Connect with us

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă a co-semnat un editorial în Politico Europe, pledând pentru o directivă UE echilibrată dedicată lucrătorilor platformelor digitale

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), alături de alți eurodeputați din Grupul PPE, a semnat un editorial publicat pe Politico Europe cu privire la drepturile lucrătorilor platformelor digitale.

„În calitate de raportor din partea Grupului PPE din TRAN mă voi asigura că nu vor exista litigii în statele membre sau alte probleme majore de natura legală sau financiară pentru administratorii acestor platforme. Trebuie să ne asigurăm că nu va fi limitată capacitatea de a oferi oportunități de muncă în țări precum România. Toate aceste aspecte și statutul lucrătorilor pe aceste platforme le dezbatem în Comisia pentru Muncă și Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European, subiectul fiind unul de interes major pentru întreaga Europă, după cum se arată și în articolul din Politico, una dintre cele mai renumite publicați de la Bruxelle”, a scris eurodeputatul liberal.

„Economia platformei digitale a devenit, fără îndoială, o parte esențială a vieții noastre, modelând totul, de la ocuparea forței de muncă la transport și consum. Această schimbare prezintă, de asemenea, propriul set unic de provocări – provocări care trebuie abordate printr-un cadru juridic clar și echilibrat. Și, în timp ce Parlamentul European analizează o nouă directivă, o mare întrebare încă planează: ar trebui ca lucrătorii de pe platforme să fie considerați angajați. Își doresc ei acest lucru?”, au precizat eurodeputații.

Noua directivă privind îmbunătățirea condițiilor pentru lucrătorii platformelor digitale, care este examinată în prezent de Parlament, are două puncte cheie: introducerea de noi norme privind gestionarea algoritmică, care este binevenită și necesară, și prezumția de angajare, care, din păcate, este „greșită în domeniul său de aplicare.”

Semnatarii editorialului sunt: Sara Skyttedal, Miriam Lexmann, Radan Kanev, Gheorghe Falcă, Jessica Polfjärd, Lukas Mandl, Stefan Berger, Tomáš Zdechovský, Romana Tomc, Christian Sagartz, Eugen Tomac, Rosa Estaràs Ferragut care sunt membri ai Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European și fac parte din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

În timp ce atât Comisia, cât și raportorul Parlamentului au pornit cu cele mai bune intenții, dacă vrem să obținem o directivă mai echilibrată, rămân puncte cheie esențiale care trebuie luate în considerare în ceea ce privește platformele și importanța lor crescândă în economia digitală.

Pentru a avea o directivă echilibrată, eurodeputații au subliniat că este important să nu se treacă cu vederea dorințele celor care lucrează în prezent în economia platformelor, care preferă să își păstreze statutul de lucrător independent. Pe scurt, aceștia apreciază flexibilitatea muncii în detrimentul beneficiilor unui loc de muncă mai tradițional.

„În plus, trebuie amintit faptul că o directivă în conformitate cu raportul nu i-ar viza doar pe cei care lucrează ca șoferi și curieri, ci și zeci de mii de profesioniști cu înaltă calificare, care utilizează internetul pentru a găsi clienți. Și, întrucât astfel de servicii pot fi furnizate de oriunde în lume, directiva propusă riscă să plaseze profesioniștii europeni – dezvoltatori de software, traducători și profesori de limbi străine – într-un dezavantaj masiv față de concurenții lor din afara UE”, au mai adăugat aceștia.

De asemenea, aceștia semnalează că directiva propusă în prezent nu ar ține cont de tranziția digitală.

