Connect with us

U.E.

Ghișeul vamal unic al UE va începe să funcționeze până la finele anului

Published

on

© European Communities, 1996

Pentru a facilita comerțul internațional, a scurta timpii de vămuire și a reduce riscul de fraudă, UE a decis să creeze un ghișeu vamal unic. Astăzi, Consiliul a adoptat noi norme care stabilesc condițiile adecvate pentru colaborarea digitală între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, informează un comunicat.

Mă bucur că am decis să creăm un ghișeu vamal unic, deoarece acesta va facilita foarte mult comerțul cu UE. Toate autoritățile competente de la frontierele externe ale UE vor putea accesa datele relevante în format electronic și vor putea colabora mai ușor la controalele la frontieră. Vom putea să aplicăm mai ușor standardele noastre europene ridicate în domenii precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura sau patrimoniul internațional. Sunt convins că ghișeul unic va face ca vămuirea mărfurilor să fie mult mai rapidă. Acest lucru va influența sute de milioane de mișcări de mărfuri în fiecare an”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei.

Desfășurarea eficientă a vămuirii și a controalelor vamale este esențială pentru a permite fluidizarea comerțului, protejând în același timp cetățenii, întreprinderile și mediul înconjurător din UE. Odată implementate integral, întreprinderile nu vor mai fi nevoite să transmită documente către mai multe autorități prin intermediul unor portaluri diferite. Ghișeul unic va permite autorităților vamale și altor autorități să verifice în mod automat dacă mărfurile în cauză sunt conforme cu cerințele UE și dacă au fost îndeplinite formalitățile necesare.

Este de așteptat ca noile norme să stimuleze buna desfășurare a comerțului transfrontalier și să contribuie la reducerea sarcinii administrative pentru comercianți, în special prin economisirea timpului și prin simplificarea și automatizarea procedurilor de vămuire.

La 29 octombrie 2020, Comisia a înaintat propunerea de instituire a unui cadru al UE pentru ghișeul unic în domeniul vamal și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013. Consiliul a convenit asupra mandatului său de negociere la 15 decembrie 2021. Negocierile dintre colegiuitori s-au încheiat cu un acord provizoriu la 19 mai 2022. Adoptarea de astăzi a textului final înseamnă că acest regulament poate fi acum semnat în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din noiembrie și apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană va lansa marți un nou apel de propuneri în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei iar Ucraina și Republica Moldova vor putea pentru prima dată să solicite finanțare pentru proiecte de infrastructură aflate de-a lungul culoarelor de solidaritate respectând aceleași principii ca oricare alt stat membru UE, fără a mai avea nevoie de parteneri din blocul european, a anunțat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean,

Aceasta a susținut o conferință de presă alături de vicepremierul Ucrainei Oleksandr Kubrakov însărcinat cu reconstrucția țării.

”Atunci când am lansat culoarele de solidaritate, 2 milioane de tone din exporturile ucrainene de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe au fost transportate prin intermediul acestora. În luna august a acestui an, această cifră a fost de 4 milioane de tone. Am avut provocări – blocaje, capacitate limitată, costuri logistice mai mari. Dar am avut și parteneri; parteneri care au dat dovadă de angajament și – cel mai important – de solidaritate. Solidaritatea a dus la o cooperare fără precedent între România și Republica Moldova, de exemplu, pe segmentul Dunării”, a evidențiat Vălean, fără a uita să menționeze rolul-cheie jucat de Franța în definirea ajutoarelor de navigație pentru a îmbunătăți siguranța și capacitatea de-a lungul canalului Sulina din România și, mai recent, în formarea navigatorii de barje.

În viziunea comisarului european pentru Transporturi, ”o cooperare și mai strânsă între Ucraina, România și Moldova, în special în ceea ce privește simplificarea procedurilor de control la frontieră, va crește, de asemenea, capacitatea de-a lungul rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța”.

”Le sunt recunoscătoare tuturor celor implicați pentru angajamentul lor de a crește capacitatea portului Constanța prin identificarea de dane suplimentare pentru transbordarea cerealelor și prin îmbunătățirea modului în care este gestionat accesul la port, plus traficul în port”, și-a exprimat recunoștința Vălean.

Eforturile în această direcție au căpătat o altă valență în contextul în care Rusia s-a retras din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, astfel că aceste culoare ale solidarității au devenit singura rută disponibilă pentru importul și exportul cerealelor din Ucraina.

Așadar, între mai 2022 și august 2023, solidaritatea a permis Ucrainei să exporte peste 53 de milioane de tone de produse agricole, inclusiv aproximativ 48 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și alte produse conexe.

Comisia Europeană estimează că aceste exporturi au adus Ucrainei un venit total de aproximativ 38 de miliarde de euro.

În același timp, Ucraina a importat aproape 34 de milioane de tone de bunuri prin intermediul culoarele solidarității- cu o valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro.

Adina Vălean a mai spus că executivul european dorește ”să asigure viitoarea integrare a sistemelor feroviare ucrainene în sistemul de transport al UE prin implementarea ecartamentului standard european, cu scopul de a avea o conexiune feroviară de la Lviv la Iași și mai departe la Chișinău”.

Continue Reading

U.E.

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

Published

on

© European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, a atras atenția comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în urma unui avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând, informează Politico Europe.

Fentanilul este răspunzător pentru zeci de mii de decese în Statele Unite în fiecare an.

În cadrul unui eveniment paralel cu Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite privind amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice, Biden a îndemnat aliații să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a declarat Johansson.

”Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: <<Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea>>”, a spus Johansson într-un interviu acordat pentru Politico.

Statele Unite vor să acționeze ca un gardian, a completat oficialul european, ”pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca și ei”.

Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă însă cea mai mare preocupare a Uniunii Europene, a completat Johansson, canabisul fiind cel mai consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid.

Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.

”Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem. Asta înseamnă, bineînțeles, că în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede”, a spus Johansson.

În total, 434 de laboratoare pentru obținerea ilicită a drogurilor sintetice au fost desființate în UE în 2021, potrivit Raportului european privind drogurile 2023.

Experții Agenției antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

”Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a declarat Johansson.

Potrivit lui Johansson, UE consolidează deja Agenția sa antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate, oferindu-i ”mult mai multă putere și resurse duble”.

Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an.

Continue Reading

U.E.

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut Poloniei să clarifice acuzațiile referitoare la un scandal de vize eliberate în schimbul mitei, relatează Politico Europe, șeful guvernului german exprimându-și îngrijorarea că acest lucru ar putea contribui la problemele Germaniei în privința migrației . 

Cu doar o lună înainte de alegerile generale din Polonia, guvernul se confruntă cu acuzații că agenți din consulate ar fi acordat mii de vize temporare de muncă poloneze și acces în UE în schimbul mitei.

“Nu vreau ca oamenii din Polonia să fie lăsați pur și simplu să treacă, iar apoi să avem o discuție despre politica noastră de azil”, a spus Scholz sâmbătă la o adunare a Partidului Social Democrat.

Liderul a cerut discuții cu Varșovia. “Măsuri suplimentare ar putea să fi necesare pentru frontiere, de exemplu la aceasta”, a susținut el.

De asemenea, Bruxelles-ul a cerut clarificări cu privire la acest subiect.

Într-o scrisoare pe care Comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Ylva Johansson, a trimis-o ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, aceasta l-a avertizat că Polonia ar putea încălca legea UE și i-a dat guvernului termen până pe 3 octombrie să răspundă acuzațiilor și să explice cum intenționează să gestioneze problema.

Citiți și Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că Varșovia a decis să “efectueze o inspecție și audit la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul de Afaceri Consulare, precum și la toate reprezentanțele consulare poloneze” și că ministerul a decis să “încheie contractele cu toate companiile externe” care se ocupă de cererile de viză.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, l-a acuzat pe liderul opoziției, Donald Tusk, că exagerează cifrele, spunând că guvernul a identificat “neregularități referitoare la câteva sute de vize – repet, câteva sute de vize”.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.2 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA3 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA5 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.6 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA5 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending