Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), alături de alți eurodeputați din Grupul PPE, a semnat un editorial publicat pe Politico Europe cu privire la drepturile lucrătorilor platformelor digitale.
„În calitate de raportor din partea Grupului PPE din TRAN mă voi asigura că nu vor exista litigii în statele membre sau alte probleme majore de natura legală sau financiară pentru administratorii acestor platforme. Trebuie să ne asigurăm că nu va fi limitată capacitatea de a oferi oportunități de muncă în țări precum România. Toate aceste aspecte și statutul lucrătorilor pe aceste platforme le dezbatem în Comisia pentru Muncă și Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European, subiectul fiind unul de interes major pentru întreaga Europă, după cum se arată și în articolul din Politico, una dintre cele mai renumite publicați de la Bruxelle”, a scris eurodeputatul liberal.
„Economia platformei digitale a devenit, fără îndoială, o parte esențială a vieții noastre, modelând totul, de la ocuparea forței de muncă la transport și consum. Această schimbare prezintă, de asemenea, propriul set unic de provocări – provocări care trebuie abordate printr-un cadru juridic clar și echilibrat. Și, în timp ce Parlamentul European analizează o nouă directivă, o mare întrebare încă planează: ar trebui ca lucrătorii de pe platforme să fie considerați angajați. Își doresc ei acest lucru?”, au precizat eurodeputații.
Noua directivă privind îmbunătățirea condițiilor pentru lucrătorii platformelor digitale, care este examinată în prezent de Parlament, are două puncte cheie: introducerea de noi norme privind gestionarea algoritmică, care este binevenită și necesară, și prezumția de angajare, care, din păcate, este „greșită în domeniul său de aplicare.”
Semnatarii editorialului sunt: Sara Skyttedal, Miriam Lexmann, Radan Kanev, Gheorghe Falcă, Jessica Polfjärd, Lukas Mandl, Stefan Berger, Tomáš Zdechovský, Romana Tomc, Christian Sagartz, Eugen Tomac, Rosa Estaràs Ferragut care sunt membri ai Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European și fac parte din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.
În timp ce atât Comisia, cât și raportorul Parlamentului au pornit cu cele mai bune intenții, dacă vrem să obținem o directivă mai echilibrată, rămân puncte cheie esențiale care trebuie luate în considerare în ceea ce privește platformele și importanța lor crescândă în economia digitală.
Pentru a avea o directivă echilibrată, eurodeputații au subliniat că este important să nu se treacă cu vederea dorințele celor care lucrează în prezent în economia platformelor, care preferă să își păstreze statutul de lucrător independent. Pe scurt, aceștia apreciază flexibilitatea muncii în detrimentul beneficiilor unui loc de muncă mai tradițional.
„În plus, trebuie amintit faptul că o directivă în conformitate cu raportul nu i-ar viza doar pe cei care lucrează ca șoferi și curieri, ci și zeci de mii de profesioniști cu înaltă calificare, care utilizează internetul pentru a găsi clienți. Și, întrucât astfel de servicii pot fi furnizate de oriunde în lume, directiva propusă riscă să plaseze profesioniștii europeni – dezvoltatori de software, traducători și profesori de limbi străine – într-un dezavantaj masiv față de concurenții lor din afara UE”, au mai adăugat aceștia.
De asemenea, aceștia semnalează că directiva propusă în prezent nu ar ține cont de tranziția digitală.
„De aceea, noi, în calitate de membri EMPL ai Grupului Partidului Popular European din Parlament, vom încerca să restabilim echilibrul propunerii și vom lupta pentru o directivă care să afirme tranziția digitală, să vizeze munca independentă falsă și să protejeze drepturile celor care desfășoară cu adevărat activități independente, asigurând că lucrătorii de pe platformă pot continua să ia deciziile cele mai potrivite pentru ei. Inovarea este în ADN-ul Europei. Și, în timp ce digitalizarea crescută a dus la pierderea de locuri de muncă în multe sectoare, credem cu adevărat că, cu un cadru juridic adecvat și echilibrat, Europa poate compensa această pierdere și poate deveni un lider mondial în economia de platformă în creștere”, au conchis aceștia.