„De aceea, noi, în calitate de membri EMPL ai Grupului Partidului Popular European din Parlament, vom încerca să restabilim echilibrul propunerii și vom lupta pentru o directivă care să afirme tranziția digitală, să vizeze munca independentă falsă și să protejeze drepturile celor care desfășoară cu adevărat activități independente, asigurând că lucrătorii de pe platformă pot continua să ia deciziile cele mai potrivite pentru ei. Inovarea este în ADN-ul Europei. Și, în timp ce digitalizarea crescută a dus la pierderea de locuri de muncă în multe sectoare, credem cu adevărat că, cu un cadru juridic adecvat și echilibrat, Europa poate compensa această pierdere și poate deveni un lider mondial în economia de platformă în creștere”, au conchis aceștia. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a salutat vineri, într-un comunicat de presă, faptul că în Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a fost discutat subiectul aderării României la spațiul Schengen în urma unei petiții depuse de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

“România primește o veste foarte bună în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Petiția depusă de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, privind aderarea țării noastre la Schengen a fost adoptată, iar coordonatorii grupurilor politice au decis că această petiție să ia forma unei Rezoluții care urmează să fie prezentată și adoptată în plenul Parlamentului European”, a transmis Falcă.

În cadrul comisiei pentru petiții din care fac parte a fost dezbătută petiţia privind aderarea țării noastre la Schengen.

Inițiatorii au semnalat faptul că în data de 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o poziţie favorabilă României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea tuturor condiţiilor tehnice și reclamă veto-ul abuziv al Austriei împotriva țării noastre și a Bulgariei, cu încălcarea Tratatelor Uniunii Europene.

“În cuvântul de susținere a petiției tinerilor din România, am amintit faptul că pentru a ne apăra libertatea, noi românii a trebuit să trecem printr-o Revoluție, la care am participat și eu direct și să ne sacrificăm pentru drepturile noastre. Cei care aduc atingere drepturilor noastre, devin adversarii noștri”, a adăugat Falcă.

Este încă un vot prin care, deocamdată la nivel de comisie de specialitate, Parlamentul European își arată susținerea constantă și fără echivoc pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a mai punctat acesta.

Eurodeputatul PPE este de părere că presiunea pe care o menține România este importantă și le mulțumește tinerilor inițiatori ai petiției adoptate. 

„Este important să spunem, cu subiect și predicat, că ne vom apăra toate drepturile noastre ca stat membru UE până la capăt, adică până când va cădea și ultima barieră împotriva aderării noastre la Schengen”, a încheiat europarlamentarul PNL.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Directiva privind performanța energetică a clădirilor avea nevoie de mai multe modificări

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a dat un vot negativ pe Directiva privind performanța energetică a clădirilor, subliniind că deși „au fost o serie de amendamente depuse la Plen, fiind cosemnatar al acestora, însă din păcate nu au fost adoptate”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În ceea ce privește modificările care ar fi trebuie aduse Directivei, Falcă detaliază:

Vorbim în primul rând de includerea energiei nucleare în scopul acestei Directive, însemnând ca energia nucleară să fie considerată sursă de energie verde conform deciziei din Parlamentul European din iulie 2022 privind Taxonomia.

În al doilea rând, un alt amendament pe care l-am susținut a fost referitor la finanțarea valului de renovări. Țintele și ambițiile colosale de a impune statelor membre să renoveze 22% din clădirile rezidențiale până în 2037 sunt exagerate pentru România și nu numai. Conform amendamentului sprijinit de mineComisia Europeană ar fi urmat să prezinte, ca parte a cadrului financiar multianual pentru perioada 2028-2034, propuneri legislative pentru a ajusta și întări instrumentele financiare existente și pentru a propune alte instrumente financiare ale Uniunii care să sprijine punerea în aplicare a prezentei directive.

Nu în ultimul rând, statele membre ar trebui să ofere garanții instituțiilor financiare pentru a promova produse financiare, granturi și subvenții specifice, având drept scop îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor în care se află locuințele gospodăriilor vulnerabile. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată proprietarilor din clădirile cu mai multe locuințe și din clădirile din zonele rurale cu cele mai slabe performanțeAr trebui  se ofere garanții și altor grupuri care au dificultăți în a avea acces la finanțare sau în a obține credite ipotecare tradiționale. Statele membre ar trebui se asigure aceste grupuri beneficiază de sisteme de renovare neutre din punctul de vedere al costurilor, de exemplu prin scheme de renovare complet subvenționate, sau de combinații între subvenții și contracte de performanță energetică și sisteme de finanțare pe bază de facturi.

Am susținut necesitatea instituirii, la nivelul Uniunii, a unui instrument special de renovareîmprumutul UE pentru renovarepentru a le permite proprietarilor de locuințe profite de costurile pentru împrumuturi pe termen lung acordate de Uniune pentru renovări în profunzime.

În concluzie, eurodeputatul Gheorghe Falcă susține că în Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2028-2034 „Comisia ar trebui prezinte propuneri legislative pentru a întări instrumentele financiare existente și a propune alte instrumente financiare ale Uniunii care sprijine punerea în aplicare a prezentei directive”.

Europarlamentarii au adoptat proiectul de directivă cu 343 voturi pentru, 216 împotrivă și 78 abțineri, însă forma finală a legii trebuie negociată cu Consiliul UE. Proiectul de directivă a fost inițiat, în 15 decembrie 2021, de Comisia Europeană, în cadrul pachetului „Fit for 55”.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: România trebuie să accelereze sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul său european

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

România trebuie să accelereze sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul său european, afirmă eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro, în contextul celui de-al șaptelea Consiliu de Asociere UE – Republica Moldova care a avut marți la Bruxelles, fiind și primul de la acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în vara anului trecut. 

„Mă bucură mult, în acest context, întâlnirile recente tot mai numeroase la nivel înalt între oficiali din Republica Moldova, precum doamna președinte Maia Sandu, sau doamna Natalia Gavrilița, primul ministru moldovean și lideri precum Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, sau Charles Michel, președintele Consiliului European. De altfel, Roberta Metsola a accentuat faptul că Republica Moldova merită, așa cum credem toți, să facă parte din familia europeană, iar procesul de aderare la Piața Unică trebuie grăbit”, a declarat Gheorghe Falcă.

În acest sens, săptămâna viitoare deja, Moldova va primi o primă tranșă din cadrul suportului macro-financiar care totalizează 145 milioane de euro, bani extrem de necesari în contextul actual, a precizat acesta. Eurodeputatul a adăugat că UE trebuie să-și mențină sprijinul puternic pentru Republica Moldova pe parcursul său european, în special în situația în care este vizată permanent de propaganda și acțiunile subversive ale Moscovei.

„Sunt semne foarte bune și importante, cu atât mai mult cu cât știm că regimul Putin face și va face tot ce îi stă în putință pentru a bloca parcursul european, natural și dorit de moldoveni. Moldova este o țintă permanentă pentru ruși, interferența rusească în politica internă este tot mai agresivă, astfel încât toți cei care sprijinim aceste aspirații democratice, din România și până la Bruxelles, suntem datori să facem tot ce ne stă în putință pentru a accelera întregul proces. La rândul său, Republica Moldova s-a angajat pe calea unor reforme nu doar solicitate de UE, ci de care întreaga societatea moldoveană are atâta nevoie, în special în lupta împotriva corupției, dezvoltarea economică și, desigur, independența energetică față de Rusia”, a mai spus Gheorghe Falcă.

De altfel, eurodeputatul a remarcat eforturile autorităților de peste Prut  încă din toamna anului trecut, când alături de alți colegi europarlamentari din grupul PPE Creștin-Democrat aa mers la Chișinău unde s-au întâlnit atât cu președinta Maia Sandu, cu premierul moldovean, Natalia Gavrilița, dar și cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În context, Gheorghe Falcă și-a reiterat opinia că „România va fi mereu pilonul principal pe care Republica Moldova se va putea baza oricând pe drumul său, care nu va fi nici scurt și nici ușor, către Uniunea Europeană, dar un drum care, din punctul nostru de vedere, este ireversibil dacă moldovenii asta își doresc și care, în definitiv, va aduce mai multă libertate, mai multă democrație și, desigur, o viață mai bună pentru frații noștri și surorile noastre de peste Prut”.

Continue Reading

Facebook

U.E.9 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.10 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending