Connect with us

ROMÂNIA

Grupul Băncii Europene de Investiții a încheiat în România, în 2020, acorduri de investiții de peste 809 milioane de euro

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Învățământul superior, distribuția apei, eficiența energetică și investițiile din sectorul privat din România vor beneficia de peste 809 milioane EUR de la Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții pentru noi finanțări convenite cu partenerii publici și privați români anul trecut, informează un comunicat.

Angajamentul asumat de Grupul Băncii Europene de Investiții a inclus, de asemenea, finanțări specifice pentru a se asigura că companiile românești pot continua să investească și să facă față mai bine provocărilor asupra afacerilor cauzate de pandemia COVID-19.

„Pandemia de coronavirus a făcut din 2020 un an provocator unic pentru România, Europa și întreaga lume. Grupul Băncii Europene de Investiții a adus o contribuție crucială pentru a ajuta companiile din România să reziste mai bine provocărilor economice ale COVID-19 și să permită accelerarea investițiilor prioritare în învățământul superior, sănătate, apă și energie. Cooperarea strânsă dintre Grupul BEI și România a transformat oportunitățile economice, infrastructura prioritară și serviciile cheie din țara noastră. Nucleul puternic al viitoarelor angajamente BEI și FEI în România se va baza pe acest palmares impresionant”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul român al finanțelor și guvernator al Băncii Europene de Investiții.

„A ne asigura că companiile continuă să investească și că pot continua proiectele prioritare este crucial pentru a reduce impactul COVID-19 și pentru a construi un viitor mai bun. Excelenta colaborare dintre partenerii publici și privați români și colegii din cadrul Grupului Băncii Europene de Investiții, inclusiv experții noștri tehnici și financiari din București, au oferit din nou sprijin transformator pentru investițiile economice, sociale și climatice din România. Noile finanțări BEI și FEI de 809 milioane EUR convenite în 2020 vor ajuta mii de companii, studenți și gospodării din toată țara în anii următori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele BEI responsabil pentru România.

Confirmarea angajamentului consolidat al Grupului BEI în România vine pe fondul întâlnirilor din ultimele săptămâni cu Alexandru Nazare, ministrul român al finanțelor și guvernator al Băncii Europene de Investiții și miniștrii responsabili pentru investiții și proiecte europene, energie și transporturi.

Consolidarea investițiilor din sectorul privat și a rezilienței economice COVID-19

Investițiile în afaceri, leasingul acordat de către companiile agricole, producătoare și de servicii și asigurarea unui acces mai favorabil incluziunii la finanțare în întreaga Românie vor fi îmbunătățite cu 633 milioane EUR în sprijin nou acordat sectorului privat de către BEI, FEI și principalii parteneri financiari români.

Acesta include o finanțare mai flexibilă și sporită pentru investițiile în afaceri, oferite prin bănci locale și instituții financiare, pentru a se asigura că companiile românești pot rezista mai bine presiunilor din mediul de business și provocărilor economice rezultate din pandemia COVID-19.

Noul sprijin BEI pentru investițiile din sectorul privat din România a inclus, de asemenea, un sprijin de 100 de milioane EUR pentru extinderea capacității depozitelor și a lanțului de aprovizionare în întreaga țară și noi programe de împrumut pentru a se asigura că antreprenorii și comunitățile dezavantajate social pot accesa finanțarea.

BEI și FEI au susținut, de asemenea, primul acord de securitizare sintetică vreodată din România care va consolida finanțarea specializată în leasing și va permite companiilor românești să modernizeze echipamentele de fabricație și flotele de transport.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Nicolae Ciucă, despre procedura aderării Ucrainei la NATO: Trebuie făcută în logica în care s-a procedat pentru celelalte state

Published

on

© President of Ukraine Official Website

România a susținut încă de la început eforturile Ucrainei, iar în acest moment concentrarea este pe acordarea de sprijin, astfel încât țara vecină să reziste la “efortul de război” pe care îl face, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului. În privința procedurilor legate de aderarea la NATO în regim accelerat solicitată vineri de Kiev, Ciucă a opinat că acestea trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state, informează Știrile TVR.

