Grupul G7, avertisment dur adresat Rusiei: Opriti anexarea Crimeii

G8 pose for a group photograph at the G8 SummitLiderii UE și ai statelor G7 fac apel la Rusia, într-o declarație comună, să înceteze orice acțiune de a schimba statutul Crimeii contrar legislației ucrainene și încălcând legile internaționale, informează un comunicat dat publicității miercuri la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Liderii Consiliului European, Herman Van Rompuy, Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cei ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii britanii și SUA solicită, de asemenea, Rusiei să pună capăt acțiunilor de susținere a unui referendum pe teritoriul Crimeii privind statutul regiunii, încălcând direct Constituția Ucrainei.

‘Orice referendum de acest tip nu ar avea niciun un efect legal. Dată fiind lipsa pregătirii adecvate și prezența intimidantă a trupelor rusești, ar fi de asemenea un proces plin de carențe, care nu ar avea forță morală. Pentru toate aceste motive, nu vom recunoaște rezultatul’, se menționează în declarația comună.

Liderii G7 și cei ai UE mai afirmă că anexarea Crimeii de către Rusia ar fi o încălcare clară a Cartei ONU, a angajamentelor Rusiei conform Actului final de la Helsinki, a obligațiilor sale față de Ucraina în conformitate cu Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat din 1997. De asemenea, în declarația comună se amintește că o astfel de acțiune ar încălca acordul din 1997 privind staționarea forțelor militare ale Rusiei în Ucraina și angajamentul Moscovei prin Memorandumul de la Budapesta din 1994.

‘Pe lângă impactul asupra unității, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, anexarea Crimeii ar avea implicații grave pentru ordinea legală care protejează unitatea și suveranitatea tuturor statelor. Dacă Federația Rusă va face un astfel de pas, vom răspunde individual și colectiv. Facem apel la Federația Rusă să reducă imediat nivelul tensiunilor în cadrul conflictului din Crimeea și din alte părți ale Ucrainei, să își retragă forțele în garnizoanele în care se aflau înainte de izbucnirea crizei, să înceapă discuții directe cu guvernul Ucrainei și să se folosească de medierea internațională și ofertele de observare pentru a aborda orice preocupări legitime ar avea’, se mai notează în textul citat.

Nu în ultimul rând, liderii G7 și ai UE cer Rusiei să se alăture proceselor diplomatice pentru a rezolva criza curentă și a susține progresul către o Ucraină ‘suverană, independentă și incluzivă’.

‘De asemenea, reamintim Federației Ruse de decizia noastră de a suspenda participarea la orice activitate legată de pregătirea summitului G8 de la Soci până când își va schimba cursul, iar situația revine până la un stadiu în care G8 să poată avea o discuție semnificativă’, se mai notează în declarația comună a liderilor UE și a celor mai puternice economii din lume.

Autoritățile separatiste din Crimeea au făcut marți încă un pas spre alipirea peninsulei rusofone din sudul Ucrainei la Rusia, adoptând o declarație de independență. Rusia și-a exprimat imediat sprijinul pentru această declarație de independență, calificând-o “absolut legală”. Un referendum pe tema alipirii Crimeii la Rusia este prevăzut pentru duminică în regiune.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.