Grupul de state împotriva corupției din cadrul Consiliului Europei critică guvernul Spaniei pentru ”pasivitate” în lupta anti-corupție

Grupul de state împotriva corupției (GRECO), organismul de monitorizare al luptei anti-corupție din cadrul Consiliului Europei a lansat mai multe critici față de guvernul Spaniei și ”pasivitatea” sa împotriva corupției, într-un raport publicat în această săptămână, informează Euro Weekly News, cel mai mare cotidian de limbă engleză din Spania.

În raportul menționat, GRECO a lansat informații care au fost adunate între 2014 și 2016 privind respectarea de către Spania a recomandărilor sale de prevenire și combatere a corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

Funcționari din Islanda și Italia au fost numiți de grupul de 49 de țări puternice (48 din Europa și din SUA) pentru a revizui realizările guvernului spaniol, iar raportul stabilește că în Spania s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește respectarea recomandărilor sale și că nivelul de conformitate rămâne “global nesatisfăcător”.

Sub monitorizarea GRECO se află și România, după ce grupul menționat a decis, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgență ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România.

GRECO va efectua evaluări în ianuarie și/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie. Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite “o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale”.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmărește să aducă îmbunătățiri capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupție.

Un raport ONU publicat pe 9 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției, arată că aproximativ 2,6 trilioane de dolari sunt furaţi anual prin acte de corupţie.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.