GRECO, organismul anti-corupție al Consiliului Europei, avertizează România din cauza ”progreselor foarte limitate” în prevenirea corupției

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organismul anti-corupție din cadrul Consiliului Europei (CoE), avertizează într-un raport publicat joi că România a făcut progrese foarte limitate în punerea în aplicare a recomandărilor sale de prevenire și combatere a corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii.

Într-un comunicat remis pe CaleaEuropeana.ro, GRECO subliniază că România a respectat pe deplin doar două dintre cele 13 recomandări cuprinse într-o evaluare completă publicată în 2016. Șapte recomandări nu au fost puse în aplicare și alte patru au fost parțial implementate.

Foto: Facebook/ Council of Europe

”Raportul constată că principala inițiativă adoptată în România în ceea ce privește parlamentarii este reprezentată de adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 care vizează reglementarea cadourilor și a altor beneficii și gestionarea conflictelor de interese. În ciuda acestei evoluții pozitive, GRECO subliniază faptul că formularea largă a codului și regulile inconsecvente pentru aplicarea sa împiedică crearea unui cadru complet satisfăcător”, indică sursa citată.

GRECO consideră că România nu a luat încă în considerare îmbunătățirea performanței Agenției Naționale de Integritate (ANI) în controlul declarațiilor de avere și interese ale parlamentarilor, deși metodele de lucru și capacitățile de prelucrare a datelor au fost îmbunătățite.

De asemenea, GRECO solicită îmbunătățirea implementării punerii în practică a deciziilor și sancțiunilor ANI privind incompatibilitățile și conflictele de interese.

Procesul legislativ rămâne un domeniu de interes deosebit pentru GRECO, având în vedere controversele și afirmațiile persistente ale consultării necorespunzătoare, utilizarea excesivă a procedurii accelerate și lipsa de transparență.

În ceea ce privește reformele referitoare la judecători și procurori, GRECO respectă aceeași acțiune decisivă limitată. Măsurile pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. GRECO subliniază că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce privește analiza, informarea și consilierea.

Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru consolidarea rolului și eficienței celor care îndeplinesc funcții de conducere la instanțele judecătorești și la serviciile de urmărire penală.

De asemenea, GRECO regretă absența unor acțiuni concrete pentru ca numirea și revocarea funcțiilor de procuror majoritar să se bazeze pe un proces transparent bazat pe criterii obiective și subliniază necesitatea ca CSM să joace un rol mai puternic în această procedură.

Anul 2017 a fost marcat de o serie de propuneri și contrapoziții privind numirile, procedura disciplinară și alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independența sistemului judiciar.

Citiți și Consiliul Europei aplică o ”procedură în circumstanțe excepționale” și va evalua propunerile legislative din domeniul justiției din România

Raportul a fost adoptat la 8 decembrie 2017 în cadrul unei ședințe plenare în care GRECO a decis, de asemenea, să efectueze o evaluare urgentă ad hoc a trei proiecte de legi privind sistemul judiciar, înregistrate spre adoptare de Parlamentul României la 31 octombrie, utilizând o procedură de urgență. GRECO nu a putut să evalueze acest proiect de lege în raportul publicat astăzi din cauza redactării sale recente. Raportul ad-hoc care se află în pregătire în prezent va fi discutat și în cele din urmă adoptat de GRECO la reuniunea plenară din 19-23 martie.

GRECO a solicitat autorităților române să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în așteptare până la 31 decembrie 2018.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmărește să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție. El ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, aceasta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus și Statele Unite ale Americii.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.