Connect with us

U.E.

Giuseppe Conte stabilește o agendă pro-UE pentru cel de-al doilea cabinet, solicitând reforma Pactului de Stabilitate care limitează deficitele bugetare ale statelor membre la 3%

Published

on

© Giuseppe Conte/ Facebook

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a stabilit luni o agendă pro-europeană pentru cel de-al doilea cabinet, lucru care nu ar fi fost posibil în timpul coaliției sale anterioare cu extrema dreaptă, relatează Agerpres și Deutsche Welle

Conte a promis o abordare „riguroasă și responsabilă” a guvernării, care, spune premierul italian, va fi „dusă la îndeplinire în interiorul și nu în afara perimetrului Uniunii Europene”.

,,În următoarele luni nu putem pierde timpul cu dispute și confruntări”, a spus Conte parlamentului. „Trebuie să fim cumpătați în spusele noastre și să fim activi cu faptele”.

În acest sens,  Giuseppe Conte a solicitat reformarea normelor Uniunii Europene care limitează deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut, înaintea votului de încredere pe care parlamentul italian ar trebui să-l acorde noului său guvern.

,Trebuie să îmbunătățim Pactul de stabilitate și creștere și aplicarea acestuia, pentru a simplifica regulile, pentru a evita efectele ciclice și pentru a sprijini investițiile”, a declarat Conte în fața parlamentului, referindu-se la regulile care restricționează bugetele guvernelor europene, inclusiv pe cel al Italiei, care este  îndatorată.

Pactul a fost principala problemă dintre Bruxelles și guvernul anterior,  în săptămânile următoare Italia fiind nevoită să prezinte un buget echilibrat la Bruxelles.

În caz contrar, Italia s-ar putea confrunta cu o creștere automată a taxei pe valoarea adăugată la 1 ianuarie, care ar afecta cele mai sărace familii și ar putea arunca țara din nou în recesiune.

Noul ministru al Finanțelor, Roberto Gualtieri, nu este nici el un fan al pactului de stabilitate în temeiul căruia statele membre UE trebuie să reducă în mod constant deficitele și să mențină un buget echilibrat pe termen lung.

Datoria publică a Italiei se ridică în prezent la peste 2,3 miliarde de euro, adică 132 la sută din PIB, cea mai mare rată din zona euro după Grecia.

Bruxelles-ul a solicitat în mod constant Italiei reducerea deficitului și, astfel, a datoriei. De altfel, acest lucru a fost un motiv de dispută între fostul guvern populist și Comisia Europeană, în special în ceea ce privește cheltuielile publice. În cele din urmă, Italia fost de acord să reducă deficitul la 2,04 la sută din PIB în 2019, în loc de 2,4 la sută, dar bugetul pentru 2020 va fi din nou problematic.

Camera inferioară a parlamentului din Italia, Camera Deputaților, urmează să voteze luni aprobarea noului cabinet al lui Conte. Noul guvern reprezintă o coaliție între Mișcarea Cinci Stele (M5S) și fostul său rival politic, Partidul Democrat (PD), de centru-stânga,  și partidul de aceeași culoare politică, Liberi și Egali (LeU).

Dacă guvernul lui Conte pierde votul în camera inferioară sau votul de marți, din Senat, acesta trebuie să demisioneze.

Conte nu are un trecut politic, însă are legături strânse cu M5S.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

BREAKING Klaus Iohannis intră în galeria marilor oameni de stat ai Europei: Va primi Premiul Carol cel Mare pentru contribuția sa la proiectul european

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis va primi anul viitor premiul Carol cel Mare acordat de oraşul german Aachen pentru merite europene.

Anunţul a fost dat publicităţii de conducerea Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Consiliul director al Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, format din 17 membri, a precizat că anul viitor va fi omagiat “un militant proeminent pentru valorile europene, pentru libertate şi democraţie, pentru drepturile minorităţilor şi diversitate culturală”. Cu mare angajament şi succes , Klaus Iohannis a condus România pe calea unei politici pro-europene şi de apărare a statului de drept – se mai arată în motivarea deciziei. În plus, consiliul director evidenţiază că preşedintele României întăreşte Uniunea Europeană, îşi asumă ţelurile ei şi stimulează cooperarea între ţările membre. Prestaţia sa reprezintă unul din cele mai mari progrese sub aspectul integării, din 1989 încoace – se mai menţionează în comunicat. Societatea din Aachen elogiază de asemenea meritele viitorului laureat în privinţa apărării statului de drept şi a independenţei justiţiei din România.

Premiul Carol cel Mare se decernează anual începând din anul 1950 unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba ideii europene şi poartă numele împăratului medieval considerat părintele Europei unite. Cu acest premiu au fost onoraţi, de-a lungul timpului, între alţii: Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand şi regina Beatrix a Olandei. Anul trecut prestigioasa distincţie a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar în acest an secretarului general al ONU, António Guterres.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Eurostat: România, cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană

Published

on

© CaleaEuropeana.ro/ Zaim Diana

Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, transmite Agerpres citând datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Digi24.

Peste jumătate din viori (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE. Datele reprezintă un declin de 7% al exporturilor totale de viori ale ţărilor membre UE comparativ cu 2013.

Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România (14.000 viori exportate în statele din afara UE, sau 28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018), Danemarca (12.200, 24%), Germania (6.400, 13%), Marea Britanie (5.000, 10%), Cehia (2.900, 6%), Franţa (2.700, peste 5%), Italia (2.500, 5%) şi Belgia (1.800, 4%).

Aproape jumătate dintre viorile exportate de UE au mers către două ţări: SUA şi Coreea de Sud (11.900 viori fiecare, sau 24% din exporturile extracomunitare de viori). Acestea au fost urmate de Japonia (6.700, 14%), Canada (2.900, 6%), Australia (2.300, 5%), Elveţia (2.100, 4%), Hong Kong (1.800, sub 4%), China (1.700, 3%), Rusia (1.600, 3%), Norvegia (1.200, 2%) şi Serbia (870, sub 2%).

De asemenea, statele membre UE au importat anul trecut 234.800 viori, în valoare de 15,7 milioane de euro. Majoritatea (82%, 191.500 viori) au venit din ţări din afara UE. Numărul viorilor importate de statele membre UE a crescut cu 27% comparativ cu 2013.

Marea Britanie a importat 71.300 viori din ţările din afara UE în 2018, sau 37% din totalul importurilor extracomunitare. Astfel, Marea Britanie este cel mai mare importator UE de viori din restul lumii, înaintea Germaniei (31.300, 16%), Italiei (18.200, 9%), Spaniei (16.900, sub 9%), Belgiei (15.100, 8%) şi Franţei (9.100, 5%).

Importurile de viori din ţări din afara UE au venit în special din China (188.500 viori, sau 99% din importurile extracomunitare), SUA (810 viori), Taiwan (670 viori), Republica Moldova (600 viori), Nepal (240 viori), Brazilia (110 viori), Japonia (70 viori) şi India (60 viori).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării în 13 decembrie a Zilei mondiale a viorilor.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Guy Verhofstadt, după rezultatul alegerilor parlamentare din Regatul Unit: ”UE trebuie să contruiască un parteneriat durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”

Published

on

@ European Parliament Media Center

Eurodeputatul belgian și fostul lider al grupului ALDE, (actualmente Renew Europe), Guy Verhofstadt susține că ”Brexitul se va întâmpla acum”.

Potrivit lui Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Brexit, rezultatul alegerilor din Marea Britanie arată că ”poporul britanic și-a confirmat decizia din referendumul din 2016.”

Totodată, ”Uniunea Europeană trebuie să se concentreze acum pe construirea unui nou parteneriat strâns, corect și durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”, transmite deputatul european, Guy Verhoftadt pe contul de Twitter. 

În contextul în care Partidul Conservator al premierului britanic, Boris Johnson, a câștigat cu o majoritate absolută alegerile parlamentare din Regatul Unit, procesul Brexit ar trebui să se apropie de final și să respecte ultimatumul stabilit de liderii europeni, și anume 31 ianuarie. Acest fapt, fiind susținut și de sloganul premierul britanic: ”Get Brexit Done” / ”Ducem Brexit la bun sfârșit”.

Citiți și: Alegeri în Marea Britanie: Conservatorii lui Boris Johnson obțin majoritatea absolută în Parlament, cea mai mare victorie de la epoca lui Margaret Thatcher încoace

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending