Germanul Martin Schulz – ales președinte al grupului europarlamentar S&D

4.20120604_schulz_zeland_060Social-democratul german Martin Schulz a fost ales miercuri, cu 162 de voturi dintr-un total de 170, președinte al grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, informează Agerpres.

El va îndeplini această funcție pentru o perioadă de tranziție de aproximativ trei săptămâni, până la finalizarea negocierilor referitoare la desemnarea viitorilor președinți ai Parlamentului European și Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019.

Martin Schulz, președinte în exercițiu al Parlamentului European, îi succede la șefia grupului S&D austriacului Hannes Swoboda, care a renunțat la această funcție.

El a negat că în prezent negociază pentru o funcție de comisar european și a precizat că nu dorește să facă nicio speculație. “Am anunțat în grup că vreau să fac parte din echipa pentru care social-democrații vor negocia posturile cu scopul de crește influența grupului nostru politic”, a declarat el.

Întrebat dacă este susținut de cancelarul german Angela Merkel, Martin Schulz a arătat că nu poate discuta despre strategia social-democraților europeni cu liderul unui partid de dreapta. El a menționat că și în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare a fost întrebat același lucru, atunci când a candidat ca reprezentant al Socialiștilor Europeni la președinția Comisiei Europene. “Nu este nici în interesul ei (al Angelei Merkel, n.r.). Răspunsul meu a fost clar, voi discuta cu Angela Merkel atunci când ea va vota pentru socialiști, dar nu este cazul”, a adăugat Schulz.

Grupul S&D este al doilea ca mărime din Parlamentul European (cu 191 de membri) — după cel al PPE, ce are 221 de membri.

Președintele Comisiei Europene va fi votat de Parlamentul European cu prilejul unei sesiuni plenare care va avea loc Strasbourg la mijlocul lunii iulie, numele candidatului fiind propus de șefii de stat și de guvern din UE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.