U.E.
Giorgia Meloni l-a asigurat pe Zelenski de ”sprijin deplin” și l-a invitat pe acesta la Roma. Italia ia în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare antiaeriană, anunță liderul ucrainean
Published
2 years agoon
By
Teodora IonPremierul italian, Giorgia Melonia, a reafirmat marți ”sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina, în cadrul unei discuții telefonice cu președintele Volodimir Zelenski, relatează Biroul său într-un comunicat.
Aceasta a ”reînnoit sprijinul deplin al guvernului italian pentru Kiev din punct de vedere politic, militar, economic și umanitar, precum și în ceea ce privește refacerea infrastructurii energetice și viitoarea reconstrucție a Ucrainei”.
Cordiale conversazione telefonica con @ZelenskyyUa. Ho rinnovato il sostegno del Governo italiano a Kiev e ho ribadito il massimo impegno dell’Italia per ogni azione utile per arrivare ad una pace giusta. Ho confermato l’intenzione di recarmi a Kiev e ho invitato Zelensky a Roma.
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) December 27, 2022
În egală măsură, Meloni a reiterat ”angajamentul deplin al Italiei față de toate acțiunile menite să contribuie la realizarea unei păci juste pentru națiunea ucraineană”, mai amintește Guvernul în comunicatul mai sus precizat, punctând că premierul italian a confirmat intenția sa de a se deplasa la Kiev și de a-l invita pe președintele Zelenski să viziteze Roma, după ce acesta din urmă a efectuat săptămâna o vizită în SUA, prima în străinătate de la declanșarea războiului de către Rusia, la 24 februarie.
La rândul său, liderul ucrainean i-a mulțumit Giorgiei Meloni pentru ”sprijinul amplu oferit Ucrainei” și a salutat intenția guvernului italian de a completat ajutorul destinat țării sale ”cu 10 milioane de euro”.
”Meloni mi-a comunicat că se ia în considerare chestiunea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja cerul Ucrainei. Am discutat formula de pace”, a precizat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe Twitter.
Thanked @GiorgiaMeloni for solidarity and comprehensive support for 🇺🇦. Commended 🇮🇹 government’s allocation of additional €10 million in aid. Mrs. Meloni informed that the issue of providing air defense systems to protect 🇺🇦 skies is being considered. We discussed #PeaceFormula
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 27, 2022
Săptămâna trecută, în discursul susţinut în faţa liderilor occidentali, preşedintele ucrainean a cerut o gamă amplă de arme şi sisteme de apărare aeriană pentru susţinerea eforturilor de contracarare a invaziei ruseşti, conform Agerpres.
Într-un interviu acordat Reuters în această lună, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a confirmat că Kievul a solicitat Romei sisteme de apărare aeriană, între care şi sistemul franco-italian SAMP/T.
În timpul administraţiei precedente a prim-ministrului Mario Draghi, Italia a trimis Ucrainei cinci pachete de ajutor, care au inclus elemente militare, iar guvernul Meloni lucrează la o a şasea posibilă livrare.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii
De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă
Published
10 hours agoon
October 11, 2024Comisia Europeană a trimis vineri o cerere de informații către Temu în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), solicitând platformei să furnizeze informații detaliate și documente interne privind măsurile de atenuare luate împotriva prezenței și reapariției comercianților care vând produse ilegale pe piața sa online, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, Comisia Europeană solicită Temu să furnizeze date și informații suplimentare privind măsurile adoptate pentru atenuarea riscului de difuzare a produselor ilegale, precum și a riscurilor legate de protecția consumatorilor, sănătatea publică și bunăstarea utilizatorilor. În plus, Comisia solicită, de asemenea, detalii cu privire la sistemele de recomandare ale Temu și la riscul pentru protecția datelor personale ale utilizatorilor.
Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 21 octombrie 2024.
Pe baza evaluării răspunsurilor Temu, Comisia va stabili etapele următoare. Aceasta ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din ASD. În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din ASD, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare furnizate ca răspuns la o cerere de informații. În cazul lipsei unui răspuns, Comisia poate emite o cerere oficială prin decizie.
Măsura Comisiei Europene vine după ce Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța au solicitat abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.
În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Published
12 hours agoon
October 11, 2024Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat vineri, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție a fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) dincolo de anul 2026.
“Ne aflăm deja în pragul anului 2025, iar nivelul de absorbție al fondurilor la nivelul statelor membre este, îngrijorător, sub 50%. În România, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a ajuns la doar 30%. Fără o prelungire a termenului limită, riscăm să pierdem fonduri substanțiale”, a scris Motreanu, el subliniind că în cazul României, motivul principal pentru rata scăzută a implementării PNRR este prestația slabă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Prim-vicepreședintele PNL a menționat că în perioada în care Nicolae Ciucă a fost premier și Marcel Boloș conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România a reușit să depună două cereri de plată prin PNRR.
“Datorită acestui start reușit, în septembrie 2023, România se afla printre cele șapte țări UE care încasaseră deja banii din două tranșe din PNRR. Trei tranșe încasase o singură țară. În conturile României intraseră, până anul trecut, 9,41 de miliarde de euro din PNRR (prefinanțarea plus primele două tranșe). Cu Marcel Ciolacu premier și ministru PSD la MIPE, tranșa a treia este în suspensie. Ciolacu și Câciu au adus României 0 euro în plus din PNRR. Mai mult, au apărut informații despre pierderea unor bani din tranșa a treia”, a atras atenția Dan Motreanu.
Europarlamentarul liberal a constatat că România a fost depășită de multe state UE în ceea ce privește absorbția fondurilor din PNRR. “Două țări au primit cinci tranșe, cinci țări au ajuns la patru tranșe, șapte țări au primit trei tranșe iar 15 țări au cel puțin două tranșe”, a conchis el.
CONSILIUL UE
Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale
Published
14 hours agoon
October 11, 2024By
Teodora IonConsiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă lege privind cerințele de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale, cu scopul de a se asigura că produse precum camerele de uz casnic, frigiderele, televizoarele și jucăriile conectate sunt sigure înainte de a fi introduse pe piață (Regulamentul privind reziliența cibernetică).
Potrivit unui comunicat al instituției, noul regulament urmărește să elimine lacunele, să clarifice legăturile și să sporească coerența cadrului legislativ existent în materie de securitate cibernetică, asigurând faptul că produsele cu componente digitale, de exemplu produsele din cadrul „internetului obiectelor” (IoT), sunt securizate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și pe parcursul întregului lor ciclu de viață.
Principalele elemente ale noului regulament
Noul act legislativ introduce cerințe în materie de securitate cibernetică la nivelul UE pentru proiectarea, dezvoltarea, producerea și punerea la dispoziție pe piață a produselor hardware și software, pentru a evita suprapunerea cerințelor care decurg din diferite acte legislative din statele membre ale UE.
De exemplu, produsele software și hardware vor purta marcajul CE pentru a indica faptul că respectă cerințele regulamentului.
Literele „CE” apar pe numeroase produse comercializate pe piața unică extinsă din Spațiul Economic European (SEE). Acestea indică faptul că produsele vândute în SEE au fost evaluate ca îndeplinind cerințe ridicate în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului.
Regulamentul se va aplica tuturor produselor care sunt conectate direct sau indirect la un alt dispozitiv sau la o rețea. Există unele excepții pentru anumite produse, pentru care cerințele de securitate cibernetică sunt deja stabilite în normele UE existente, de exemplu în ceea ce privește dispozitivele medicale, produsele aeronautice și autovehiculele.
În sfârșit, noua lege le va permite consumatorilor să țină seama de securitatea cibernetică atunci când aleg și utilizează produse care conțin elemente digitale, facilitând identificarea produselor hardware și software cu caracteristicile adecvate de securitate cibernetică.
După adoptare, actul legislativ va fi semnat de președintele Consiliului și de președinta Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial al UE în săptămânile următoare.
Noul regulament va intra în vigoare la douăzeci de zile de la această publicare și se va aplica începând cu 36 de luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții urmând să se aplice într-o etapă anterioară.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii
De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând
Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale
Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE
ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare
De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil
Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
Trending
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Durerile de cap ale lumii de mâine – pregătirea pentru cele mai negative scenarii
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA1 week ago
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta