Connect with us

EDUCAȚIE

Grevă în educație: Klaus Iohannis îi primește la discuții pe liderii sindicatelor din învățământ după o nouă rundă de negocieri la Guvern

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis îi primește marți, la Palatul Cotroceni, pe liderii sindicatelor de învățământ, care au avut în aceeași zi o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Guvernului în timp ce peste 10.000 de profesori, membri ai personalului didactic și auxiliar, elevi și părinți au protestat în Piața Victoriei și se îndreaptă către Palatul prezidențial.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului îi va primi pe reprezentanții profesorilor în cursul zilei de marți.

Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa Victoriei, liderii de sindicat, după întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului, informează Agerpres.

“Cererea noastră şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri: aplicarea articolului 12 din Legea 153 nu se acceptă. Este vorba de o creştere de 20% a salariilor”, a arătat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Acesta a precizat că oficialii au înaintat aceeaşi propunere, respectiv prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi de 1.500 de lei pentru cel nedidactic.

În aceste condiţii, sindicaliştii spun că vor continua acţiunile de protest şi solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis.

“Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Sindicaliştii au pornit în marş către Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie, arată sursa citată.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EDUCAȚIE

Ministrul educației Ligia Deca, la reuniunea cu omologii din UE: România va implementa programele “A doua șansă” și “Primul student din familie” pentru a sprijini studenții aflați în dificultate

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul educației Ligia Deca a participat luni și marți la cele două sesiuni dedicate miniștrilor din Uniunea Europeană responsabili de educație, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației și tineretului, în perioada 18-19 septembrie 2023 în Zaragoza, Spania, context în care ministrul liberal a promovat inițiativele României în materie de educație, potrivit unei postări difuzate pe pagina sa de Facebook.

Prima sesiune a fost dedicată sprijinirii tranziției de la învățământul preuniversitar la cel superior, precum și suportului acordat studenților provenind din medii dezavantajate.

“Ministerul Educației va implementa un program național pentru a reduce abandonul universitar. Programul va sprijini cadrele didactice să ofere cursuri remediale studenților care întâmpină dificultăți, fiind dezvoltate politici și practici de reînmatriculare și reintegrare a studenților, de tipul „A doua șansă”. De asemenea, vom sprijini studenții care provin din familii cu un nivel scăzut de educație, prin programe de tipul „Primul student din familie”, a spus ea.

Cea de-a doua sesiune de lucru a fost dedicată promovării cetățeniei democratice și valorilor comune în Uniunea Europeană.

“Am prezentat exemple de bune practici din România, inclusiv disciplina Educație civică, predată încă din ciclul primar, precum și alte discipline, cum ar fi Gândirea critică și drepturile copiilor, Educația interculturală sau Educația pentru cetățenie democratică. Am subliniat implicarea României în propunerea unui set de indicatori privind monitorizarea și evaluarea valorilor fundamentale, ca element central al Spațiului European al Învățământului Superior”, a transmis Ligia Deca.

Ministrul educației a precizat că a avut și o “întâlnire productivă” cu secretarul de stat Natalia Miteva, din partea Ministerului Educației și Științei din Bulgaria, cu care a discutat despre schimbul de bune practici privind dezvoltarea educației în domeniile STIM.

“Îmi reafirm angajamentul de a face totul pentru a oferi studenților un învățământ superior de calitate, accesibil indiferent de condiția socială sau de mediul de proveniență. De asemenea, în calitate de ministru al educației, voi sprijini, prin măsuri educaționale, cetățenia democratică și valorile comune în Uniunea Europeană”, a conchis Deca.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Pentru prima oară după Brexit, cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească vor fi reluate în Marea Britanie

Published

on

© UK Embassy Bucharest/ Facebook

Cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) vor fi reluate în Regatul Unit începând cu anul viitor, pentru prima oară după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform unui anunț postat de Ministerul Educației și de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Decizia a fost luată printr-un ordin de ministru semnat de ministrul educației Ligia Deca.

Cursurile vizează predarea acestor subiecte elevilor români, aflați în unități de învățământ preuniversitar din state membre ale UE, pentru promovarea și prezervarea identității culturale românești.

De asemenea, programul susține simplificarea procesului de reintegrare a elevilor în sistemul educativ românesc, în contextul unei potențiale reveniri în România, potrivit Ministerului Educației.

Următorul pas pentru integrarea acestor cursuri este identificarea instituțiilor educaționale britanice în care s-ar putea ține.

Reprezentanții Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord apelează la comunitatea românească din Regatul Unit pentru a găsi asemenea școli.

 


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

EDUCAȚIE

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, scoate în evidență importanța investițiilor în educație: Niciun ban nu trebuie precupeţit pentru viitorul copiilor noştri

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri că semnarea contractelor de finanțare de un miliard de euro din PNRR pentru modernizarea școlilor din România reprezintă un moment fără precedent, precizând că este fără tăgadă că educația și sănătatea sunt prioritățile zero ale României, iar investiţiile în educaţie reprezintă cheia pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră, informează Agerpres.

”Ne aflăm astăzi în faţa unui moment fără precedent: semnarea contractelor de finanţare pentru cea mai mare investiţie în educaţie de până acum, aşa cum s-a precizat, de peste un miliard de euro din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a şcolilor din România. Proiectul de ţară <<România educată>> a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2016. E un proiect extrem de ambiţios care şi-a propus să producă o schimbare profundă în sistemul de educaţie românesc, cu scopul final de a oferi tuturor copiilor şansa de a avea educaţie şi o viaţă mai bună. România educată a pornit de la premisa ca toţi copiii să aibă acces la o educaţie de calitate”, a evidențiat Nicolae Ciucă.

Acesta a descris educația drept ”piatra de temelie pe care se construiesc toate celelalte aspecte ale vieții noaste”, a afirmat Ciucă, la ceremonia de la Palatul Victoria de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, apelul de proiecte ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe”.

Președintele Senatului a amintit că aceste fonduri vor fi acordare cu cu prioritate şcolilor din zonele defavorizate.

”Este extrem de important să ne asigurăm că toţi copiii din ţara noastră beneficiază de condiţii optime şi că reducem disparităţile dintre rural şi urban”, a mai spus Ciucă.

”Alocarea de fonduri pentru educaţie este o investiţie în noi înşine şi în viitorul nostru, investiţie care merită şi trebuie să fie făcută. Niciun ban nu trebuie precupeţit pentru viitorul copiilor noştri şi pentru viitorul societăţii noastre”, a conchis președintele Senatului.

Sectorul educației din România beneficiază de 3,6 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență .

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA11 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE14 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU26 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN50 mins ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

ROMÂNIA11 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Rovana Plumb1 week ago

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

Trending