Gheorghe Ialomiţianu: Fobia tânărului socialist Ponta faţă de investiţii condamnă România la subdezvoltare

”Fobia tânărului socialist Victor Ponta faţă de investiţii condamnă ţara la subdezvoltare şi o îndepărtează de cel mai important proiect de ţară – intrarea României în zona euro”, a transmis marţi fostul ministru al Finanţelor Publice, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul unui comunicat de presă.

Mesajul transmis redacției:

Pentru că şi-a prezentat de scurt timp bilanţul la guvernare, îi reamintim lui Victor Ponta că încă din primele luni de mandat ca prim-ministru a demonstrat tuturor că are o fobie faţă de investiţiile publice. Astfel, în anul 2012, primele sale decizii legate de buget s-au concretizat prin tăierea cheltuielilor pentru toate investiţiile publice aflate în derulare, pornind de la metroul bucureştean şi până la tronsoanele de autostradă aflate în execuţie.

gh ialomitianuDe atunci, în fiecare lege a bugetului de stat se laudă că alocă, pe hârtie, peste 7% din PIB pentru investiţii publice, însă când trage linie, la sfârşit de an, se constată că nu a realizat nici măcar cât în anul precedent.

Mai grav este că pe promisiunile lui Victor Ponta şi pe cifrele transmise de el la Bruxelles, Comisia Europeană face prognoze şi anticipări de creştere economică şi de sustenabilitate a finanţelor publice. De exemplu, recent Comisia Europeană a făcut estimări privind creşterea economică din România pentru anii 2015-2016, având ca motoare de creştere consumul privat şi investiţiile, bazându-se pe informaţiile eronate cuprinse în Programul de convergenţă elaborat de Guvernul Ponta şi transmis la Bruxelles. 

Ce relevanţă vor putea avea estimările Comisiei, atâta vreme cât aceasta se bazează pe faptul că Guvernul României s-a angajat că va cheltui 44,6 miliarde lei în anul 2015 pentru realizarea de investiţii publice în infrastructură, însă, în realitate, aceste cheltuieli a fost tăiate încă din primul trimestru din acest an cu aproximativ 7,5 miliarde lei. Comisia Europeană s-a mai păcălit şi în anul 2014 atunci când a estimat creşteri economice mari, bazându-se pe investiţiile declarate de Victor Ponta, iar din cauza tăierilor, Comisia a fost nevoită să le revizuiască în scădere cu aproximativ 1% din PIB.

Prin repulsia pe care a căpătat-o faţă de investiţii publice, tânărul socialist Victor Ponta nu ştie că, sacrificându-le, condamnă România la subdezvoltare şi o îndepărtează de realizarea celui mai important proiect de ţară de după aderarea la Uniunea Europeană – intrarea României în zona euro.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.