MAREA BRITANIE
“God save the King”: Charles al III-lea a fost proclamat rege al Regatului Unit, deschizând o nouă epocă pentru monarhia britanică
Published
2 years agoon
Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la Palatul St James din Londra, de către Consiliul de Succesiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit și care acum se întrunește pentru prima dată după 70 de ani, când a avut loc proclamarea Elisabetei a II-a ca regină.
Membrii Consiliului care au semnat proclamația au fost William, prințul de Wales, Camilla, regina consort, prim-ministrul Liz Truss, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și lordul președinte Penny Mordaunt, care a prezidat evenimentul, relatează The Guardian.
“Domnii mei, este trista mea datorie să vă informez că Majestatea Sa cea mai grațioasă, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață joi, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral”, a început Mordaunt.
“Întrucât a fost pe placul lui Dumnezeu Atotputernic să o cheme la mila Sa pe răposata noastră suverană regina Elisabeta a II-a, de binecuvântată și glorioasă memorie, prin decesul căreia coroana Marii Britanii și Irlandei de Nord a revenit de drept și în mod exclusiv prințului Charles, Philip Arthur George. Prin urmare, noi, lorzii spirituali și temporali ai acestui regat și membrii Camerei Comunelor, împreună cu alți membri ai Consiliului Privat al Majestății Sale defuncte și reprezentanți ai regatelor și teritoriilor, consilieri, cetățeni ai Londrei și alții, cu o singură voce și cu un singur consimțământ al limbii și al inimii, publicăm și proclamăm că Prințul Charles Philip Arthur George, prin moartea defunctei noastre suverane de fericită amintire, a devenit acum singurul nostru stăpân legitim și fericit. Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al celorlalte regate și teritorii ale sale, rege, șef al comunității, apărător al credinței, căruia îi recunoaștem toată credința și supunerea cu umilă afecțiune, rugându-l pe Dumnezeu, prin care regii și reginele domnesc, să-l binecuvânteze pe Majestatea Sa cu ani lungi și fericiți de domnie peste noi”, a continuat apoi secretarul Consiliului.
Acesta a încheiat proclamația prin a spune “God Save the King”, pe care membrii prezenți l-au repetat la unison.
Proclamarea noului suveran, a fost citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St. James, de către deținătorul titlului de Garter King of Arms.
Monarhul a spus: “God save the King” și, pentru prima oară din 1952, imnul național a fost intonat conținând versul “God Save the King”.
Tot pentru prima dată în istorie, momentul solemn a fost televizat.
Odată ce a fost proclamat ca suveran, regele Charles al III-lea a semnat un jurământ prin care se angajează să susţină securitatea Bisericii Scoţiei.
La ceremonie au participat și foști prim-miniștri britanici, între care Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Boris Johnson și Theresa May.
Regele Charles al III-lea, fiul reginei Elisabeta a II-a care s-a stins din viață după o domnie fără precedent de 70 de ani, a susținut vineri seară primul său discurs către națiune și către întreaga lume. La o zi de la moartea mamei sale, Charles al III-lea și-a început discursul aducându-i un omagiu mamei sale, Majestatea Sa Regina, pe care a descris-o ca fiind “o inspirație, un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea”.
El a promis că va fi în slujba națiunii și va servi ca rege pe viață cu același angajament neobosit ca mama sa. De asemenea, a anunțat că moștenitorul său la tron va fi prințul William, care împreună cu soția sa, Kate, vor deveni duce și ducesă de Cornwall și prinț și prințesă de Wales. Regele a mai spus că vrea, de asemenea, să își exprime “dragostea pentru (prințul) Harry și Meghan în timp ce ei continuă să-și construiască viața peste hotare”.
Regele Charles al III-lea a primit-o vineri în audiență, la Palatul Buckingham, pe Liz Truss, premierul britanic, căreia i s-a confesat pierderea mamei sale a fost ziua și momentul “de care mă temeam” și că trebuie să “încerce să țină totul în viață”.
În Regatul Unit a început vineri o perioadă de doliu naţional, anunţată de guvern, care va dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, precum şi un doliu regal, anunţat de Palatul Buckingham, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare.
Funeraliile reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, iar la acestea sunt așteptați mai mulți șefi de stat din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden și liderii națiunilor din Commonwealth.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia despre Parteneriatul Strategic și programul Visa Waiver
Polonia, țară care deține președinția Consiliului UE, și alte nouă state membre, printre care și România, propun măsuri restrictive privind gazul natural lichefiat din Rusia
Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea competențelor, esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei
Zelenski a discutat cu Macron despre o eventuală desfășurare de contingente militare străine în Ucraina
CONSILIUL EUROPEAN
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
Published
20 hours agoon
January 13, 2025Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene, a anunțat luni președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare transmisă acestora.
Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
“Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul de mare intensitate pe continentul nostru – încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional și amenințând securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice din ce în ce mai numeroase asupra statelor membre, a economiilor și societăților acestora“, a spus Costa, în scrisoarea transmisă celor 27 de lideri, el menționând și situația din Orientul Mijlociu la capitolul provocărilor geopolitice.
Deși discuția va avea loc pe fondul revenirii lui Trump la Casa Albă, scopul acestei reuniuni este de a pregăti terenul pentru deciziile pe care UE va trebui să le ia și de a oferi orientări Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant în pregătirea unei cărți albe privind viitorul apărării europene, care va acoperi inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.
Potrivit președintelui Consiliului European, discuția liderilor se va concentra pe “două mari principii”.
“În primul rând, Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezilientă, mai eficientă, mai autonomă”, a spus el în scrisoare.
“Făcând acest lucru, ea va deveni un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în cadrul NATO”, a mai spus el.
Al doilea principiu este că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru forțele lor armate.
În același timp, Costa a arătat că există un interes comun în a coopera mai strâns la nivel european pentru a maximiza economiile de scară și a reduce costurile, pentru a garanta interoperabilitatea, pentru a asigura o cerere stabilă și pe termen lung – “astfel încât să ofere mai multă previzibilitate industriei noastre – și pentru a preveni duplicarea”.
Președintele Consiliului European a subliniat că prin prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice va fi discutată cooperarea UE-NATO și sprijinul pentru Ucraina, în vreme ce participarea premierului britanic va marca o discuție axată pe dimensiunea securității și apărării în relațiile dintre UE și Regatul Unit.
Ambele părți doresc crearea, la propunerea guvernului laburist britanic, unui pact de securitate UE – Marea Britanie.
Potrivit lui Antonio Costa, în cadrul summitului, liderii UE vor se vor concentra pe definirea capacităților de apărare pe care trebuie să le dezvolte în colaborare în mod prioritar, datorită importanței lor pentru securitatea colectivă a UE, pe investiții mai mari și comune și pe consolidarea parteneriatelor existente.
“Suntem de acord să cheltuim mai mult și mai bine împreună? Cum putem accelera mobilizarea finanțării private și prin intermediul căror instrumente ale UE? Cum putem utiliza cel mai bine bugetul UE, pe termen scurt, mediu și lung? Având în vedere nevoile considerabile de finanțare, ce opțiuni comune suplimentare pot fi luate în considerare?”, sunt întrebările pe care șeful Consiliului European le propune liderilor UE, în vreme ce finanțarea comună în domeniul apărării se numără și printre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE.
Discuția centrată pe investițiile în apărare are la bază și o presiune întemeiată de viitorul președinte american Donald Trump, care le cere cu regularitate europenilor să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA.
Această reuniune informală va avea loc la Château de Limont, la circa 20 de kilometri de orașul Liege, în Belgia. Ea va fi prima de acest gen cu participarea Marii Britanii după ani de tensiuni legate de Brexit.
MAREA BRITANIE
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
Published
1 day agoon
January 13, 2025By
Teodora IonPremierul britanic Keir Starmer l-a numit pe fostul consilier de imagine al lui Gordon Brown, prim-ministru în perioada 2007-2010, pentru a conduce negocierile cu Uniunea Europeană, în vederea resetării relațiilor, informează Politico Europe.
Michael Ellam a fost director de comunicare la Downing Street din 2007 până în 2009, iar din 2013 lucrează pentru banca HSBC.
În calitate de secretar permanent adjunct la Cabinet Office, acesta se va ocupa de ”resetarea” de resetarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Bruxelles și de negocierea unor legături mai strânse pe teme precum comerțul și securitatea.
