Connect with us

U.E.

Giuseppe Conte a acceptat să formeze un guvern pentru o țară ”mai justă, mai competitivă și mai incluzivă”: Vreau să-i redau Italiei ”locul pe care îl merită”

Published

on

Premierul italian demisionar, Giuseppe Conte, a acceptat joi să formeze un nou guvern, susținut de o majoritate care-i unește pe social-democrați și Mișcarea 5 Stele, afirmând că vrea o țară ”mai justă, mai competitivă şi mai incluzivă”, informează AFP, citat de Agerpres.

Giuseppe Conte a precizat că acceptă ”cu rezerve” sarcina de a fi noul preşedinte al Consiliului de Miniştri, sarcină ce i-a fost încredinţată de preşedintele italian Sergio Mattarella. Aceasta este o formulă consacrată a sistemului italian, care prevede formarea ulterioară a guvernului, depunerea jurământului, apoi un vot de încredere în Parlament.

Citiți și:
Criza politică din Italia, aproape de sfârșit: M5S și PD au format o nouă coaliție de guvernare care va fi condusă tot de premierul Giuseppe Conte
Italia: Giuseppe Conte a primit de la președintele Sergio Mattarella mandatul pentru formarea unui nou guvern M5S-PD

Giuseppe Conte a declarat, de asemenea, că vrea să transforme perioada de criză economică în ”oportunitate de relansare” pentru a-i reda Italiei ”locul pe care îl merită” şi ”un rol de prim plan în Europa”, ”în respectul multilateralismului”.

Iniţial el se va ”consacra elaborării unui program împreună cu forţele politice care au acceptat să susţină acest nou proiect”. El se va întâlni cu reprezentanţii acestora în următoarele ore şi speră să-i prezinte preşedintelui Italiei lista executivului său ”în câteva zile”.

Desemnarea lui Conte să formeze un nou guvern, primită cu bucurie la Bruxelles și Berlin, cu regrete la Budapesta

Desemnarea lui Giuseppe Conte să formeze din nou viitorul guvern de la Roma a fost bine primită la Bruxelles şi Berlin, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urându-i premierului italian succes în formarea echipei, iar ministrul german de finanţe Olaf Scholz a salutat revenirea unui guvern ”progresist” în Italia, în timp ce premierul ungar Viktor Orban i-a transmis o scrisoare de mulţumire lui Matteo Salvini, liderul partidului Liga izolat de noua coaliţie, potrivit agenţiilor DPA, Reuters şi MTI, citat de Agerpres.

”Italia joacă un rol central în familia noastră europeană şi contăm pe contribuţia ei activă la proiectul european”, a declarat joi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că Juncker va discuta în cursul acestei zile cu premierul Conte, căruia îi urează succes în formarea unui nou Cabinet.

În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui în exercițiu al Comisiei Europene a ținut să-i reamintească premierului că trebuie să nominalizeze cât mai rapid comisarul european din partea Italiei pentru viitoarea Comisie Europeană, în fruntea căreia se va afla Ursula von der Leyen.

Amintim că Italia este singurul stat care nu și-a desemnat încă un comisar european pentru Executivul european 2019-2024.

În aceeași notă optimistă, și ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a precizat că noua coaliție guvernamentală formată din Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele reprezintă o veste bună pentru Uniunea Europeană, exprimându-și bucuria cu privire la faptul că la Roma va fi instalat un guvern ”stabil și progresist”.

Într-o mișcare antitetică, premierul ungar Viktor Oban i-a adresat o scrisoare în care îi mulțumește aliatului său în UE, Matteo Salvini pentru eforturile sale ”în beneficiul Italiei şi al întregii Europe, inclusiv al Ungariei”.

Noua coaliție izolează pe scena politică italiană partidul de extremă dreapta Liga, condus de Matteo Salvini.

”Noi, ungurii, nu vom uita niciodată că tu ai fost primul lider vest-european care a încercat să oprească migraţia ilegală să inunde Europa prin Marea Mediterană. Indiferent de viitoarele evoluţii politice în Italia şi a faptului că aparţinem unor grupuri politice europene diferite, noi te considerăm un camarad de arme în lupta pentru păstrarea moştenirii creştine a Europei şi oprirea migraţiei”, mai menţionează Orban în scrisoarea trimisă lui Salvini, citată de agenţia MTI.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Sergio Mattarella, Giovanni Grasso, a declarat că partidele au ajuns la un acord pentru a-l păstra pe Giuseppe Conte, care nu aparține niciunui grup politic, ca premier. Rolul lui Conte pe scena politică a fost unul dintre subiectele cheie din timpul negocierilor dintre cele două partide, deoarece unii membri ai Partidului Democrat (PD) au dorit ruperea oricăror legături cu fosta guvernare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Corina Crețu

Corina Crețu, apel la responsabilitatea Guvernului: ”Să acționeze la Curtea de Justiției a UE Pachetul de Mobilitate”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (PRO România, S&D) consideră Pachetul de Mobilitate o decizie ”incorectă pentru transportatorii din România” și solicită Guvernului României ”să răspundă cu toată responsabilitatea și să acționeze la Curtea de Justiție a UE această Directivă”, fiind  singura soluție ”rațională și echitabilă”.

Potrivit fostului comisar european, deznodământul pentru Pachetul de Mobilitate propus de Comisia Europeană ar fi fost diferit dacă s-ar fi acționat la timp.

Corina Crețu speră că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene să statueze în consecință de cauză: ”Refuz să cred că Uniunea Europeană este o competiție între state, cu beneficii doar pentru unii.” 

Parlamentul European a aprobat miercuri toate cele trei acte legislative care vizează Pachetul Mobilitate, fără amendamente și în forma adoptată de miniștrii statelor membre ale UE, susținând astfel regulile revizuite pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale șoferilor și pentru a opri denaturarea concurenței în transportul rutier.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România avertizează că pe termen mediu și lung România va  pierde aproximativ 200.000 de șoferi profesioniști, inclusiv familiile lor și se va confrunta cu o criză fără precedent pe piața muncii: ”Totodată, estimăm că vom pierde 30% din operatorii de transport români care nu vor putea supraviețui crizei coronavirus, iar jumatate din firmele rămase care operează transport rutier internațional vor părăsi România înainte de 18 luni, termenul de intrare în vigoare al tuturor prevederilor Pachetului Mobilitate 1.”

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European pentru inițiativa de angajare a tinerilor: ”Suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili”

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută rezoluția Parlamentului European prin care solicită creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru angajarea tinerilor – Youth Employment Initiative, rezoluție pe care a și votat-o în cadrul sesiunii plenare.

”Șomajul în rândul tinerilor este una dintre marile probleme ale Uniunii Europene și ale României. Pentru a veni în sprijinul lor, suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni și din păcate, mulți tineri sunt vulnerabili în fața acestui recul economic”,  a menționat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Rezoluția a fost votată cu 55 de voturi pentru, 128 împotrivă și 10 abțineri, solicitând măsuri radicale pentru a atenua șomajul în rândul tinerilor, potrivit comunicatului oficial. 

”Prin aprobarea acestei propuneri a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, bugetul programului dedicat reducerii șomajului în rândul tinerilor a fost suplimentat cu peste 28 milioane euro, astfel încât bugetul final pentru anul 2020 ajunge la 145 milioane euro”, mai explică Marian-Jean Marinescu.

Potrivit deputatului european, ”pandemia coronavirus a generat atât o criză de sănătate, cât și una economică, care afectează puternic piața muncii.”

Fondurile sunt alocate pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a-și continua educația prin stagii de ucenicie, training sau alte forme de profesionalizare, precum și pentru găsirea unui loc de muncă.

Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Cel puțin 22 de miliarde euro ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.

Citiți și: Comisia Europeană lansează noi măsuri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru viitoarea generație

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarii militează pentru o ”Uniune Europeană a sănătății” și solicită crearea rapidă a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Europarlamentarii, reuniți în sesiune plenară, au votat o rezoluție prin care și-au stabilit principiile viitoarei strategii a Uniunii Europene în domeniul sănătății publice după COVID-19, dorind să creeze o ”Uniune Europeană a sănătății”. 

Rezoluția fost adoptată vineri cu 526 voturi pentru, 105 împotrivă și 50 abțineri, potrivit comunicatului Legislativului.

Eurodeputații subliniază necesitatea de a desprinde învățămintele corespunzătoare în urma crizei provocate de COVID-19 și de a se angaja într-o cooperare mult mai solidă în domeniul sănătății pentru a crea o ”Uniune Europeană a Sănătății”.

Aceasta ar trebui să includă standarde minime comune pentru asistența medicală de calitate, pe baza testelor de rezistență a sistemelor de sănătate ale statelor membre pentru a identifica punctele slabe și a verifica dacă sunt pregătite pentru o posibilă resurgență a COVID-19.

Rezoluția solicită crearea rapidă a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a răspunde tuturor tipurilor de crize sanitare, pentru a consolida coordonarea operațională la nivelul UE și pentru a monitoriza constituirea și utilizarea rezervei strategice de medicamente și echipamente medicale.

Viitoarea strategie farmaceutică a UE trebuie să conțină măsuri pentru ca medicamentele esențiale să fie disponibile imediat în Europa. Trebuie instituite lanțuri de aprovizionare diversificate, pentru a garanta accesul la prețuri accesibile în orice moment.

Eurodeputații au salutat noul program UE de 9.4 miliarde EUR dedicat domeniului sănătății (EU4Health), considerând necesitatea investițiilor și angajamentelor pe termen lung.

De asemenea, sceștia solicită instituirea unui fond UE dedicat consolidării infrastructurii spitalicești și a serviciilor de sănătate. În plus, trebuie consolidate agențiile europene de sănătate, ECDC și EMA, precum și cercetarea comună în domeniul sănătății.

Având în vedere continuarea crizei provocate de COVID-19, eurodeputații și-au reiterat, de asemenea, solicitarea de a se asigura un acces rapid, echitabil, egal și la prețuri accesibile, pentru toate persoanele din întreaga lume, la viitoarele vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, când acestea vor fi disponibile.

Achizițiile publice comune ale UE trebuie să fie utilizate în mod mai sistematic pentru a evita concurența dintre statele membre atunci când este în joc sănătatea publică.

Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending