Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Germania va oferi R. Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare. Annalena Baerbock: Nu sunteți singuri!

Published

on

© European Union, 2022

Germania va oferi Republicii Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare, dintre care 40 milioane de euro vor fi alocate pentru abordarea vulnerabilităților din sectorul energetic, a anunțat, vineri, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, prezentă la București pentru cea de-a doua ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

„Vom continua să mobilizăm sprijinul pentru Moldova din punct de vedere politic, dar mai ales financiar. Mă bucur să anunț că Germania își intensifică efortul. Planificăm să acordăm un grant substanțial în valoare de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu Moldova și, pentru că am auzit ceea ce ați spus acum trei luni, în special președintele dumneavoastră la conferință, este nevoie de sprijin bugetar direct. Știu că acest lucru nu este ușor pentru multe țări, chiar și pentru țara mea, pentru că trebuie să avem o procedură specială în acest sens, trebuie să ne întoarcem la Parlament pentru a face posibil acest lucru. Dar suntem pregătiți să facem asta. Prin urmare, aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane pentru vulnerabilitatea energetică a Moldovei, un grant direct pentru a sprijini în special cele mai sărace familii din țara dumneavoastră”, a afirmat Annalena Baerbock.

De asemenea, Germania va contribui cu fonduri suplimentare pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă din Moldova.

„Este nevoie de un sprijin unitar pentru ca elevii să poată sta într-o clădire încălzită pe timp de iarnă. Vom aborda în mod specific nevoile femeilor și fetelor strămutate în regiuni, deoarece femeile sunt deosebit de vulnerabile în acest război”, a precizat șefa diplomației germane.

Nu în ultimul rând, Baerbock a mai atras atenția că partenerii Republicii Moldova trebuie, totodată, să abordeze nevoile pe termen lung ale țării, dincolo de sprijinul de urgență acordat în prezent, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor moldoveni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să părăsească țara pentru a-și întreține familiile.

„Acest lucru include tranziția la energiile regenerabile, astfel încât țara să devină mai independentă din punct de vedere energetic. De asemenea, sprijinim reforma administrației publice și lupta împotriva corupției. Toate aceste măsuri vor contribui la atingerea obiectivului nostru de a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor din Moldova, astfel încât aceștia să poată rămâne în țara dumneavoastră”, a precizat ministrul german de externe.

Citiți și România, Germania și Franța au decis să transforme Platforma de Sprijin pentru R. Moldova într-un mecanism permanent interguvernamental: România are datoria de a ajuta Republica Moldova

Sprijinul financiar suplimentar anunțat astăzi de Annalena Baerbock vine ca răspuns la situația dificilă în care se află Republica Moldova pe fondul unei situații economice instabile, exacerbate de efectele negative ale războiului purtat de Rusia în Ucraina. De la declanșarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, statul de peste Prut a făcut eforturi majore pentru gestionarea afluxului de persoane care fugeau din calea conflictului, respectiv pentru găzduirea a peste 12.000 de refugiati, în condițiile în care autoritățile se confruntă în paralel cu creșteri masive ale prețurilor la energie și cu o inflație record de 29%. De asemenea, Republica Moldova resimte și presiunea asupra infrastructurii sale feroviare și portuare a tranzitului cerealelor ucrainene care trebuie să ajungă la export pe alte rute ocolitoare din cauza blocadei rusești din Marea Neagră.

În acest context, șefa diplomației germane a asigurat Republica Moldova de sprijinul deplin și pe termen lung al Germaniei atât pentru a depăși criza curentă, cât și pentru a avansa pe calea integrării în UE.

„Viitorul Moldovei este în Europa. Împărtășim aceleași valori, aceleași speranțe și același destin. Vă pot asigura că Germania va fi alături de voi. Ne-am luat un angajament pe termen lung și nu pe termen scurt. Mesajul nostru de astăzi este același pe care l-am transmis acum trei luni, la prima noastră conferință de sprijin de la Berlin. Moldova nu este singură. Și subliniem că, dacă ne unim, putem face diferența”, a subliniat Annalena Baerbock.

Cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova este găzduită și co-prezidată vineri, 15 iulie, la București, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou. Republica Moldova este reprezentată la acest eveniment de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

Published

on

©mfe.gov.ro

Republica Moldova se pregătește pentru aprovizionarea livrărilor de gaz pentru luna septembrie, urmând ca autoritățile să facă o plată către Gazprom pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a anunţat luni vicepremierul moldovean Andrei Spînu, transmit Reuters și Agerpres

„În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu pentru postul Pro TV Chişinău.

Compania de stat din sectorul gazului moldovenească a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari.

Citiți și: Directorul Transgaz: Dacă R. Moldova rămâne fără gaze, România o va ajuta. Într-o oră, gazele ajung la Chișinău

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” pentru a-şi consolida trupele din Ucraina.

În regiunea separatistă Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, moldovenească şi rusă. Maia Sandu a spus că există riscul ca unii dintre aceşti oameni să poată fi chemaţi la arme de către Rusia.

„Pentru a împiedica să se întâmple asta, noi analizăm posibilitatea aplicării procedurii de revocare a cetăţeniei moldoveneşti pentru acele persoane (cu paşapoarte ruseşti) care luptă de partea agresorului”, a explicat ea.

De asemenea, președinta a declarat că Republica Moldova examinează posibilitatea înăspririi pedepsei pentru cetăţenii moldoveni fără paşapoarte ruseşti care se află „în rândurile forţelor armate ale agresorului”.

Maia Sandu a adăugat că au loc consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme.

Președinta Republicii Moldova a ținut săptămâna trecută un discurs în fața plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, unde a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova, a condamnat mobilizarea parțială anunțată în Rusia și a reiterat faptul că Republica Moldova pledează în continuare pentru pace.

Șefa statului moldovean a mai subliniat că statutul de candidat pentru aderarea la UE oferă Republicii Moldova speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență la lumea liberă.

Rusia are staţionate trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, atunci când separatiştii pro-ruşi au scos de sub controlul Chişinăului cea mai mare partea a regiunii.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

FMI acordă Republicii Moldova 27 de milioane de dolari pentru a realiza reformele esențiale în vederea creșterii rezilienței

Published

on

© International Monetary Fund/ Facebook

Republica Moldova poate accesa cele 27 de milioane de dolari oferiți de Fondul Monetar Internațional, după ce Consiliul de Administrație al acestei instituții financiare internaționale a finalizat evaluarea programului de finanțare ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

Fondurile deblocate vor fi folosite pentru realizarea reformelor esențiale pentru sporirea rezilienței țării și acoperirea cheltuielilor socio-economice.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Republica Moldova – inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și riscurile legate de criza energetică implică efort sporit din partea Guvernului de la Chișinău.

În acest context, directorii FMI au apreciat autoritățile moldovenești care, în pofida perioadei dificile, respectă angajamentul ferm pentru realizarea reformelor structurale sprijinite de FMI în domeniul fiscal, financiar, consolidarea statului de drept și combaterea corupției.

De asemenea, directorii au salutat politicile promovate de autorități în vederea protejării celor mai vulnerabile categorii de populație, afectate de creșterea costurilor la energie și alimente.

În același timp, a fost subliniată importanța sporirii impactului programelor de asistență socială, extinderii bazei de impozitare internă și  avansării reformelor în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat.

De asemenea, Consiliul de directori executivi a îndemnat autoritățile să asigure în continuare promovarea unui mix adecvat de politici, având în vedere presiunile inflaționiste persistente și constrângerile de finanțare bugetară.

Ei au reiterat că, pentru a face față șocurilor ce pot deveni mai persistente, va fi extrem de important de a asigura în continuare flexibilitatea cursului de schimb și menținerea rezervelor valutare adecvate.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL17 seconds ago

Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică și energie la București pentru a discuta cu liderii români despre aprofundarea Parteneriatului Strategic

INTERNAȚIONAL22 mins ago

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

NATO23 mins ago

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

SUA1 hour ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending