Haga, ministrul român de externe a mai precizat că se va discuta în ce măsură Statele Unite au așa-zisul „contingency planning” de distribuire a propriilor forțe militare în bazele americane de relevanță atlantică, nord-atlantică, NATO, respectiv în bazele militare NATO, cum este și cazul bazelor militare din România.
„Vom vedea în ce măsură importanța, ponderea unor țări ca Polonia și România, care asigură de decenii cel mai credibil flanc de apărare al Alianței Nord-Atlantice, flancul de est, acolo. Sigur, au apărut între timp și țările nordice, noi membri ai alianței, Suedia, Finlanda, țările baltice. Turcia rămâne un pilon al alianței, putem să spunem pe flancul estic, sud-estic. Vom vedea în ce măsură ceea ce știm până acum se confirmă în discuțiile pe care liderii statelor aliate le vor avea între ei, în hotărârile pe care le va lua Alianța și în deciziile administrației americane ale președintelui Trump, care până în ultimul moment, cred, nu pot fi întru totul cunoscute”, a mai declarat Hurezeanu.
O discuție privind agenda de priorități la summitul NATO de la Haga a avut loc marți și între ministrul apărării Angel Tîlvăr și însărcinatul cu afaceri ad interim la Ambasada SUA de la București, Michael Dickerson, Bucureștiul transmițând că prezența militară a SUA în România este un pilon esențial al securității flancului estic.
În acest context, ministrul Emil Hurezeanu a precizat miercuri a precizat că există intenția fermă din partea română cu privire la programarea unei întâlniri între președintele Nicușor Dan și liderul SUA Donald Trump în marja summitului NATO.
„Suntem în curs de programare a întâlnirilor președintelui Nicușor Dan. Există intenția fermă a organizării unei întâlniri între președintele României și președintele Statelor Unite. Nu știu ca partea americană să fi confirmat până acum vreunei țări întâlniri. Urmează. Se întâmplă săptămâna viitoare, între 24 și 26 iunie”, a explicat Hurezeanu.
Cei doi președinți au avut deja o discuție telefonică, la o zi distanță după ce Nicușor Dan a preluat mandatul de șef al statului român.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă