Grecia, din nou pe marginea prăpastiei. Daniel Dăianu: impactul asupra economiei României este sever

Grecia a intrat într-o nouă etapă a crizei săptămâna aceasta, iar efectele se resimt şi în România, susţin specialiştii.  În aceste condiţii, discuţia despre un Grexit (Greece exit-ieşirea Greciei din zona euro) este din ce în ce mai prezentă pe agenda europeană, scrie Gandul în ediţia electronică.

Pe de-o parte, liderii din zona euro au decis să blocheze o tranşă de un miliard de euro din cele 5,2 destinate Greciei. O decizie în privinţa acestui ajutor va fi luată luni, la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene, potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP şi preluate de Mediafax.

De asemenea, Atena a anunţat că rata şomajului a atins un nou record în luna februarie, de21,7%, potrivit Reuters. Practic, un grec din cinci nu are loc de muncă, iar pe segmentul de vârstă 15-24 de ani, rata şomajului a ajuns la 54%.

Cea de-a treia mare problemă a momentului pentru Grecia este blocajul politic, care nu dă semne că ar putea cunoaşte o rezolvare în viitorul apropiat. După alegerile legislative de duminică, unde partidele de extremă dreapta şi stânga au obţinut scoruri record, nicio formaţiune politică nu a reuşit să formeze un guvern şi există şanse ca grecii să fie chemaţi din nou la urne luna viitoare.

Efectele noii crize greceşti se resimt şi în România, a declarat, pentru GândulDaniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de Finanţe.

“Grecia ne interesează foarte mult şi impactul asupra economiei noastre este sever, întrucât avem o prezenţă semnificativă a unor bănci elene în România”, a explicat Dăianu, care a atras atenţia asupra faptului că principalele pieţe de export ale României se află în Grecia.

“Ceea ce consider a fi mai îngrijorător este că situaţia economică a Greciei nu şi-a găsit o rezolvare în sensul stingerii focului, chiar dacă i s-a şters o mare parte din datoria publică. Avem o economie care rămâne pe perfuzii. Corecţia fiscală care i s-a cerut Greciei nu este însoţită de alte măsuri care să îi traseze o perspectivă de creştere economică”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Soluţia pentru problema Greciei şi a zonei euro stă în schimbarea “arhitecturii instituţionale a zonei euro”. Fără o astfel de reformă, “se va înota în mâl cu riscul ca, la un moment-dat, situaţia socială să scape de sub control într-o ţară sau alta”, a subliniat fostul ministru.

“Situaţia, după mine, pare să fie fără ieşire. Se poate ieşi, dar, pentru aşa ceva, trebuie să se accepte nişte costuri: de pildă să preiei datoriile Greciei în totalitate şi dai Greciei posibilitatea să îşi recapete moneda naţională. Dar asta ar însemna ca aceste datorii să fie preluate de Fondul de Stabilitate, care nu are resurse în acest moment”, a mai explicat, pentru gândul, Daniel Dăianu.

Mai multe informatii aici.

Sursa articol: Gandul.info

Foto: colourbox.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.