Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Germania va oferi R. Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare. Annalena Baerbock: Nu sunteți singuri!

Published

on

© European Union, 2022

Germania va oferi Republicii Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare, dintre care 40 milioane de euro vor fi alocate pentru abordarea vulnerabilităților din sectorul energetic, a anunțat, vineri, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, prezentă la București pentru cea de-a doua ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

„Vom continua să mobilizăm sprijinul pentru Moldova din punct de vedere politic, dar mai ales financiar. Mă bucur să anunț că Germania își intensifică efortul. Planificăm să acordăm un grant substanțial în valoare de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu Moldova și, pentru că am auzit ceea ce ați spus acum trei luni, în special președintele dumneavoastră la conferință, este nevoie de sprijin bugetar direct. Știu că acest lucru nu este ușor pentru multe țări, chiar și pentru țara mea, pentru că trebuie să avem o procedură specială în acest sens, trebuie să ne întoarcem la Parlament pentru a face posibil acest lucru. Dar suntem pregătiți să facem asta. Prin urmare, aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane pentru vulnerabilitatea energetică a Moldovei, un grant direct pentru a sprijini în special cele mai sărace familii din țara dumneavoastră”, a afirmat Annalena Baerbock.

De asemenea, Germania va contribui cu fonduri suplimentare pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă din Moldova.

„Este nevoie de un sprijin unitar pentru ca elevii să poată sta într-o clădire încălzită pe timp de iarnă. Vom aborda în mod specific nevoile femeilor și fetelor strămutate în regiuni, deoarece femeile sunt deosebit de vulnerabile în acest război”, a precizat șefa diplomației germane.

Nu în ultimul rând, Baerbock a mai atras atenția că partenerii Republicii Moldova trebuie, totodată, să abordeze nevoile pe termen lung ale țării, dincolo de sprijinul de urgență acordat în prezent, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor moldoveni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să părăsească țara pentru a-și întreține familiile.

„Acest lucru include tranziția la energiile regenerabile, astfel încât țara să devină mai independentă din punct de vedere energetic. De asemenea, sprijinim reforma administrației publice și lupta împotriva corupției. Toate aceste măsuri vor contribui la atingerea obiectivului nostru de a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor din Moldova, astfel încât aceștia să poată rămâne în țara dumneavoastră”, a precizat ministrul german de externe.

Citiți și România, Germania și Franța au decis să transforme Platforma de Sprijin pentru R. Moldova într-un mecanism permanent interguvernamental: România are datoria de a ajuta Republica Moldova

Sprijinul financiar suplimentar anunțat astăzi de Annalena Baerbock vine ca răspuns la situația dificilă în care se află Republica Moldova pe fondul unei situații economice instabile, exacerbate de efectele negative ale războiului purtat de Rusia în Ucraina. De la declanșarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, statul de peste Prut a făcut eforturi majore pentru gestionarea afluxului de persoane care fugeau din calea conflictului, respectiv pentru găzduirea a peste 12.000 de refugiati, în condițiile în care autoritățile se confruntă în paralel cu creșteri masive ale prețurilor la energie și cu o inflație record de 29%. De asemenea, Republica Moldova resimte și presiunea asupra infrastructurii sale feroviare și portuare a tranzitului cerealelor ucrainene care trebuie să ajungă la export pe alte rute ocolitoare din cauza blocadei rusești din Marea Neagră.

În acest context, șefa diplomației germane a asigurat Republica Moldova de sprijinul deplin și pe termen lung al Germaniei atât pentru a depăși criza curentă, cât și pentru a avansa pe calea integrării în UE.

„Viitorul Moldovei este în Europa. Împărtășim aceleași valori, aceleași speranțe și același destin. Vă pot asigura că Germania va fi alături de voi. Ne-am luat un angajament pe termen lung și nu pe termen scurt. Mesajul nostru de astăzi este același pe care l-am transmis acum trei luni, la prima noastră conferință de sprijin de la Berlin. Moldova nu este singură. Și subliniem că, dacă ne unim, putem face diferența”, a subliniat Annalena Baerbock.

Cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova este găzduită și co-prezidată vineri, 15 iulie, la București, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou. Republica Moldova este reprezentată la acest eveniment de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației române, către omologii din UE: Trebuie să stabilim misiunea civilă pentru securitatea R. Moldova și să creăm regimul de sancțiuni împotriva celor care destabilizează țara

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, pentru consolidarea eforturilor în direcția stabilirii unei misiuni civile a UE axată pe securitatea Republicii Moldova și pe instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care care derulează acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale de la Chișinău.

“Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău, care este un Guvern pro-european, pro-reformă”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

În opinia șefului diplomației române, UE trebuie să continue susținerea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

“Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă [UE] axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a continuat Aurescu.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron reafirmă într-o discuție telefonică cu Maia Sandu sprijinul pentru R. Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”

Published

on

© presedinte.md

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, în fața ”tentativelor de destabilizare rusești” din Republica Moldova și ”tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse, conform Agerpres.

Într-o discuție telefonică, Macron a salutat ”eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, care s-a angajat pe un traseu european ireversibil prin obținerea de obținerea de țară candidată la UE, în special în domeniul ”justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat preşedinţia franceză.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un ”război hibrid” dus de Moscova pentru ”răsturnarea” guvernului pro-european aflat la putere la Chişinău.

”Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului ”experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Citiți și
Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, propusă de președintele francez, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinău pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă decizia Uniunii Europene de a cumpăra un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Nicolae Ciucă: Salut adoptarea legii de către Parlamentul de la Chișinău prin care limba română primește statutul de limbă oficială în R. Moldova

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat joi adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

”Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin”, a menționat Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal.

 

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la “Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.

Continue Reading

Facebook

G73 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA4 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO5 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.8 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending