Grupul PPE va dezbate provocările de securitate la adresa Europei. Europarlamentarul Ramona Mănescu: Trebuie să ne concentrăm asupra amenințărilor hibride; deși nu implică tancuri și rachete, ele sunt mult mai perfide și mai periculoase

Grupul PPE din Parlamentul European se va reuni pe 7 și 8 septembrie la Tallinn pentru a dezbate noile amenințări și provocări de securitate la adresa Europei. Printre tematicile dezbătute se vor număra războiul cibernetic, dezinformarea, știrile false, relațiile Uniunii Europene cu Rusia și Uniunea Europeană a Apărării, potrivit unui comunicat remis presei.

„Modul de viață european, valorile pe care este construită societatea noastra sunt amenințate în prezent  la un nivel fără precedent și depinde doar de noi să le apărăm. Aceasta este concluzia a ceea ce se întâmplă din punct de vedere politic în vecinătatea noastră. Pentru Grupul PPE, o Europă mai sigură poate fi obținută doar printr-o mai bună colaborare între țările europene. Trebuie să fim uniți, să stăm îmrepună și să găsim soluții comune. Credem că dezvoltarea unor soluții comune de apărare la nivel european este calea către redobândirea siguranței în Europa. Acesta este unul dintre subiectele pe care le vom discuta în aeastă săptămână la Tallinn”, a declarat Manfred Weber, liderul Grupului PPE în Parlamentul European.

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) subliniază importanța amenințărilor hibride ce influențează puternic securitatea Uniunii Europene

Foto: Wilfried Martens Centre for European Studies/Facebook

”Peisajul de securitate din jurul Uniunii Europene s-a schimbat major în ultimii 5-6 ani, iar astăzi, nu doar că suntem înconjurați de conflicte, dar unele dintre ele reprezintă o amenințare directă la adresa securității cetățenilor noștri. Încă ne lipsesc mecanismele adecvate de apărare și suntem vulnerabili la contaminare. Nu este vorba doar despre terorism ci și despre noile amenințări hibride, neconvenționale, care continuă să evolueze și să se adapteze, inițial prin folosirea internetului, iar acum a rețelelor sociale. Trebuie să ne concentrăm asupra acestor noi amenințări, pentru că, deși ele nu implică tancuri și rachete, sunt mult mai perfide și mai periculoase. Astăzi vedem doar frânturi din amenințarea potențială venind dinspre mecanismele de propagandă și manipulare deținute de Rusia, iar marea majoritate a celor 500 de milioane de cetățeni europeni sunt în totală necunoștință de cauză în această privință”, a declarat europarlamentarul.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul reuniunii se numără: Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO; Maria Dolores De Cospedal, Ministrul Spaniol al Apărării; Jüri Luik, Ministrul Estonian al Apărării; Mikhail Khodorkovsky, activist al opoziției din Rusia, Fondator al Open Russia; Vladimir V. Kara-Murza, politician al opoziției din Rusia, Vice-Presedinte al Open Russia; Grégoire De Saint-Quentin, General de Corp de armată, Șef de Stat Major Adjunct; Bogdan Klich, fost Ministru al Apărării în Polonia și Janis Sarts, Director al Centrului de Excelență STRATCOM al NATO.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.