Ellam este cea mai recentă numire în funcțiile guvernamentale care provine din rândul fostelor figuri ale Partidului Laburist.
Peter Mandelson, un alt șef de comunicare al No.10, a fost numit ambasador în SUA, în timp ce fostul șef de cabinet al No.10, Jonathan Powell, a fost numit consilier pentru securitate națională. Liz Lloyd, fostul adjunct al șefului de cabinet al lui Blair, a fost numită director de elaborare a politicilor.
Recrutarea pentru noul rol al lui Ellam în Cabinet Office a început anul trecut, cererile închizându-se pe 8 decembrie.
Ministrul pentru Brexit, Nick Thomas-Symonds, cu care Ellam va lucra îndeaproape, a declarat că este ”încântat” că directorul HSBC ”își aduce talentele în inima guvernului”.
”Experiența lui Michael la cele mai înalte niveluri ale finanțelor internaționale va fi un avantaj imens în timp ce lucrăm pentru a asigura creșterea economică în numele poporului britanic, inclusiv prin resetarea relației noastre cu UE”, a spus el.
Într-o declarație, Ellam a declarat că este ”încântat să fie numit secretar permanent adjunct pentru Uniunea Europeană și afaceri economice internaționale și să mă întorc la serviciul public după un deceniu în sectorul privat.
”Aștept cu nerăbdare să lucrez cu prim-ministrul, ministrul pentru relațiile cu UE și alții pentru a realiza obiectivele guvernului pe această agendă importantă”, a continuat acesta.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
În luna februarie, mai exact la începutul acesteia, premierul britanic va participa la discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, exitând astfel prilejul de a aborda și chestiunile bilaterale.
MAREA BRITANIE
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Published
1 day agoon
January 13, 2025Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, va anunța luni planurile ambițioase ale guvernului de a transforma Regatul Unit într-un lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (IA). Acesta promite crearea de zone speciale pentru centre de date și încurajarea absolvenților să urmeze cursuri axate pe tehnologie, se arată într-un comunicat emis de Departamentul pentru Știință, Inovare și Tehnologie.
Anunțul va fi făcut într-un moment în care guvernul său se luptă cu acuzațiile că gestionează greșit economia și că a blocat creșterea economică prin bugetul din toamna anului trecut.
În discursul său de la Londra, Starmer va sublinia că IA se află în centrul strategiei sale de creștere economică. Guvernul estimează că adoptarea completă a tehnologiei ar putea crește productivitatea cu 1,5% pe an, generând o valoare suplimentară de 47 miliarde de lire sterline anual, timp de un deceniu.
Guvernul a anunțat că va adopta toate cele 50 de recomandări din raportul „AI Opportunities Action Plan” elaborat de investitorul Matt Clifford, care include măsuri de accelerare a permiselor de construire pentru centrele de date și facilitarea conexiunilor energetice. Primul astfel de centru va fi construit în Culham, Oxfordshire, sediul Autorității pentru Energie Atomică a Marii Britanii.
„Planul nostru va face ca Marea Britanie să devină lider global”, a declarat Starmer, potrivit sursei citate. „Asta înseamnă mai multe locuri de muncă și investiții în Marea Britanie, mai mulți bani în buzunarele oamenilor.”
În contextul unei competiții globale acerbe pentru a deveni hub-uri ale IA, Marea Britanie ocupă deja locul al treilea în lume, după SUA și China, în ceea ce privește investițiile și brevetele, potrivit Universității Stanford. Totuși, încrederea mediului de afaceri a fost afectată de decizia guvernului laburist de a adopta cel mai mare buget de creștere a impozitelor din 1993, iar Banca Angliei a estimat luna trecută că economia nu a crescut în ultimul trimestru.
Starmer va evidenția că IA are puterea de a transforma viețile oamenilor, inclusiv prin accelerarea consultărilor de planificare, sprijinirea micilor afaceri și reducerea sarcinilor administrative pentru profesori, astfel încât aceștia să se poată concentra pe predare.
„Într-o lume a competiției acerbe, nu putem sta deoparte”, va spune Starmer. „Trebuie să acționăm rapid și decisiv.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.4 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe