Connect with us

ROMÂNIA

Gestionarea competitivității, a stabilității monedei și a sectorului bancar din România în contextul unor vulnerabilități macroeconomice multiple

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Comisia Europeană a publicat luni, 25 martie, o analiză aprofundată (IDR) axată pe vulnerabilitățile macroeconomice ale României în pregătirea Pachetului din primavara lui 2024 al Semestrului European. Documentul analizează evoluția vulnerabilităților, inclusiv deficitele publice și externe mari, precum și riscurile nou apărute. Acesta se bazează pe Raportul privind mecanismul de alertă 2024 (AMR) și evaluează persistența sau atenuarea vulnerabilităților, identifică riscurile potențiale și prezintă progresele și opțiunile de politică. Totodată, IDR servește drept foaie de parcurs pentru decidenții politici în vederea abordării provocărilor și a valorificării oportunităților de creștere, urmărind o stabilitate și o prosperitate economică sporită.

Dinamica economică și competitivitatea

În anul 2023 s-a înregistrat o încetinire a economiei României, atribuită unor factori diverși, printre care inflația ridicată, condițiile monetare înăsprite și slăbirea cererii globale. În pofida acestei decelerări, există optimism pentru o accelerare în 2024, deși se întrevăd riscuri semnificative de scădere. Creșterea reală a PIB-ului în 2023 s-a situat la aproximativ 2%, o scădere considerabilă față de anii precedenți. Provocări precum inflația ridicată care afectează veniturile reale disponibile și presiunile salariale în creștere evidențiază importanța monitorizării atente a competitivității.

Competitivitatea, deși un element fundamental al stabilității economice, se confruntă cu provocări care decurg din evoluțiile recente ale salariilor și prețurilor. În timp ce România a reușit să mențină competitivitatea costurilor în 2021 și 2022, în 2023 a avut loc o modificare semnificativă, salariile nominale înregistrând un salt de aproximativ 15%, depășind ritmul de creștere a productivității. Această disparitate riscă să submineze competitivitatea externă, necesitând o monitorizare vigilentă și intervenții de politică pentru a atenua efectele negative.

Politica monetară și dinamica creditului

Banca Națională a României a reacționat la presiunile inflaționiste prin majorarea ratelor cheie de politică monetară la 7% în ianuarie 2023, contribuind la o decelerare a creditului intern privat. În timp ce condițiile de lichiditate s-au relaxat, ratele nominale ale creditelor au avut o tendință de scădere, deși au crescut în termeni reali din cauza inflației în scădere. Măsuri precum majorarea amortizorului anticiclic de capital urmăresc să limiteze creșterea creditării, asigurând stabilitatea financiară în contextul evoluției condițiilor economice.

Stabilitate remarcabilă a leului în raport cu euro

Pe fondul turbulențelor externe, leul a demonstrat o reziliență remarcabilă față de euro în ultimii doi ani. Stabilitatea cursului de schimb rămâne o piatră de temelie pentru stabilitatea financiară și ancorarea inflației, în ciuda presiunilor de apreciere alimentate de intrările puternice de fonduri din UE și de accelerarea intrărilor de capital din partea nerezidenților. Evaluările pe termen lung indică o potențială supraevaluare a cursului de schimb real, subliniind necesitatea unei gestionări prudente pentru a reduce riscurile.

Un sector bancar rezilient

Sectorul bancar din România se prezintă ca un bastion de stabilitate, caracterizat de o capitalizare, lichiditate și profitabilitate solide. Cu o rată de adecvare a capitalului de 21,6% în T3-2023 și o rentabilitate care a atins un nivel maxim al ultimilor șapte ani, sectorul demonstrează rezistență în contextul fluctuațiilor economice. Scăderea creditelor neperformante și gestionarea prudentă a datoriilor subliniază soliditatea sectorului, deși expunerea ridicată (45% din total) la creditele denominate în monedă străină constituie un risc în cazul unei deprecieri mari a cursului de schimb, dar acest risc este atenuat de nivelul relativ scăzut de îndatorare și de rentabilitatea ridicată.

Abordarea blocajelor structurale

În ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, competitivitatea în afara costurilor continuă să fie afectată de blocaje structurale, ceea ce afectează investițiile și exporturile. Indicatorii de guvernanță evidențiază domeniile care necesită îmbunătățiri, inclusiv calitatea reglementărilor și controlul corupției. Eforturile de eficientizare a mediului de afaceri și de remediere a ineficienței întreprinderilor de stat sunt esențiale pentru a stimula investițiile și potențialul de export.

Imperative politice

Întrucât vulnerabilitățile persistă, intervențiile proactive în materie de politici sunt esențiale pentru a atenua riscurile și pentru a promova o creștere durabilă. Abordarea deficitelor publice ridicate și gestionarea dinamicii salariilor sunt esențiale pentru menținerea competitivității și a echilibrelor externe. Reformele structurale care vizează guvernanța, eficiența reglementărilor și climatul investițional sunt imperative pentru o rezistență economică susținută.

ROMÂNIA

România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, vineri, semnarea contractului prin care se vor investi 130 de milioane de euro din fonduri europene în 3 linii de producţie în România a semiconductorilor de ultimă generaţie.

„Semiconductorii sunt creierele din fiecare echipament inteligent, de la telefonul smart până la mașina autonomă. România astăzi nu produce așa ceva, doar importă și este dependentă de aceste lucruri. Noi am stabilit ca în următorii șase ani să ajungem să producem aproximativ 20% din microconductorii pe care îi folosim astăzi în România. Iar acest lucru putem să-l facem printr-un proiect pe care l-am semnat astăzi cu 130 milioane de euro din bani europeni pentru trei linii de producție a semiconductorilor din România”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.

Semiconductorii vor fi produși la Institutul pentru Microtehnologie București, alături de 5 universități și 21 de companii românești inovative.

Acesta i-am mai mulțumit pentru sprijin ministrului investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, și a subliniat obiectivul de face din România cel mai important hub regional în materie de noi tehnologii.

„Împreună, schimbăm țara noastră și facem din România cel mai puternic hub regional de noi tehnologii datorită minților geniale pe care le au românii noștri și datorită banilor europeni pe care-i aducem în România. Doar în ultimele săptămâni am semnat contracte de finanțare în valoare de 400 milioane de euro în tehnologii noi, semiconductori, hidrogen și mediu”, a încheiat ministrul Bogdan Ivan.

Continue Reading

ROMÂNIA

Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

O delegație formată din diplomați ai Ministerului Afacerilor Externe a participat marți, 10 decembrie 2024, la Bruxelles, la o nouă reuniune tripartită Comisia Europeană – SUA – Statele Membre UE care nu fac încă parte din Programul american Visa Waiver – PVW (România, Bulgaria, Cipru), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Această reuniune se înscrie în ciclul de întâlniri tripartite bi-anuale în ceea ce privește reciprocitatea în materie de exonerare de vize în raport cu SUA.

Reuniunea a avut drept scop evaluarea stadiului îndeplinirii criteriilor de securitate pentru includerea în PVW și a ratelor de refuz a vizelor (așa cum acestea au fost recent publicate pentru anul fiscal 2024). În cazul României, rata de refuz a vizelor a scăzut sub pragul juridic obligatoriu de 3%, aceasta fiind de 2,61%.

Au fost discutate progresele înregistrate de România în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de securitate, care au constituit, de altfel, și obiectul unei evaluări din partea autorităților americane în cadrul unei vizite tehnice desfășurate la București în cursul lunii noiembrie 2024.

Angajamentul susținut și dialogul permanent creează premise favorabile pentru atingerea obiectivului includerii României în PVW și pentru consolidarea în continuare a cooperării din România și SUA în beneficiul comun al celor două state.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

Published

on

© MApN

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare, potrivit unui comunicat al MApN.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.

Cu cele trei aeronave sosite astăzi, Escadrila 48 Vânătoare dispune de 15 aeronave F-16, achiziţionate de la Regatul Norvegiei împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent.                                                            

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).   

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA29 minutes ago

România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Parlamentarii georgieni îl aleg președinte pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, aliat al partidului de guvernământ pro-rus Visul Georgian

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic

U.E.5 hours ago

UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa

ROMÂNIA6 hours ago

Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană

ROMÂNIA6 hours ago

Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

FONDURI EUROPENE8 hours ago

România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”

EDITORIALE1 day ago

Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC

ROMÂNIA29 minutes ago

România investește 130 milioane de euro din bani europeni în trei linii de producție a semiconductorilor de ultimă generație

NATO2 days ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA2 days ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA2 days ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI2 weeks ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ2 weeks ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

Trending