“România a susținut încă de la început toate eforturile și demersurile pe care le-a făcut Ucraina”, a ținut să precizeze premierul Nicolae Ciucă luni după-amiază, la Palatul Parlamentului.

“În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin și să fie în măsură să reziste la efortul de război pe care îl face”, a adăugat el.

“Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la Alianța Nord-Atlantică sunt consumatoare de timp și cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state”, a subliniat șeful executivului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate și publicând o fotografie în care ține documentul semnat, într-o reacție fermă la decizia Rusiei și a lui Vladimir Putin, care a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.

Însă, anunţul lui Zelenski a fost primit cu prudenţă la Washington şi la sediul NATO din Bruxelles. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat anexarea ”ilegală şi ilegitimă” de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict, însă a manifestat reticență cu privire la “aderarea accelerată” a Ucrainei, în timp ce a promis că Alianța va sprijini în continuare Ucraina, fără să se implice în conflict.

În același timp, miniștrii de externe din țările baltice, au transmis că susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO, iar președintele Klaus Iohannis și președinții statelor membre ale NATO din Europa Centrală și de Est au adoptat o declarație comună în care afirmă că nu vor recunoaște încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene și în care reafirmă susținerea cu fermitate a deciziei summitului NATO de la București din 2008 cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

Aderarea Ucrainei la NATO a fost dintotdeauna un subiect sensibil în relațiile dintre Moscova și Occident, mărturie stând summitul NATO de la București din 2008, când SUA au dorit să acorde Ucrainei statutul de țară candidată NATO, însă Franța și Germania s-au opus, acela fiind primul și ultimul summit NATO la care Vladimir Putin a participat, Rusia fiind considerată un potențial partener. În schimb, în declarația finală a summitului NATO de la București au fost recunoscute aspirațiile euro-atlantice al Ucrainei.

În paragraful 23 al Declarației Summitului de la București din 2008, NATO a salutat “aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale NATO. Am convenit astăzi că aceste țări vor deveni membre ale NATO”, a precizat că următorul pas pentru Ucraina și Georgia este obținerea planului de acțiune pentru aderare (Membership Action Plan), iar liderii euro-atlantici de la acea vreme au transmis că “miniștrii de externe au autoritatea de a lua o decizie cu privire la planurile de acțiune pentru aderare ale Ucrainei și Georgiei”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Ne dorim ca universitățile să valorifice oportunitățile generate de noua Strategie europeană pentru universități

Published

on

© Guvernul României

Ne dorim ca și universitățile să valorifice, prin programele de studiu, oportunitățile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universități, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învățământ universitar incluziv și care să promoveze excelența, a fost apelul lansat de premierul Nicolae Ciucă în mesajul transmis cu prilejul începerii noului an universitar.

”Deschiderea noului an universitar reprezintă pentru tinerii care pășesc pragul instituțiilor de învățământ superior o etapă nouă în formarea lor. Este important pentru ei să beneficieze de un nivel de studiu performant, așa cum universitățile românești au dovedit de-a lungul timpului că pot oferi, și care să le deschidă perspective realiste în domeniile lor de pregătire. Avem toate motivele să credem în potențialul tinerilor noștri. Performanțele realizate în competiții de anvergură internațională îi vor ajuta cu siguranță în cariera la care fiecare aspiră, iar preocuparea noastră este să le asigurăm un viitor în țară”, a punctat prim-ministrul.

Acesta a evidențiat că „schimbările profunde la care asistăm la nivel global ne determină să ne adaptăm perspectivele de viitor la noua realitate, inclusiv în domeniul educației”.

Acest lucru ”presupune o viziune responsabilă și asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor și tinerilor condiții de studiu la standarde performante”, principala provocare fiind ” ca fiecare să aibă șansa de a-și pune în valoare calitățile în domeniile în care simte că are potențial și, în același timp, să corelăm oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii”.

Prin urmare, ”educația universitară se află pe lista noastră de priorități și pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă și digitalizare”.

”Avem prin Planul Național de Redresare și Reziliență 3,6 miliarde de euro alocați Proiectului “România Educată”, pentru modernizarea învățământului. Contractele pentru digitalizarea universităților și lansarea apelului de proiecte destinate dezvoltării consorțiilor integrate pentru învățământ dual beneficiază de peste o jumătate de miliard de euro, fonduri destinate modernizării și adaptării învățământului superior la cerințele pieței muncii. Totodată, continuăm proiectele prin care oferim tinerilor noștri condiții cât mai bune de studiu. România are nevoie de un sistem de educație puternic, adaptat generației prezentului și capabil să răspundă provocărilor viitorului”, a amintit premierul de o serie de eforturi depuse de Guvern.

În egală măsură, România se află ”în plin proces de transformare a sistemului de învățământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educației naționale reflectă o viziune orientată spre viitor. Ne dorim ca și universitățile să valorifice, prin programele de studiu, oportunitățile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universități, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învățământ universitar incluziv și care să promoveze excelența. Integrarea viitorilor absolvenți pe piața muncii este primul lor pas în carieră, iar de acest moment depinde parcursul lor profesional. Legătura cu potențialii lor angajatori încă din anii de studiu poate crește nivelul de performanță, dar și capacitatea de adaptare la piața muncii, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin colaborarea instituțiilor de învățământ cu operatorii economici activi în piață. Guvernul încurajează această abordare și, în acest sens, am extins învățământul profesional dual și la nivel universitar”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În încheiere, premierul le-a dorit studenților rezultate care ” să vă deschidă calea către viitorul pe care vi-l doriți”.

”Ceea ce ne dorim, la nivelul Guvernului, este ca standardele învățământului românesc să țină pasul cu vremurile și să vă ofere cunoașterea de care aveți nevoie pentru a reuși să vă puneți în valoare creativitatea, priceperea și ambițiile profesionale”, a conchis Nicolae Ciucă.

Continue Reading

BUSINESS

Ambasadorul Germaniei: Nu există vizite la firme germane în care să nu mi se spună că lucrurile ar merge mai bine dacă România ar fi în Schengen. Ele nu vin aici pentru a face un “euro rapid”, ci pentru a rămâne și a investi în oameni

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

România se află la “linia de sosire” cu privire la aderarea la Schengen, iar statele membre ale UE, reunite în cadrul formațiunii Justiție și Afaceri Interne a Consiliului, ar putea vota în favoarea acestui deziderat până la finalul acestui an, a declarat ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro cu ocazia aniversării a 32 de ani de la reunificarea Germaniei și a celor 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească și parteneriat în Europa dintre Germania și România, marcate anul acesta în contextul războiului rus împotriva Ucrainei, la granițele UE și NATO.

Mai mult, Peer Gebauer a mărturisit că firmele germane din România se plâng de timpul de așteptare la granițe pentru camioanele lor din cauza faptului că România este în Schengen și a afirmat că și-ar fi dorit ca România să fie parte a spațiului de liberă circulație încă de la începutul anului, în condițiile sprijinului furnizat Ucrainei.

Întrebat despre semnalul dat de discursul, de la Praga, al cancelarului german Olaf Scholz privind susținerea aderării României la Schengen, Gebauer a răspuns: “Mesajul cancelarului nostru este unul foarte puternic. El va face eforturi pentru ca România și celelalte două țări să devină parte a spațiului Schengen”.

“Cum se va traduce acest lucru în procedură? Aveți dreptate, ar putea avea loc un vot în Consiliu chiar până la sfârșitul anului. Nu este ușor pentru mine, din această poziție, să determin cu exactitate cum votează alte țări, dar cred că mesajul nostru a fost unul foarte puternic din partea unui stat membru important. Un stat membru care, în trecut, poate că nu și-a exprimat în mod explicit sprijinul. Deci, în acest sens, cred că este o veste bună pentru România. Și rămân optimist că suntem cu adevărat la linia de sosire. Dar, din nou, nu pot să văd viitorul pentru a vă spune exact cum va fi”, a spus ambasadorul german.

Pe de altă parte, el s-a referit și la reforma judiciară, despre care a spus că aceasta este o necesitate evidentă.

“Și este clar în interesul României să avanseze în acest sens. Și știu că Guvernul depune multe eforturi pentru reforma judiciară. Îi încurajăm pe prietenii și partenerii noștri români să avanseze cu ambiție în această privință. Un sistem judiciar fiabil și demn de încredere este esențial pentru toată lumea: pentru societăți, pentru economie și, desigur, și din punct de vedere politic”, a explicat el.

Tot cu privire la Schengen, Peer Gebauer a recunoscut că aderarea României la Schengen ar stimula cu siguranță relațiile economice deja excelente dintre cele două țări.

Aproape că nu există nicio vizită pe care o fac la un sediu al unei companii germane undeva, de cele mai multe ori în Transilvania, unde directorii generali să nu-mi spună: Ascultați, dacă România ar fi în Schengen, lucrurile ar fi și mai bune pentru noi în ceea ce privește faptul că mașinile și camioanele noastre nu ar mai trebui să aștepte la graniță pentru a fi lăsate să intre în spațiul Schengen“, a mărturisit el.

El a făcu această precizare întrucât a subliniat că există peste 7500 de companii germane active și prezente în România și că Germania este, de departe, cel mai mare partener comercial al României

Vin din ce în ce mai multe investiții germane și ceea ce este deosebit de pozitiv este faptul că firmele germane care investesc nu sunt aici pentru a face un “euro rapid” și apoi să plece din nou. Ele vin aici și rămân. Ele investesc nu numai în unități de producție, ci și în inimile și mințile oamenilor“, a punctat Peer Gebauer.

Totodată, ambasadorul german a salutat eforturile României și rolul său crucial în acordarea de ajutor Ucrainei – umanitar, primire de refugiați, export de cereale ucrainene – și a recunoscut că “din acest punct de vedere, ar fi fost mai bine să avem aderarea României la Schengen încă de la începutul anului”.

Aderarea României, Bulgariei și a Croației va fi dezbătută în această săptămână în plenul Parlamentului European, eurodeputații fiind așteptați să solicite primirea acestor țări în spațiul de liberă circulație.

Continue Reading

Facebook

U.E.13 mins ago

UE și țările sale membre îi convoacă pe ambasadorii ruși, într-o acțiune coordonată de condamnare și respingere a ”anexării ilegale” a patru regiuni ucrainene

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie va achiziționa două nave specializate în protejarea infrastructurii submarine, după ”daunele misterioase” provocate gazoductelor Nord Stream

NATO2 hours ago

Nicolae Ciucă, despre procedura aderării Ucrainei la NATO: Trebuie făcută în logica în care s-a procedat pentru celelalte state

Daniel Buda3 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Programul de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli reprezintă o investiție în sănătatea generațiilor viitoare

U.E.4 hours ago

Polonia transmite Germaniei o notă diplomatică pentru negocieri privind reparațiile de război: Varșovia evaluează pagubele la 1.300 de miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu premierul Norvegiei despre ”acțiunile inacceptabile de sabotaj” asupra gazoductelor Nord Stream: Energia la prețuri accesibile reprezintă interesul nostru comun

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Premierul Nobel pentru medicină din acest an a fost câștigat de geneticianul suedez Svante Pääbo pentru ”descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Ne dorim ca universitățile să valorifice oportunitățile generate de noua Strategie europeană pentru universități

RUSIA7 hours ago

Ambasadorul Germaniei la București: Rusia reprezintă tot ceea ce noi, europenii, disprețuim, și anume agresiunea și intimidarea. Suntem uniți, spre disperarea lui Putin

U.E.7 hours ago

Raport al Agenției Internaționale a Energiei: Europa se confruntă cu ”un risc fără precedent” în aprovizionarea cu gaze

INTERVIURI8 hours ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO3 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

Team2Share

Trending