Connect with us

ENERGIE

Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)

Published

on

© Public Power Corporation

Grupul Public Power Corporation (PPC), compania-lider pe piața energiei din Grecia care a preluat activele Enel din România printr-o tranzacție finalizată în luna octombrie, a anunțat planuri de investiții pe termen lung pe piața locală. Prioritățile PPC sunt investițiile în ritm accelerat în proiecte de energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților.

Compania elenă și-a asumat public faptul că își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată.

În acest sens, compania elenă consideră România o piață strategică, care permite explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată și cu acces la finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare.

În plus, în urma tranzacției prin care  a intrat în România, PPC își întărește poziția în regiune și devine lider regional pe piața energiei din Europa de Sud-Est.

Mai exact, ca urmare a finalizării achiziției operațiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la 8,7 milioane de clienți, iar capacitatea sa totală instalată de producție de energie din surse regenerabile (energie hidroelectrică, eoliană, fotovoltaică etc.) crește la aproximativ 4,4 GW. PPC furnizează aproximativ 40 TWh de energie electrică, în timp ce producția sa se ridică la 20TWh. Baza totală de active reglementate pentru rețelele de distribuție se ridică la aproximativ 4,2 miliarde euro.

Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și planului companiei de extindere în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. 

Astfel, activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind prezența PPC în regiune. 

România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC și prin prisma accesului la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor de dezvoltare pe care compania urmărește să le implementeze în țară.

Prezentă în cinci țări din regiune și cu o capitalizare bursieră de peste 3,5 miliarde de euro în luna noiembrie 2023, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Aceasta deține un know-how considerabil în materie de inginerie și implementarea de investiții complexe, de mari dimensiuni. Compania își propune să joace un rol major în tranziția energetică a Europei de Sud-Est, fiind o voce tot mai puternică la nivel european. Președintele și CEO-ul companiei, Georgios Stassis, a devenit recent vicepreședinte al Eurelectric, asociația care reprezintă industria europeană de electricitate la Bruxelles. El a subliniat în numeroase rânduri importanța investițiilor accelerate în infrastructura de electricitate, dar și a realizării de noi interconexiuni în Sud-Estul Europei, vitale pentru o aprovizionare sigură, la prețuri competitive, dar și sustenabilă.

CEO-ul PPC a subliniat că profitabilitatea companiei continuă să fie rezilientă, în linie cu trendul ascendent al ultimilor trei ani. Mai mult, lichiditatea este la un nivel optim, creșterea inflației neavând impact asupra planurilor de investiții ale companiei. Astfel, PPC va depăși ținta de 1,1 miliarde de euro privind EBITDA, pentru anul acesta, atingând 1,2 miliarde de euro.

În ceea ce privește planul PPC privind energie electrică din surse regenerabile, în urma atingerii obiectivului de 670 MW în operare în Grecia, compania are în faza de construcție proiecte suplimentare cu o capacitate totală de 1,3 GW. La aceste investiții se adaugă cele de pe piața din România, unde divizia de producție a energiei din surse regenerabile deține o capacitate instalată de aproape 600 MW în 13 parcuri eoliene și fotovoltaice, ceea ce înseamnă 2% din producția curentă de energie electrică a României. În plus, compania a preluat de la Enel proiecte substanțiale de energie regenerabilă în România, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar. Acest „pipeline” va asigura PPC o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în domeniul regenerabilelor.

Cu o experiență solidă în realizarea de proiecte de mari dimensiuni, planurile de investiții ale PPC în țara noastră nu se limitează, însă, la activele Enel România. În decembrie 2022, grupul elen a anunțat că PPC Renewables S.A. (PPCR) a semnat un acord de principiu cu Mytilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Portofoliul constă din două parcuri fotovoltaice, care ar urma să intre în funcțiune în cursul anului 2024. La acestea se adaugă un parc eolian de 84 MW în Tulcea, preluat de la Lukoil Group.

Planurile detaliate privind strategia PPC în perioada următoare, inclusiv în România, vor fi anunțate în cadrul unei Zile a piețelor de capital care va avea loc la Londra la sfârșitul lunii ianuarie. „Intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, au reiterat reprezentanții PPC.

ENERGIE

R. Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de gaze naturale din care fac parte Grecia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

Published

on

© Ministerul Energiei din Republica Moldova

Republica Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Memorandumul de înțelegere în acest sens a fost semnat de către Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem de gaze naturale din Republica Moldova, în cadrul Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) care a avut loc vineri, la Atena.

Un pas important în vederea activării unui coridor bidirecţional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina şi vice-versa a fost făcut, vineri, de către operatorii de infrastructură de gaze naturale participanţi la iniţiativa Coridorului Vertical, prin semnarea Memorandumului de Înţelegere de către operatorii din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), Ucraina (GTSO) şi Slovacia (Eustream), a transmis și compania românească Transgaz.

Memorandumul de Înţelegere care stabileşte un flux bidirecţional de gaze din Grecia către Ucraina a fost semnat în marja reuniunii ministeriale a Grupului la nivel înalt CESEC. Din partea SNTGN Transgaz SA, Memorandumul a fost semnat de către directorul general, Ion Sterian, iar pentru celelalte companii au semnat directorii generali respectivi.

Potrivit Transgaz, documentul validează cooperarea intensă dezvoltată de operatorii de sisteme de transport gaze şi GNL din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) şi Slovacia (Eustream), în urma reuniunii organizate la Bucureşti de către Transgaz în 11 ianuarie 2023.

“Acest coridor va aduce prestigiu României şi securitate energetică pentru ţările din estul Europei, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi pentru centrul Europei. Transgaz este un susţinător constant şi puternic al Coridorului Vertical, acţionând permanent prin respectarea angajamentelor asumate şi prin dezvoltarea unui dialog constructiv şi a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceştia îl pot aduce în creşterea şi consolidarea securităţii energetice a ţărilor respective, a regiunii şi a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor ţări şi a capacităţilor de interconectare poate contribui la transformarea regiunii şi continentului din perspectiva securităţii aprovizionării cu gaze şi să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a declarat Ion Sterian.

Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a reţelelor din ţările menţionate, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord şi viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale şi GNL, valorificând capacităţile sporite ale FSRU-urilor noi şi în curs de dezvoltare din zonă. Acest potenţial poate fi extins şi mai mult prin utilizarea infrastructurilor menţionate pentru gazele regenerabile şi hidrogen.

Citiți și România, Bulgaria și Grecia au semnat o declarație comună care transformă cele trei țări într-un pol energetic regional

Operatorii care au semnat Memorandumul îşi exprimă angajamentul de a promova PCI şi alte proiecte necesare, împreună sau individual, pentru activarea Coridorului Vertical, subliniind în acelaşi timp intenţia de a se sprijini reciproc în vederea obţinerii de fonduri din surse europene şi din alte surse de finanţare pentru aceste proiecte. De asemenea, acestea convin să solicite, dacă este cazul, facilitarea şi îndrumarea Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte paşii următori, participanţii consideră că cea mai bună cale de urmat este coordonarea acestora, în conformitate cu soluţiile bazate pe piaţă şi cu legislaţia europeană. În acest context, ei convin să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piaţă cu caracter angajant pentru alocarea de capacităţi la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene. Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica şi dimensiona cele mai adecvate şi mai bine orientate proiecte de extindere a capacităţii necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului coridorului vertical.

Continue Reading

ENERGIE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Published

on

Consiliul Director al Asociației Române pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association RWEA) l-a ales pe George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate al Grupului PPC România, în funcția de Președinte al Asociației, potrivit unui comunicat al companiei.

Agafiței preia conducerea de la Carlo Pignoloni, cel care a condus Asociația în ultimii trei ani.

George Agafiței și-a început cariera în mediul privat, iar în ultimii 11 ani a activat în sectorul public în cadrul Guvernului României unde a fost, începând din 2016, Consilier Personal al Viceprim-ministrului și Ministrului Economiei, Consilier al Ministrului Apărării Naționale, precum și Consilier de Stat pentru sectorul economic și energetic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, coordonând comitetul interministerial pentru energie în perioada decembrie 2021 – iulie 2023.

Sub coordonarea lui George Agafiței, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile și a Tranziției Energetice în România, capitalizând experiența internațională a membrilor Asociației, arată comunicatul.

“Este un context  celebrativ și un moment special pentru asociație, astfel că vreau să îi felicit pe toți cei care au ajutat la parcursul neîntrerupt și plin de dinamism al asociației. Este o onoare să preiau poziția de președinte în RWEA și sper ca acest moment reper să marcheze intrarea asociației într-o noua etapa, în care să predomine stabilitatea, dezvoltarea sustenabilă și buna funcționare a pieței. RWEA are multe motive de celebrare: a 15-a aniversare, un număr de peste de membri, buna reprezentativitate în peisajul industriei și implicarea continuă în definirea unor politici strategice pentru dezvoltarea energiei regenerabile.” a declarat George Agafitei.

“În perioada următoare, RWEA va continua  promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Asociația are ca mandat să continue expansiunea, să rămână receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile”, mai arată asociația.

RWEA este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă membri ce dețin caoacități cu o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană, realizate prin investiţii de peste 5 miliarde de euro.  Asociaţia și-a mărit numărul de membri în ultimul an la peste 50 de companii – producători de energie electrică, producători de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, bănci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut duminică o întrevedere cu reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite, context în care șeful statului a anunțat că România se alătură Angajamentului Global privind Metanul, o inițiativă susținută de Statele Unite și Uniunea Europeană, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.

În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan.

În cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).

Șeful statului a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România.


Citiți și

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională


Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO11 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL11 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA12 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA13 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.13 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH13 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.14 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending