Germania va continua să promoveze o Europă echitabilă și socială pentru a depăși criza COVID-19 în perioada rămasă de mandat la cârma Consiliului UE, a transmis cancelarul german Angela Merkel, miercuri, în cadrul Summitului Social Tripartit de la Bruxelles.
Tema principală a acestui summit social tripartit, care a avut loc prin videoconferință, a fost „Punerea în aplicare împreună a unei redresări economice și sociale incluzive în Europa”.
Discuțiile de la summit au fost concentrate în jurul a patru întrebări:
- cum poate Mecanismul de redresare și reziliență să sprijine cel mai bine crearea de locuri de muncă și reziliența socială?
- cum pot fondurile de redresare ale UE să contribuie cel mai bine la realizarea noului obiectiv climatic al UE pentru 2030?
- cum ar putea redresarea să accelereze tranziția digitală și să stimuleze oportunitățile pentru lucrători și IMM-uri?
- care este rolul dialogului social în asigurarea succesului Next Generation EU?
„Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare economică și socială de la punerea bazelor Tratatelor. În timpul președinției noastre la Consiliul UE, vom continua să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a combate pandemia și consecințele acesteia. Fondul european de redresare este un instrument important în aceste demersuri. Acesta oferă un exemplu pentru investiții în sectoare cu potențial semnificativ pentru viitor, precum schimbările climatice și transformarea digitală, care ne schimbă deja viața profesională. Tocmai în perioadele de criză ca aceasta este vital ca partenerii sociali să se implice și să joace un rol în conturarea schimbării. Acestea sunt cruciale pentru procesul de construire a unei Europe sociale și de asigurare a coeziunii sociale. Pentru a depăși criza, avem nevoie de o Europă echitabilă și socială, puternică din punct de vedere economic și echipată pentru viitor. Putem realiza acest lucru numai lucrând împreună”, a punctat Angela Merkel, din partea președinției Consiliului.
La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus:
„Vrem să ne revenim împreună din această criză. Avem nevoie ca toată lumea să fie la bord, iar dialogul dintre guverne și partenerii sociali este cheia succesului nostru. Acest lucru va asigura faptul că NextGenerationEU va ajuta statele membre să repornească economiile, să sprijine întreprinderile, în special IMM-urile și să creeze locuri de muncă în toată Europa. Investițiile în tranziția verde și digitală ne vor ajuta să ne revitalizăm economia și să aducem beneficii fiecărei companii și fiecărui lucrător din Uniunea noastră. ”
Nu în ultimul rând, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat:
„Acordul istoric încheiat de cele 27 de state membre în iulie va spori capacitatea Europei de a depăși consecințele pandemiei. Partenerii sociali joacă un rol central în articularea unui răspuns eficient la criză și vor continua să o facă în punerea în aplicare a planului de redresare. Acest Summit social tripartit este o oportunitate necesară de a acționa împreună. Planul de redresare este în esență un plan de transformare, iar lucrătorii și companiile sunt în fruntea acestei transformări masive. Ne unim forțele pentru a promova o redresare ecologică, digitală și echitabilă, care stimulează creșterea și creează locuri de muncă pentru toți europenii.”
Summitul social tripartit este un forum de dialog între instituțiile UE, la nivel de președinte, și partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere. Summitul este coprezidat de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei Europene și de șeful de stat sau de guvern al statului membru care asigură președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene; președinția actuală a Consiliului Uniunii Europene este reprezentată de cancelara Germaniei, Angela Merkel.
Printre partenerii sociali de la nivel european participanți la summit se numără:
- BUSINESSEUROPE
- Confederația Europeană a Sindicatelor (CES)
- Centrul European al Angajatorilor și Întreprinderilor (CEEP)
- UEAPME (Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii)
- CEC European Managers (Confederația Europeană a Cadrelor de Conducere)
La reuniune vor participa, de asemenea, miniștrii ocupării forței de muncă din Germania și din țările care vor deține președinția (Portugalia și Slovenia).