Connect with us

U.E.

Giuseppe Conte stabilește o agendă pro-UE pentru cel de-al doilea cabinet, solicitând reforma Pactului de Stabilitate care limitează deficitele bugetare ale statelor membre la 3%

Published

on

© Giuseppe Conte/ Facebook

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a stabilit luni o agendă pro-europeană pentru cel de-al doilea cabinet, lucru care nu ar fi fost posibil în timpul coaliției sale anterioare cu extrema dreaptă, relatează Agerpres și Deutsche Welle

Conte a promis o abordare „riguroasă și responsabilă” a guvernării, care, spune premierul italian, va fi „dusă la îndeplinire în interiorul și nu în afara perimetrului Uniunii Europene”.

,,În următoarele luni nu putem pierde timpul cu dispute și confruntări”, a spus Conte parlamentului. „Trebuie să fim cumpătați în spusele noastre și să fim activi cu faptele”.

În acest sens,  Giuseppe Conte a solicitat reformarea normelor Uniunii Europene care limitează deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut, înaintea votului de încredere pe care parlamentul italian ar trebui să-l acorde noului său guvern.

,Trebuie să îmbunătățim Pactul de stabilitate și creștere și aplicarea acestuia, pentru a simplifica regulile, pentru a evita efectele ciclice și pentru a sprijini investițiile”, a declarat Conte în fața parlamentului, referindu-se la regulile care restricționează bugetele guvernelor europene, inclusiv pe cel al Italiei, care este  îndatorată.

Pactul a fost principala problemă dintre Bruxelles și guvernul anterior,  în săptămânile următoare Italia fiind nevoită să prezinte un buget echilibrat la Bruxelles.

În caz contrar, Italia s-ar putea confrunta cu o creștere automată a taxei pe valoarea adăugată la 1 ianuarie, care ar afecta cele mai sărace familii și ar putea arunca țara din nou în recesiune.

Noul ministru al Finanțelor, Roberto Gualtieri, nu este nici el un fan al pactului de stabilitate în temeiul căruia statele membre UE trebuie să reducă în mod constant deficitele și să mențină un buget echilibrat pe termen lung.

Datoria publică a Italiei se ridică în prezent la peste 2,3 miliarde de euro, adică 132 la sută din PIB, cea mai mare rată din zona euro după Grecia.

Bruxelles-ul a solicitat în mod constant Italiei reducerea deficitului și, astfel, a datoriei. De altfel, acest lucru a fost un motiv de dispută între fostul guvern populist și Comisia Europeană, în special în ceea ce privește cheltuielile publice. În cele din urmă, Italia fost de acord să reducă deficitul la 2,04 la sută din PIB în 2019, în loc de 2,4 la sută, dar bugetul pentru 2020 va fi din nou problematic.

Camera inferioară a parlamentului din Italia, Camera Deputaților, urmează să voteze luni aprobarea noului cabinet al lui Conte. Noul guvern reprezintă o coaliție între Mișcarea Cinci Stele (M5S) și fostul său rival politic, Partidul Democrat (PD), de centru-stânga,  și partidul de aceeași culoare politică, Liberi și Egali (LeU).

Dacă guvernul lui Conte pierde votul în camera inferioară sau votul de marți, din Senat, acesta trebuie să demisioneze.

Conte nu are un trecut politic, însă are legături strânse cu M5S.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending