Comisia Europeană demarează procesul de construire a instrumentelor care să îi ajute pe medici și cercetători să facă progrese în combaterea cancerului prin lansarea, luni, la Bruxelles, a Inițiativei europeană privind imagistica în domeniul cancerului, menită să sprijine furnizorii de servicii medicale, institutele de cercetare și inovatorii să utilizeze în mod optim soluțiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentul și îngrijirile acordate pacienților cu cancer.
Inițiativa, o acțiune emblematică în cadrul Planului european de combatere a cancerului, va contribui la crearea unei infrastructuri digitale care va conecta resursele și bazele de date cu date imagistice privind cancerul din întreaga UE, asigurând, în același timp, respectarea unor standarde etice ridicate, încrederea, securitatea și protecția datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi conectate inițiativele europene și naționale, rețelele spitalicești, precum și registrele de cercetare care cuprind date imagistice și alte date relevante privind sănătatea.
Inovarea tehnologică, în combinație cu protecția datelor, poate crea un cadru de încredere pentru cercetători, inovatori, medici și pacienți. Datorită noii Inițiative europene privind imagistica în domeniul cancerului, cercetătorii vor avea acces eficient la mai multe date de înaltă calitate pentru a studia această boală și a aprofunda nivelul de înțelegere pe care îl avem în acest domeniu. Inovatorii vor putea să dezvolte și să testeze soluții bazate pe date pentru îngrijirea pacienților cu cancer. Prin facilitarea dezvoltării de soluții bazate pe date, medicii vor câștiga în precizie și rapiditate în legătură cu deciziile clinice, diagnosticele, tratamentele și medicina predictivă, în beneficiul pacienților cu cancer.
În plus, inițiativa va sprijini altruismul în materie de date al cetățenilor, care își vor putea da în mod voluntar consimțământul sau permisiunea de a pune la dispoziție datele pe care le generează, ca modalitate de îmbogățire a seturilor de date privind sănătatea.
O infrastructură transfrontalieră, interoperabilă și sigură, care va proteja viața privată și va accelera inovarea în domeniul cercetării medicale. De exemplu, va fi posibilă antrenarea noilor tehnologii care utilizează inteligența artificială (IA) pe baza unui set amplu de date, care este standardizat și respectă pe deplin Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD). Acest lucru va accelera dezvoltarea de instrumente inovatoare, care să poată diagnostica mai rapid cancerul și să ofere o îngrijire personalizată îmbunătățită.
Promovarea cercetării și îngrijirii în domeniul sănătății cu ajutorul tehnologiei digitale
În conformitate cu Strategia europeană privind datele și cu spațiul european al datelor medicale, Inițiativa europeană de imagistică în domeniul cancerului este una dintre inițiativele emblematice ale Planului european de combatere a cancerului. Planul va reuni inovarea în domeniul tehnologiei digitale și protecția datelor la nivel european pentru a crea un cadru sigur și de încredere care să le ofere cercetătorilor, inovatorilor și medicilor acces la date valoroase.
Principalele organizații, instituții și întreprinderi europene de cercetare vor colabora pentru a proiecta infrastructura care:
- le va oferi clinicienilor, cercetătorilor și inovatorilor europeni un acces facil la cantități mari de date imagistice privind cancerul;
- va sprijini testarea și dezvoltarea de instrumente de medicină personalizată pentru a îmbunătăți diagnosticarea cancerului și tratamentele oncologice;
- va sprijini crearea de noi seturi de date privind cancerul și va asigura interoperabilitatea datelor existente, în conformitate cu Strategia europeană privind datele.
În urma lansării de luni a Inițiativei europene privind imagistica în domeniul cancerului prin două proiecte, proiectul EUCAIM și mecanismul de testare și experimentare a IA în domeniul medical (TEF-Health), se preconizează că, până în decembrie 2023, proiectarea infrastructurii digitale paneuropene se va încheia și mecanismele de colaborare vor fi instituite.
Furnizorii de date vor putea apoi să se conecteze la această nouă platformă federată europeană. Prima versiune a platformei va fi publicată până la sfârșitul anului 2024, iar versiunea finală este așteptată până la sfârșitul anului 2025. Infrastructura digitală va fi pe deplin operațională și va funcționa în 2026.