De Ziua Europei, europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a transmis un mesaj optimist cu privire la proiectul european și susține că UE poate ieși mai puternică și mai unită din aceste încercări.
„Viitorul Europei se scrie în aceste momente, în aceste clipe atât de tensionate, dar cu implicarea fiecărui stat membru, cu politici comune și acțiuni coordonate, Uniunea Europeană poate ieși mai puternică și mai unită din aceste încercări. La mulți ani, Europa”, a scris deputatul european pe contul oficial de Facebook.
De asemenea, Gheorghe Falcă a reiterat pasul important făcut de țara noastră prin aderarea în urmă cu 15 ani la blocul comunitar: „În acest an, România marchează 15 ani de când este parte din Uniunea Europeană, un pas atât de important pe care l-a făcut țara noastră. Astăzi, însă, Europa trece prin realitatea unui război chiar la granițele Uniunii, un război care întărește nevoia de solidaritate și uniune.”
Astăzi se împlinesc 72 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.
La peste șapte decenii distanță și la o zi distanță după ce Europa a comemorat clipa istorică a celor 77 de ani scurși de când armele au tăcut, Germania nazistă a capitulat necondiționat, iar cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat pe bătrânul continent, UE marchează această zi într-un moment în care războiul a revenit în Europa, odată cu agresiunea militară ilegală și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie și întâmpinată cu decizii fără precedent la nivel european: sancțiuni împotriva Moscovei, izolarea internațională, alături de SUA și celelalte democrații ale lumii, a Rusiei și sprijinirea Ucrainei, inclusiv financiar, economic, umanitar și militar. Până în prezent, Uniunea Europeană a impus cinci valuri de sancțiuni Rusiei și se pregătește pentru cel de-al șaselea, Pachetele de sancțiuni vizează activele oficialilor ruși, inclusiv ale familiilor Putin și Lavrov, și a marilor oligarhilor ruși, principalele bănci rusești, reducerea sau interzicerea importurilor de energie, de la gaze naturale la petrol și cărbune, precum și interzicerea canalelor de propagandă media ale Kremlinului. De asemenea, pentru prima dată în istorie, UE a deblocat sprijin financiar – 1,5 miliarde de euro în trei tranșe – pentru a furniza arme de luptă Ucrainei.
Astăzi, animată de cadrul festiv al Zilei Europei, liderii Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliului UE și președintele Franței vor închide în plenul Parlamentului European de la Strasbourg lucrările Conferinței privind Viitorul Europei, un demers lansat pe 9 mai 2021, tot de Ziua Europei.
Totodată, astăzi se împlinesc trei ani de când șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit în România, la Sibiu, în ceea ce a reprezentat primul summit european din istoria UE organizat chiar în solemna zi în care este celebrată Declarația Schuman, și dând naștere “Spiritului de la Sibiu” care statuează proejarea unei singure Europe, de la nord la sud și de est la vest.