INTERNAȚIONAL
Grecia și Turcia au căzut de acord să relanseze dialogul și să caute ”noi abordări” pentru a rezolva disputele vechi: Am intrat într-o nouă perioadă pozitivă
Published
1 year agoon
By
Teodora IonMiniștrii de externe ai Greciei și Turciei, Giorgos Gerapetritis și Hakan Fidan, au convenit marți să relanseze contactele la nivel înalt între țările lor și să caute ”noi abordări” ale problemelor, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a legăturilor dintre cei doi aliați din NATO, care se află în conflict ca urmare a unor dispute vechi, informează AP.
Δηλώσεις ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan, στην Άγκυρα
Διαβάστε ➡️ https://t.co/rga5VTMOBw pic.twitter.com/5hWbHhsMgf
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 5, 2023
”Am intrat într-o nouă perioadă pozitivă în relațiile noastre cu Grecia”, a declarat Fidan jurnaliștilor la finalul discuțiilor. ”Ne-am reiterat convingerea că problemele noastre vor fi rezolvate printr-un dialog constructiv între cei doi vecini și aliați”, a continuat acesta.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care Ankara, aflată în mijlocul unei crize economice, caută o resetare a relațiilor sale adesea zbuciumate cu națiunile occidentale.
Aceasta urmează unei întâlniri rare între președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în iulie, în contextul summitului NATO, desfășurat la Vilnius.
Anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate în Marea Egee, amenințând că țara sa este pregătită ”să facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.
După luni de șicane, seismul din luna martie a dus la o apropiere între cele două țări.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Miniștrii de externe ai Poloniei și Turciei, primii diplomați europeni care au discutat cu noul șef al diplomației SUA
Ministrul de externe Emil Hurezeanu a discutat cu omologul turc despre consolidarea parteneriatului strategic România-Turcia și evoluțiile recente din Marea Neagră
Premierul Greciei solicită din nou Comisiei Europene să rezolve discrepanțele de preț la energie și propune un grup de lucru la nivelul UE care să identifice soluțiile tehnice și de investiții
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
După 25 ani de la aderarea la Schengen, Grecia intră cu frontierele terestre în zona de liberă circulație grație aderării depline a Bulgariei și României
Ursula von der Leyen și Erdogan au discutat la Ankara despre relația UE – Turcia, inclusiv în perspectiva eforturilor de reconstrucție a Siriei
NATO
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Published
15 hours agoon
January 24, 2025Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se va întâlni marți, 28 ianuarie, cu ministrul afacerilor externe al României, Emil Hurezeanu, la sediul NATO din Bruxelles, a anunțat vineri Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.
Aceasta reprezintă prima întrevedere a înaltului oficial aliat cu un oficial al noii administrații de la București după alegerile parlamentare din 2024. Anterior scrutinului parlamentar și celui prezidențial anulat, Rutte l-a primit la sediul NATO pe premierul Marcel Ciolacu.
Săptămâna trecută, Mark Rutte a efectuat o vizită la sediul Delegației României la Alianță Nord-Atlantică, fiind primit de ambasadorul Dan Neculăescu și membrii delegației diplomatice a României.
Potrivit unui comunicat al Delegației României la NATO, întâlnirea a reprezentat o oportunitate ca secretarul general să cunoască echipa României la NATO și prioritățile pentru următoarea perioadă.
“Am scos în evidență contribuția semnificativă a țării noastre în cadrul Alianței și beneficiile pe care cei 20 de ani de apartenență la NATO le-au adus României. Datorită NATO, țara noastră este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă. Am abordat teme esențiale pentru România: securitatea la Marea Neagră și nevoia de a ne dezvolta capabilitățile investind mai mult în propria apărare”, a transmis Delegația României la NATO, într-o postare pe Facebook.
Mark Rutte a preluat la 1 octombrie 2024 mandatul de secretarul general al Alianței în urma unei competiții cu președintele Klaus Iohannis, care s-a retras din cursă. Secretarul general al NATO este stabilit prin consens de toate statele membre ale Alianței.
Ulterior, înaltul oficial aliat l-a primit la cartierul general al NATO pe premierul Marcel Ciolacu, în luna noiembrie. Cei doi oficiali au discutat despre suplimentarea prezenței aliate în România, sprijinul aliat pentru Ucraina, investițiile în apărare, unde România alocă 2,5% din PIB, susținerea Republicii Moldova și situația de securitate la Marea Neagră din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina.
În context, secretarul general Rutte a declarat că România a fost “un prieten ferm al Ucrainei”, furnizând ajutor militar esențial, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot, și semnând un acord bilateral de securitate pe 10 ani.
Atunci, Rutte a condamnat încălcările spațiului aerian al NATO de către dronele și rachetele rusești, afirmând că acestea “sunt nesăbuite, periculoase și inacceptabile” și adăugând că “NATO și-a consolidat apărarea aeriană pe flancul său estic, iar aliații, în timp ce vorbim, achiziționează sute de avioane de luptă de generația a cincea”.
România și Mark Rutte au o relație de lungă durată, încă de când cel din urmă a fost prim-ministru al Olandei, o țară care s-a opus constant aderării României la spațiul Schengen, inclusiv din perspectiva statului de drept. În ultimii cinci ani, relațiile dintre România și Olanda, cu Klaus Iohannis și Mark Rutte la conducerea celor două țări aliate, au intrat pe o pantă ascendentă. Cei doi lideri s-au întâlnit constant în cadrul formatului de la Haga creat de premierul Țărilor de Jos și care reunea aliați NATO de pe flancul estic și din Europa Occidentală pentru a pregăti agenda comună a summit-urilor NATO.
Ulterior, Olanda s-a numărat printre primele națiuni contributoare la grupul de luptă al NATO din România, la Cincu, iar împreună România și Olanda au creat Centrul European de Instruire F-16, în care piloții ucraineni sunt antrenați în baze din România pe avioane de luptă F-16 olandeze.
SUA
Ucraina salută ”mesajele puternice ale președintelui Trump” privind impunerea de sancțiuni și taxe vamale împotriva Rusiei: O șansă în plus de a obține o nouă dinamică în eforturile diplomatice de încheiere a războiului
Published
19 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonKievul a salutat joi declarația noului președinte american Donald Trump în care acesta a amenințat că va impune sancțiuni și taxe vamale Rusiei dacă aceasta din urmă nu încheie în scurt timp un acord de pace cu Ucraina, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Salutăm cu adevărat astfel de mesaje puternice din partea președintelui Trump și noi considerăm că el va fi învingătorul. Considerăm de asemenea că avem o șansă în plus de a obține o nouă dinamică în eforturile diplomatice de încheiere a războiului”, a spus ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga în timpul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Luni, după ce a fost învestit în funcția de președinte, Donald Trump a declarat că Vladimir Putin ”distruge” Rusia și că ar trebui să încheie o înțelegere.
Mai mult, liderul american și-a exprimat dorința de a se întâlni cu omologul rus, dar un a oferit detalii suplimentare, conform Agerpres, care citează agențiile de presă internaționale.
Din punctul de vedere al lui Zelenski, orice acord de încetare a focului este condiționat de garanții de securitate occidentale. “Cea mai bună garanție” este aderarea la NATO – un lucru pe care majoritatea țărilor membre europene îl susțin, dar la care se opun SUA, Germania, precum și guvernele pro-ruse ale Ungariei și Slovaciei.
SUA
Uniunea Europeană se declară „gata să discute cu noua administrație” a SUA în fața unor posibile tensiuni comerciale
Published
20 hours agoon
January 24, 2025By
Andreea RaduUniunea Europeană este „gata să discute cu noua administrație” în fața unor posibile tensiuni comerciale cu Statele Unite ale Americii, a declarat joi ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, după ce Donald Trump a declarat că UE tratează SUA „în mod nedrept”, relatează AFP, citat de Agerpres.
„Suntem pregătiți să discutăm cu noua administrație cum ne putem consolida relațiile, fie că este vorba despre energie, apărare, comerț (…) sau orice alt sector. Menținem relații comerciale și de investiții strânse, coordonate și echilibrate”, a asigurat Neliupsiene într-un discurs în fața presei.
În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Donald Trump a criticat abordarea UE față de SUA. „Ei nu ne cumpără produsele noastre străine și nu cumpără mașinile noastre, dar ne trimit mașini cu milioanele”, a spus el.
UE tratează SUA „foarte rău, foarte nedrept”, a precizat Trump, amintind de amenzile recente de miliarde de euro aplicate Google pentru practici comerciale anti-concurențiale și Apple pentru încălcarea normelor privind ajutoarele de stat, pe care le consideră „o altă formă de taxare”.
În răspuns, ambasadoarea UE a mai menționat, între altele, că Uniunea Europeană este „cel mai mare consumator de gaz natural lichefiat american” și că „europenii sunt printre cei mai mari consumatori de mărci americane, ca Tesla și Apple”.
„În același timp, UE se numără printre primele trei destinații de export pentru 46 de state americane, iar investițiile UE la nivel național susțin milioane de locuri de muncă din SUA”, a subliniat ea.
Uniunea Europeană este pro-activă în această privință, cu vicepreședinții Comisiei Europene Maros Sefcovic și Stephane Sejourne și cu comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis arătându-se deschiși pentru discuții privind preocupările SUA și pentru o eventuală înțelegere comercială. Tot la Davos, președinta executivului european, Ursula von der Leyen, a remarcat că în relația UE cu SUA, „miza este foarte mare pentru ambele părți“, deoarece “nicio altă economie din lume nu este atât de integrată cum suntem noi”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%