Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă, cosemnatarul unei scrisori adresate Comisiei Europene prin care cere extinderea programului DiscoverEU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European, sprijină extindrea progreamului Discover EU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa printr-o scrisoare înaintată Comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, pe care a cosemnat-o.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, scrisoarea are ca temă principală extinderea programului DiscoverEU pe traseul Iași-Chișinău-Odessa, program ce ar urma să faciliteze o libertate a mișcării pentru 10 mii de tineri.

”Susținem în primul rând dreptul la o circulație mult mai liberă și facilă pentru 10 mii de tineri pe ruta Iași-Chișinău-Odessa, perioada de aplicare a acestei facilități fiind 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022. Trebuie să fim conștienți că tânăra generație se confruntă cu o adevărată dramă cauzată de cei aproape doi ani de limitări impuse de pandemia COVID-19, având așadar un contact social destul de limitat. Indubitabil această situație de fapt le-a creat multe frici, depresii și chiar frustrări tinerilor din aceste regiuni”, a detaliat Falcă.

În acest context, eurodeputatul a solicitat ”comisarului pentru inovație, cultură, educație și tineret să analizeze posibilitatea de a oferi un permis de călătorie pentru 10 mii de tineri din zona Iași-Chișinău-Odessa, zonă denumită UA-RM.”

Acesta a motivat că prin permisul DiscoverEU, ”Uniunea Europeană ar avea o oportunitate importantă în a contribui la o mai mare coeziune regională, în special pe cale ferată. Considerăm că această inițiativă va contribui în mod clar la dezvoltarea moștenirii culturale europene și va fi un pas important pentru conectarea celor trei țări. Mai mult, va oferi o deschidere a culturii est europene. Nu în ultimul rând trebuie menționat că anul 2021 a fost declarat Anul Căilor Ferate Europene, ceea ce a însemnat o revigorare a turismului regional, iar anul 2022 este Anul European al Tineretului. În acest sens, parteneriatul propus de noi va oferi șansa ca tinerii să aibă o mai mare mobilitate în Europa, să învețe despre istoria și cultura europeană, dar și despre diversitatea Uniunii”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Scrisoarea este inițiată de eurodeputatul Ivan Stefanec și este cosemnată de europarlamentari din șapte țări.

Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

DiscoverEU conectează mii de tineri, construind o comunitate în întreaga Europă. Participanți care nu se cunoșteau până atunci au intrat în contact pe platformele de comunicare socială, au făcut schimb de informații sau au oferit sfaturi privind atracțiile locale, au format grupuri pentru a călători dintr-un oraș în altul sau au locuit acasă la alți participanți.

În perioada 2018-2019, 350 000 de candidați s-au înscris pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile: 66 % dintre aceștia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Începând din 2018, foștii și viitorii călători DiscoverEU formează o comunitate diversă și implicată care se întâlnește online și offline pentru a-și împărtăși experiențele.

La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a dat startul înscrierilor pentru permise gratuite care vor oferi tinerilor posibilitatea să viziteze Europa în perioada martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

În contextul aderării României la Schengen aerian și maritim, Corina Crețu salută revizuirea regulilor care guvernează spațiul de liberă circulație în vederea consolidării acestui drept

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EP

Eurodeputatul Corina Crețu salută revizuirea Codului Frontierelor Schengen în vederea consolidării liberei circulații în Uniunea Europeană, adoptată de Parlamentul European în ultima sesiune plenară înainte de alegerile europene din iunie.

”În contextul aderării României la Spațiul Schengen aerian și maritim, salut modificarea regulilor care guvernează cadrul Schengen, deoarece este mai important ca oricând să întărim Spațiul de liberă circulație și să nu mai permitem ca anumite State Membre să utilizeze pretexte pentru încălcarea dreptului la liberă circulație”, a menționat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta a amintit în ce context vine această revizuire, și anume că în ultimii ani ”mai multe state membre s-au folosit de pretexte nejustificate pentru a reintroduce controale la frontiere, periclitând astfel spațiul de liberă circulație”, una dintre cele mai mari reușite ale UE care permite circulația a peste 400 de milioane de persoane.

Noile modificări ale Codului Schengen vizează în principal întărirea Spațiului de liberă circulație în fața crizelor excepționale – cum a fost cazul în timpul pandemiei.

În egală măsură, va fi obligatoriu pentru statele membre să introducă controale la frontiere doar în situații excepționale, justificate de motive clare.

Sunt introduse perioade si termene clare în ceea ce privește controalele la frontierele interne, cât și criteriile pe care statele membre trebuie să le urmeze în cazul în care doresc să reintroducă controale. De asemenea, sunt introduse proceduri armonizate care să fie aplicate la frontierele externe în caz de pandemii viitoare.

Statele membre pot reintroduce controalele ca o excepție atunci când există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne.

Corina Crețu mai amintește că această decizie va fi luată evaluând necesitatea și proporționalitatea măsurii, dar și dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin măsuri alternative care să nu pună în pericol libertatea de circulație.

Continue Reading

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan anunță „revoluția tarifelor la internet în roaming” după amendamentele depuse în PE privind desființarea suprataxării și anularea „politicii utilizării rezonabile”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a anunțat pe pagina sa de Facebook că începe o „revoluție” în privința tarifelor de roaming pentru internet.

Parlamentul European a adoptat Raportul Gigabit, o decizie ce va permite instalarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză, ceea ce înseamnă că europenii vor beneficia de o conexiune la internet mai rapidă. Rareș Bogdan a subliniat că a venit cu amendamente revoluționare, având sprijinul deplin al Partidului Popular European (EPP), pe care le-a depus împreună cu Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

 

Principalele modificări propuse includ desființarea suprataxării în roaming și eliminarea sintagmei „politica utilizării rezonabile”. Asta înseamnă că, conform propunerii, dacă un utilizator are un abonament de 100 de gigabytes într-o țară din Uniunea Europeană, va putea folosi aceeași cantitate de date în orice altă țară membră.

Amendamentele propuse urmează să fie discutate în mandatul viitor, din motive tehnice legislative, deoarece unele prevederi necesită revizuire la termene fixe. Cu toate acestea, eurodeputatul subliniază importanța abordării acestui domeniu până acum considerat tabu.

Scopul final al acestor modificări este să permită tuturor românilor și cetățenilor UE să petreacă mai mult timp comunicând prin video cu familiile lor, indiferent de locul în care se află. Acest lucru nu se aplică doar românilor, ci și tuturor cetățenilor care sunt departe de casele lor părintești din cauza muncii.

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu își prezintă realizările și prioritățile viitoare în PE: Voi continua să lucrez cu profesionalism pentru ca România să fie puternică în UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Aflat la final de mandat în Parlamentul European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a transmis un mesaj de mulțumire și reflecție asupra realizărilor sale și a direcțiilor prioritare pentru viitorul României și al Europei.

„În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru sprijinul oferit, pentru activitatea desfășurată în Parlamentul European. Sunt onorat că am reprezentat România la acest nivel și că am reușit, cu sprijinul dumneavoastră, să obțin pentru țara noastră fonduri europene suplimentare, să contribui la aderarea României la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă sau să mă lupt pentru ca românii să beneficieze de drepturi egale la nivel european”, a declarat Negrescu, evidențiind recunoștința sa față de sprijinul primit.

Negrescu a subliniat realizările sale concrete în atragerea de fonduri europene și contribuția sa la modernizarea României în domenii vitale precum educația și sănătatea.

„Am obținut 100 de milioane de euro prin proiectele pilot inițiate, fiind eurodeputatul cu cei mai mulți bani europeni obținuți pentru noi proiecte în domeniile educației, sănătății sau dezvoltării economice”, a menționat el, subliniind importanța investițiilor în viitorul țării.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene, Negrescu a adus beneficii concrete României.

„Am reușit să cresc finanțările europene pentru țara noastră și să salvez, prin modificările aduse regulamentelor europene, 10 miliarde de euro destinate țării noastre”, a afirmat el, evidențiindu-și abilitățile diplomatice și de negociere.

Eurodeputatul a evidențiat că aceste realizări l-au propulsat în funcția de chestor al Parlamentului European, cea mai importantă poziție deținută de România în Legislativul european. „Din această postură am susținut interesele României, am organizat evenimente de promovare ale țării noastre și mi-am adus aportul pentru ca prima dată un român să ocupe funcția de director general în Parlamentul European. Voi continua în viitorul mandat să lucrez cu profesionalism pentru ca România să fie puternică în Uniunea Europeană”, a mai afirmat acesta.

Privind spre viitor, Negrescu și-a exprimat prioritățile clare pentru un mandat ulterior, concentrându-se pe îmbunătățirea nivelului de trai al românilor și cetățenilor europeni în general. „Creșterea nivelului de trai este cheia pentru viitorul Europei”, a subliniat el, pledând pentru măsuri precum un salariu minim european și creșterea subvențiilor pentru fermieri.

Totodată, el va depune eforturi pentru asigurarea unui tratament egal pentru români în cadrul Uniunii Europene și sprijinirea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În încheiere, reprezentantul social-democrat în Parlamentul European a pledat pentru o reprezentare mai bună a României în instituțiile decizionale ale Uniunii Europene și a subliniat importanța implicării active și a direcționării proiectului european către nevoile reale ale cetățenilor.

„Doar prin seriozitate, implicare și curaj putem să răzbim ca țară, să contăm la nivel european și să direcționăm proiectul european spre nevoile reale ale cetățenilor”, a concluzionat eurodeputatul Victor Negrescu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ5 hours ago

Sondaj INSCOP alegeri locale: PSD – 28,4%, PNL – 26,7%, AUR – 14,4%. Echilibru de forțe în interiorul coaliției de guvernare, cu social-democrații în scădere (2%) și liberalii în creștere (1%)

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Bloomberg: Macron, care a jucat un rol cheie în ascensiunea Ursulei von der Leyen, caută susținere pentru a-l numi pe Mario Draghi la șefia Comisiei Europene

ALEGERI EUROPENE 20245 hours ago

Alegeri europene: Președinția Belgiei la Consiliul UE a activat un mecanism politic integrat al țărilor și instituțiilor UE pentru a dejuca interferențele externe

NATO6 hours ago

Șeful Pentagonului, discuție telefonică cu ministrul român al apărării după ce Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina. Susținerea Kievului împotriva agresiunii Rusiei, principala temă a convorbirii

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Corina Crețu9 hours ago

În contextul aderării României la Schengen aerian și maritim, Corina Crețu salută revizuirea regulilor care guvernează spațiul de liberă circulație în vederea consolidării acestui drept

Rareș Bogdan10 hours ago

Rareș Bogdan anunță „revoluția tarifelor la internet în roaming” după amendamentele depuse în PE privind desființarea suprataxării și anularea „politicii utilizării rezonabile”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE10 hours ago

”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice”. Mircea Abrudean speră că acest proiect ”să fie o bază solidă în implementarea reformelor din PNRR, precum și în procesul de aderare la OCDE”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European extinde lista încălcărilor rutiere care declanșează investigații transfrontaliere și consolidează cooperarea între țările UE în domeniul siguranței rutiere

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European adoptă cardurile de handicap și de parcare la nivelul UE

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA6 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending