Connect with us

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: România poate deveni independentă energetic și exportator net cu sprijinul UE în șase ani

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Europa se confruntă cu una dintre cele mai tensionate perioade din ultimele decenii, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, iar în acest context, necesitatea independenței energetice pentru România devine crucială, a subliniat eurodeputatul PNL, Gheorghe Falcă, într-o postare pe Facebook.

„Dependența de sursele externe de energie, în special de gazul rusesc, reprezintă nu doar un risc economic, ci și unul de securitate națională,” a avertizat Falcă. El a evidențiat sprijinul substanțial al Uniunii Europene, care a alocat 12 miliarde de euro din Fondul de modernizare pentru energie verde în România. Această finanțare nu este doar o investiție în infrastructură, ci și un vot de încredere în capacitatea țării noastre de a deveni un lider regional în domeniul energiei sustenabile.

Falcă a menționat energia nucleară ca fiind una dintre cele mai viabile soluții pentru atingerea independenței energetice. „Recent, Comisia Europeană a acordat o opinie pozitivă cu privire la Unitățile 3 și 4 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, confirmând conformitatea acestora cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară și aspectele tehnice necesare. Acest aviz pozitiv este un pas crucial pentru România, oferindu-ne certitudinea că proiectul nostru este pe drumul cel bun,” a declarat el.

Unitățile 3 și 4 vor juca un rol esențial în atingerea obiectivelor de decarbonizare asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. „Ministrul Energiei a subliniat că proiectul se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom, care obligă dezvoltatorii de proiecte nucleare să notifice Comisiei Europene investițiile în avans și să demonstreze conformitatea cu standardele de securitate nucleară,” a adăugat Falcă.

Citiți și Proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă primește opinia pozitivă a Comisiei Europene privind aspectele tehnice și de securitate nucleară

Odată finalizate și puse în funcțiune, cele patru unități nucleare de la Cernavodă vor transforma semnificativ mixul energetic al României, energia nucleară urmând să reprezinte aproximativ 30% din producția de energie electrică în deceniul următor. Acest lucru nu doar că va reduce semnificativ emisiile de CO2 cu aproximativ 20 de milioane de tone anual, dar va crea și peste 19.000 de locuri de muncă în industria orizontală.

Falcă a concluzionat că beneficiile sunt multiple: „securitate energetică, reducerea emisiilor de carbon, dezvoltare economică și crearea de locuri de muncă. Este esențial să ne concentrăm pe implementarea acestor proiecte și să valorificăm la maximum sprijinul financiar și tehnic oferit de Uniunea Europeană.”

El a subliniat că România are toate resursele necesare pentru a deveni independentă energetic în șase ani: „Aceasta nu este doar o aspirație, ci o necesitate stringentă în contextul actual. Avem toate resursele necesare: finanțare, tehnologie și know-how. Este timpul să acționăm și să ne construim un viitor sigur și prosper, independent de capriciile geopolitice ale marilor puteri.”

În final, Falcă a accentuat că independența energetică nu este doar un obiectiv național, ci și o contribuție majoră la stabilitatea și securitatea regiunii. „Prin energie nucleară și investiții în energie verde, România își poate asigura un viitor durabil și prosper pentru generațiile următoare,” a conchis el.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Un moment istoric pentru Moldova și Ucraina! Au început negocierile privind aderarea

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Într-un comunicat transmis astăzi caleaeuropeana.ro, eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a evidențiat progresele semnificative realizate de Republica Moldova pe calea integrării europene, subliniind importanța continuării sprijinului financiar și a sprijinului pentru reformele necesare odată cu începerea primelor runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Oficial au început primele runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Personal am văzut progresele făcute de Republica Moldova, fiind parte din misiunea oficială care a vizitat țara vecină. Republica Moldova este pe un drum pro-european și are perspective importante de dezvoltare europeană,” a declarat Falcă.

Eurodeputatul a subliniat că o Uniune Europeană puternică se bazează pe parteneriate solide cu toate țările membre, granițe supravegheate atent și integritate teritorială. Beneficiile aderării europene pentru Republica Moldova sunt substanțiale, dar drumul este lung și necesită sprijin continuu. În acest context, Falcă a accentuat necesitatea unui suport financiar neîntrerupt pentru ca Moldova să-și poată continua reformele.

„Precizez că integrarea în Uniunea Europeană trebuie să fie o prioritate strategică pentru Republica Moldova, o prioritate care să se regăsească în Constituția țării vecine României. Aici vorbim inclusiv de politica externă și cea internă care trebuie să aibă ca obiectiv major aderarea deplină la UE până în 2030,” a adăugat Falcă.

El a evidențiat că reforma justiției și lupta împotriva corupției vor rămâne esențiale pentru credibilitatea Republicii Moldova în calitate de stat candidat în procesul de negociere.

În concluzie, Falcă a reafirmat angajamentul României de a rămâne partenerul strategic numărul unu al Republicii Moldova în cadrul UE, subliniind necesitatea intensificării cooperării bilaterale, atât în plan politic, cât și economic.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă: Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii, apreciază eurodeputatul Gheorghe Falcă într-un mesaj publicat cu prilejul celebrării a 165 de ani de la Unirea Principatelor.

Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor istorice din secolul XIX.

”În data de 24 ianuarie 1859, la trei ani de la Războiul Crimeii, început prin invadarea Principatelor Dunărene de către ruși (!) în 1853 și finalizat prin Tratatul de la Paris din 1856, care dădea celor două țări românești un statut de cvasi independență față de otomani, Moldova și Muntenia deveneau, de facto, un singur stat. În treacăt fie spus, cu opoziția izolată a Austriei. Ar fi, desigur, multe de spus și de nuanțat din istoria, de multe ori uitată, a acestei Uniri, dar fără de care România de acum nu ar fi fost posibilă. Trebuie amintită, pe lângă opoziția Habsburgilor – care se temeau de faptul că un stat român unit va deveni, in mod natural, o idee tot mai prezentă și în rândul românilor transilvăneni – și poziția de multe ori duplicitară a britanicilor – care susțineau Imperiul Otoman împotriva Rusiei – dar și susținerea din interes a rușilor – care încercau nu doar să îi slăbească pe turci, ci și să fie iarăși acceptați în concertul european”, a amintit Falcă.

El a evidențiat ”importanța covârșitoare a tinerilor revoluționari liberali de la 1848, exilați prin Europa, care au transmis, precum Dumitru Brătianu, memorii repetate și la Londra dar și la Paris, prin care cereau unirea”, amintind de gestul făcut de I.C.Brătianu, care și-a vântul propria moșie pentru a finanța toate aceste activități.

”Tot acest efort al tinerilor liberali români, alături de conjunctura internațională complicată, a dus la introducerea în Parlamentul Britanic, de către marele om politic liberal Gladstone, a unei moțiuni care pleda pentru Unirea Principatelor Române. A fost, fără dubii, unul dintre momentele care au ajutat la deblocarea situației din țară, la reluarea alegerilor, nemăsluite de această dată, din Moldova, la victoria taberei unioniste și, desigur, la alegerea lui Cuza, în 5 ianuarie 1859, în ciuda unor comploturi rusești de asasinare a liderilor unioniști! Toate, pentru că au fost multe, enorm de multe într-o perioadă scurtă, au culminat la București, unde Cuza – sprijinit politic doar de liberali, care au reușit să mobilizeze însă populația – a fost iarăși ales, în 24 ianuarie, punând puterile europene în fața unui fapt împlinit, o realitate istorică dovedită ca fiind ireversibilă, mai ales după toate reformele care au demarat imediat!”, a continuat eurodeputatul.

Din punctul său de vedere, ”asta înseamnă să știi unde vrei să ajungi, să fii conștient că poate, în timpul vieții tale, acel proiect nu se va realiza, dar să ai ambiția de a pune o cărămidă la temelia unei construcții de care vor beneficia generațiile viitoare! De asta avem nevoie și acum, în fiecare zi”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă semnalează importanța alegerilor europene și îi invită pe români să apere prin vot ”tot ce am câștigat ca nație europeană”

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îi invită pe români la un proces de reflecție pentru a evidenția importanța apartenenței României la UE, completând că alegerile europarlamentare sunt de departe cele mai importante pentru viitorul țării noaste.

Într-un articol de opinie remis CaleaEuropeană.ro, acesta semnalează că rezultatul scrutinului din 9 iunie ”va conta pentru generații întregi de acum, iar el ne va arată dacă vom continua să progresăm sau dacă ne întoarcem în timp, ieșim din Europa, casa noastră și ne întindem gâtul pentru ca regimul Putin să pună cizma pe el și să ne apese în mocirlă!”

”Acum, la început de an, la aproape două decenii de la aderare, vă invit, vă rog, să vă imaginați o Românie în afara UE. Este și greu dar și ușor în același timp. Este greu pentru că TOTUL, cu majuscule, s-a schimbat de atunci, și s-a schimbat în bine și se schimbă mereu. O parte imensă a acestor schimbări, a progresului de care am beneficiat și vom beneficia, a fost decisă în Parlamentul European, inclusiv prin contribuția noastră, a deputaților români. Este totuși, și ușor, pentru că ne putem uita la vecinii sârbi, la frații moldoveni, la bieloruși, și vedem, ca o oglindă care ne arată trecutul, unde am fi fost noi azi fără Uniunea Europeană”, a subliniat Gheorghe Falcă.

Redăm mai jos articolul de opinie complet:

”Acum 17 ani, pe 1 ianuarie 2007, România, împreună cu Bulgaria, se alătura familiei statelor membre UE, după alți 17 ani de la Revoluție, de drum prin deșert, de încercări repetate ale neocomuniștilor de a ne deturna de la parcursul nostru natural.

Am avut, de atunci, patru runde de alegeri pentru Parlamentul European, în 2007, 2009, 2014 și în 2019, iar în iunie anul acesta vom vota iarăși pentru a decide cine și mai ales cum ne reprezintă în Europa.

Dar am avut, ca membri ai Uniunii Europene, mult mai mult.

Am trecut, de la aderare, prin trei cicluri de finanțare europeană, care ne-au adus în țară zeci de miliarde de euro fără de care nu puteam construi infrastructura, perfectibilă dar mult peste ce aveam în 2007, nu ne puteam dota spitalele sau școlile, nu puteam da subvenții pentru agricultură, nu ne puteam moderniza orașele și, lucru esențial, nu ne-am fi putut consolida societatea civilă!

Statutul de membri ai UE ne-a adus și infinit mai multe investiții străine, creștere economică, locuri de muncă, salarii tot mai bune și suntem, iată, în sfârșit, peste țări precum Grecia, Ungaria sau Cehia ca PIB, pe locul doi în regiune după Polonia, care are o populație aproape dublă față de noi.

Așa cum repet mereu, datoria unui politician, după mine, este aceea de a spune adevărul, de a nu-l cosmetiza. De aceea, în mod clar, nu spun că totul este roz, și nu va fi niciodată, nici la noi și nici în Olanda sau Suedia sau oriunde, pentru că așa funcționează viața și realitatea.

Dar acum, la început de an, la aproape două decenii de la aderare, vă invit, vă rog, să vă imaginați o Românie în afara UE. Este și greu dar și ușor în același timp.

Este greu pentru că TOTUL, cu majuscule, s-a schimbat de atunci, și s-a schimbat în bine și se schimbă mereu. O parte imensă a acestor schimbări, a progresului de care am beneficiat și vom beneficia, a fost decisă în Parlamentul European, inclusiv prin contribuția noastră, a deputaților români.

Este totuși, și ușor, pentru că ne putem uita la vecinii sârbi, la frații moldoveni, la bieloruși, și vedem, ca o oglindă care ne arată trecutul, unde am fi fost noi azi fără Uniunea Europeană!

Dar ce este cu adevărat alarmant, și așa ar trebui să fie pentru milioane de români responsabili, este faptul că în ciuda acestei realități care ne izbește în față, există politicieni, precum George Simion sau Diana Șoșoacă, care ar fi preferat, și asta propun ei azi, să nu fi făcut parte din familia europeană, să nu fi avut parte de tot mai multă bunăstare, stabilitate și civilizație.

Acești indivizi ar fi preferat, și preferă, o Românie după chipul Rusiei lui Putin, o Românie mociroalsă, fără valori, o Românie a răgetului, a circului și a scandalului, în care, eventual, oponenții politici se aruncă unul după altul de la etaj, împinși de mâini nevăzute dar extrem de reale și de criminale. O Românie a altor decenii…

Nu am și nu pot să am niciun mesaj pentru cei care cred că aceasta este calea pe care ar trebui să o urmăm, la 17 ani de la aderare și la 34 de ani de Revoluție!

Am însă un mesaj pentru cei care știu bine și văd cu ochiul liber unde eram în 1989, unde eram în 2007 și unde suntem acum, în 2024, ca stat membru UE. Am un mesaj pentru cei care își dau seama ce ar însemna să ne întoarcem, acum, în timp. 

Asta, la modul cel mai real, deloc metaforic, pentru că vedem ce indivizi confiscă ședințele Parlamentului României, la ce scene grotești asistăm, ce cuvinte auzim, ce situații care, o spun clar, sunt IMPOSIBILE, tot cu majuscule, în Parlamentul European. Dar sunt posibile, desigur, la Moscova.

Acelor milioane de români, le cer, cu respect și dragoste pentru țara aceasta și pentru poporul acesta, să nu creadă că totul se va rezolva de la sine, că drumul nostru este definitiv asumat, pentru că nu este așa.

Drumul României depinde de români, de implicarea lor, de faptul că le pasă, de faptul că nu se uită doar la televizor, ci ies din case și merg la vot și apără tot ce am câștigat ca nație europeană.

După patru runde de alegeri pentru Parlamentul European, scrutinul din 9 iunie este de departe cel mai important pentru viitorul României! 

Rezultatul va conta pentru generații întregi de acum, iar el ne va arată dacă vom continua să progresăm sau dacă ne întoarcem în timp, ieșim din Europa, casa noastră și ne întindem gâtul pentru ca regimul Putin să pună cizma pe el și să ne apese în mocirlă!

Să nu ne amăgim! Miza aceasta este, iar <<geniul>> malefic al rușilor face ca, spre deosebire de 1944, când ne-au adus dictatura cu tancul, acum, în 2024, prin interpușii lor din politica românească, să ne convingă să ne punem singuri jugul, pentru decenii, prin vot dar mai ales prin ABSENȚA lui!

De aceea, eu cred că milioanele de români  cărora le pasă dacă în viitor copiii lor se vor uita la Europa, casa lor, sau la Moscova, casa crimei și a sărăciei, vor ieși la vot și vor alege forțe politice responsabile, europene, și nu pe slugile lui Putin”. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.5 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending