Connect with us

INTERNAȚIONAL

Giorgia Meloni și Volodimir Zelenski au semnat, la Kiev, o declarație comună de sprijin și cooperare între Italia și Ucraina. O conferință pentru reconstrucție va fi organizată în aprilie, în Peninsulă

Published

on

© Governo Italiano

Prim-ministrul italian Giorgia Melonia s-a deplasat, marți, la Kiev, pentru prima oară, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Voldomir Zelenski și pentru a manifesta sprijinul ferm al Italiei pentru rezistența țării sale împotriva Rusiei. Discuțiile, axate pe aspecte-cheie ale parteneriatului ucraineano-italian, în special în sectorul apărării și securității, s-au concretizat cu semnarea unei declarații comune de sprijin și cooperare între Italia și Ucraina în ceea ce privește conflictul cu Rusia și susținerea parcursului euroatlantic al Kievului. De asemenea, cei doi lideri au convenit organizarea unei conferinței pentru reconstrucție în aprilie, în Peninsulă.

„Italia nu intenționează să se clatine și nu o va face”, a declarat Giorgia Meloni alături de Voldomir Zelenski, în timpul conferinței de presă care a urmat după discuțiile celor doi. Roma, a promis Meloni, „va oferi tot ajutorul posibil pentru a se crea condițiile pentru negocieri, dar până atunci va acorda orice fel de sprijin militar, financiar și civil”, subliniind că „oricine sprijină Ucraina, chiar și militar, lucrează pentru pace”.

 

De asemenea, șefa guvernului italian a spus că va încerca să împărtășească acasă ceea ce se întâmplă cu privire la eforturile ucrainenilor pentru a explica de ce „este imposibil să ne întoarcem spatele”. „Ar fi, de asemenea, foarte prostesc să facem acest lucru. Nu numai pentru că există un popor atacat, ci și pentru că interesele ucrainene coincid cu cele ale Europei” și ale lumii libere în general, a adăugat aceasta.

În cele din urmă, premierul Meloni a declarat că Italia va găzdui o conferință pentru reconstrucția Ucrainei în aprilie. „Există know-how pe care companiile italiene îl pot oferi; îl vom pune la dispoziție, deoarece Italia dorește să joace un rol de lider” în eforturile de reconstrucție.

Potrivit Corriere della Sera, guvernul de la Roma pregătește al șaptelea decret pentru a oferi mai mult ajutor Kievului. „Tocmai am adoptat [al șaselea] decret și au venit mai multe cereri din partea Ucrainei. Va trebui să mai elaborăm încă unul”, ar fi comunicat ministrul Apărării, Guido Crosetto, unui coleg de guvern.

Cu toate acestea, reprezentanții guvernului italian au declarat pentru cotidian că cel de-al șaptelea pachet de ajutor „va [conține] un alt tip de armament”. Se vorbește despre un nou lot de drone – „care au o piață undeva între cea militară și cea civilă” – și chiar de rachete cu rază lungă de acțiune.

Au existat, de asemenea, zvonuri cu privire la avioanele de vânătoare pe care Italia le-ar putea furniza Kievului, însă Giorgia Meloni a precizat marți, în timpul conferinței de presă,  că această chestiune este „deocamdată în afara discuției”, fiind o decizie pe care Italia trebuie să o ia alături de partenerii internaționali.

Deși a respins ideea de a furniza avioane Kievului, aceasta a declarat că Italia ia în considerare trimiterea mai multor sisteme de apărare antiaeriană în afară de SAMP/T-MAMBA, pe care ar trebui să le livreze în curând în cooperare cu Franța.

Declarație comună privind sprijinul și cooperarea

Discuțiile dintre Volodimir Zelenski și Giorgia Meloni s-au concretizat prin semnarea unei Declarații comune privind sprijinul și cooperarea între Ucraina și Italia. Textul documentului a fost publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale Ucrainene.

În declarație se arată că președintele Zelensky și premierul Meloni își reafirmă sprijinul permanent pentru principiile dreptului internațional, inviolabilitatea frontierelor și dreptul fiecărui stat de a-și alege propria cale și propriile aranjamente de securitate; iau act de disponibilitatea de a rămâne pe deplin angajați în politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a teritoriilor Ucrainei de către Rusia.

Părțile subliniază, de asemenea, importanța eforturilor consecvente ale Ucrainei de continuare a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și de lansare a programului umanitar “Cereale din Ucraina”, menit să consolideze securitatea alimentară globală.

În document se precizează că Italia va continua să promoveze un sprijin politic și material consistent și eficient din partea UE și a aliaților pentru Ucraina, menit să asigure capacitatea statului ucrainean de a-și apăra eficient teritoriile pe uscat, pe mare și în aer.

Italia și Ucraina își confirmă angajamentul de a-și consolida eforturile comune pentru a asigura progrese suplimentare în direcția punerii în aplicare a standardelor UE și NATO și a integrării Ucrainei în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică.

Părțile subliniază, de asemenea, decizia suverană a Ucrainei cu privire la procesul de pace și evidențiază sprijinul lor pentru un summit global pentru pace care va fi convocat atunci când condițiile vor permite acest lucru.

Nu în ultimul rând, Italia își exprimă disponibilitatea de a juca un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei – în special prin intermediul Platformei de coordonare a donatorilor cu mai multe agenții, convenită între Ucraina, G7, IFI și alți parteneri-cheie – inclusiv prin expertiza semnificativă și bine recunoscută a întreprinderilor sale în sectoare cruciale și prin cooperarea în vederea asigurării unui proces transparent, incluziv și orientat spre reformă.

În cele din urmă, Italia și Ucraina se angajează să se coordoneze îndeaproape cu privire la aceste chestiuni prin intensificarea consultărilor bilaterale.

Omagiu victimelor căzute în război

Meloni a sosit marți, la Kiev, cu trenul din Polonia și a vizitat orașele Bucha și Irpin, orașele afectate de război de la periferia Kievului, înainte de a se întâlni cu Zelenski în capitală.

În Irpin, unde au fost găsite gropi comune după plecarea trupelor rusești, aceasta a catalogat drept „propagandă” discursul de marți al lui Vladimir Putin, care a decis să suspende participarea la Tratatul Start, privind armele strategice.

Vorbind în fața elitelor politice și militare ale țării sale, președintele rus a declarat că Moscova își va atinge obiectivele de război în Ucraina și a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia.

La Bucha, Meloni a dat frâu liber emoțiilor în timpul vizitei la biserica Sf. Andrei, în care se afla o expoziție de fotografii cu civili morți,

Primarul din Bucha, Anatolii Fedoruk, i-a înmânat liderului italian o monedă comemorativă realizată din tuburi de gloanțe și obuze găsite în oraș.

Anterior întâlnirii cu președintele Zelenski, premierul Meloni a adus un omagiu la Zidul de Comemorare a Celor Căzuți pentru Ucraina prin depunerea unei coroane de flori.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

Published

on

© European Union 2022/Source - EC Audiovisual

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina, Ghiunduz Mamedov, a cerut comunității internaționale să sprijine urmărirea penală a oricăror încălcări ale dreptului umanitar internațional în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit lui Mamedov, sistemele judiciare din alte națiuni pot efectua anchete dacă există motive întemeiate, cum ar fi prezența victimelor conflictului în națiuni precum Germania. De altfel, oficialul a apreciat ca exemplar modul în care justiţia germană a efectuat procedurile pentru crimele comise în războiul din Siria.

„Am documentat circa 500 de cazuri de încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale începând din septembrie anul trecut. Alte instituţii trebuie să participe la anchetă”, a cerut acesta.

Astfel, acesta și-a exprimat speranţa că guvernul de la Berlin „va susţine crearea unei instituţii internaţionale dedicate în întregime anchetării crimelor împotriva Ucrainei”.

Mamedov nu contestă ca partea ucraineană să fie adusă în fața justiției dacă a comis astfel de încălcări, mai informează sursa citată.

Anchetatorul special a fost din 2016 procuror al Ucrainei pentru Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2024 prin încălcarea legilor internaţionale, apoi adjunct al procurorului general al Ucrainei din 2019 până în 2021. În prezent, Mamedov conduce un grup de lucru care strânge dovezi despre încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale şi determină principiile şi regulile pentru cei implicaţi în conflicte armate.

Continue Reading

CHINA

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei

Published

on

© European Union, 2021

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei, a atras luni atenția Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat oficialul european, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură ”dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

”Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar “războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

Citiți și: Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa

Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat depinde și de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin.

Citiți și: Adunarea Generală a ONU: Președintele Consiliului European va îndemna China să se alăture eforturilor de a convinge Rusia să pună capăt războiului

Să nu uităm că Beijingul are o relație afabilă cu Moscova, ambele împărtășind o poziție anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”.

De asemenea, o dezghețare a dialogului pe axa Bruxelles-Beijing ar putea avea un parcurs mai anevoios după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul canadian Justin Trudea au semnat, vineri, un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada, în contextul vizitei la Ottawa a liderului de la Kiev, informează Administrația Prezidențială ucraineană.

Documentul va facilita crearea unui nou climat favorabil pentru relațiile economice dintre cele două țări, pentru dezvoltarea comerțului cu bunuri și servicii, pentru investiții, pentru formarea unei economii de piață competitive dezvoltate, în conformitate cu prioritățile naționale, pentru dezvoltarea industriilor sale cheie, pentru implementarea reformelor sistemice și pentru îmbunătățirea bunăstării generale a populației.

De asemenea, în prezența lui Volodimir Zelenski și a lui Justin Trudeau, a fost semnat un memorandum de cooperare între Ukrhydroenergo și AECON Construction Global Services Incorporated privind cooperarea în domeniul construcției de centrale hidroelectrice în Ucraina.

Documentul prevede studierea posibilei participări a companiei canadiene AECON la construcția centralei PSPP Kaniv și a centralei HPP Kakhovka.

Memorandumul a fost semnat de Ihor Syrota, CEO al Ukrhydroenergo, și John M. Beck, fondator și președinte al AECON Group Incorporated.

Cu prilejul vizitei sale, liderul ucrainean a obținut din partea Canadei un nou ajutor militar multianual în valoare de 650 milioane de dolari canadieni, care include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, precum și alte fonduri pentru sănătate mintală și caritate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending