Germania va oferi Republicii Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare, dintre care 40 milioane de euro vor fi alocate pentru abordarea vulnerabilităților din sectorul energetic, a anunțat, vineri, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, prezentă la București pentru cea de-a doua ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
„Vom continua să mobilizăm sprijinul pentru Moldova din punct de vedere politic, dar mai ales financiar. Mă bucur să anunț că Germania își intensifică efortul. Planificăm să acordăm un grant substanțial în valoare de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu Moldova și, pentru că am auzit ceea ce ați spus acum trei luni, în special președintele dumneavoastră la conferință, este nevoie de sprijin bugetar direct. Știu că acest lucru nu este ușor pentru multe țări, chiar și pentru țara mea, pentru că trebuie să avem o procedură specială în acest sens, trebuie să ne întoarcem la Parlament pentru a face posibil acest lucru. Dar suntem pregătiți să facem asta. Prin urmare, aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane pentru vulnerabilitatea energetică a Moldovei, un grant direct pentru a sprijini în special cele mai sărace familii din țara dumneavoastră”, a afirmat Annalena Baerbock.
De asemenea, Germania va contribui cu fonduri suplimentare pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă din Moldova.
„Este nevoie de un sprijin unitar pentru ca elevii să poată sta într-o clădire încălzită pe timp de iarnă. Vom aborda în mod specific nevoile femeilor și fetelor strămutate în regiuni, deoarece femeile sunt deosebit de vulnerabile în acest război”, a precizat șefa diplomației germane.
Nu în ultimul rând, Baerbock a mai atras atenția că partenerii Republicii Moldova trebuie, totodată, să abordeze nevoile pe termen lung ale țării, dincolo de sprijinul de urgență acordat în prezent, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor moldoveni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să părăsească țara pentru a-și întreține familiile.
„Acest lucru include tranziția la energiile regenerabile, astfel încât țara să devină mai independentă din punct de vedere energetic. De asemenea, sprijinim reforma administrației publice și lupta împotriva corupției. Toate aceste măsuri vor contribui la atingerea obiectivului nostru de a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor din Moldova, astfel încât aceștia să poată rămâne în țara dumneavoastră”, a precizat ministrul german de externe.
Citiți și România, Germania și Franța au decis să transforme Platforma de Sprijin pentru R. Moldova într-un mecanism permanent interguvernamental: România are datoria de a ajuta Republica Moldova
Sprijinul financiar suplimentar anunțat astăzi de Annalena Baerbock vine ca răspuns la situația dificilă în care se află Republica Moldova pe fondul unei situații economice instabile, exacerbate de efectele negative ale războiului purtat de Rusia în Ucraina. De la declanșarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, statul de peste Prut a făcut eforturi majore pentru gestionarea afluxului de persoane care fugeau din calea conflictului, respectiv pentru găzduirea a peste 12.000 de refugiati, în condițiile în care autoritățile se confruntă în paralel cu creșteri masive ale prețurilor la energie și cu o inflație record de 29%. De asemenea, Republica Moldova resimte și presiunea asupra infrastructurii sale feroviare și portuare a tranzitului cerealelor ucrainene care trebuie să ajungă la export pe alte rute ocolitoare din cauza blocadei rusești din Marea Neagră.
În acest context, șefa diplomației germane a asigurat Republica Moldova de sprijinul deplin și pe termen lung al Germaniei atât pentru a depăși criza curentă, cât și pentru a avansa pe calea integrării în UE.
„Viitorul Moldovei este în Europa. Împărtășim aceleași valori, aceleași speranțe și același destin. Vă pot asigura că Germania va fi alături de voi. Ne-am luat un angajament pe termen lung și nu pe termen scurt. Mesajul nostru de astăzi este același pe care l-am transmis acum trei luni, la prima noastră conferință de sprijin de la Berlin. Moldova nu este singură. Și subliniem că, dacă ne unim, putem face diferența”, a subliniat Annalena Baerbock.
Cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova este găzduită și co-prezidată vineri, 15 iulie, la București, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou. Republica Moldova este reprezentată la acest eveniment de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.