Grupul ţărilor G7, dispus să ofere o „susţinere financiară solidă” Ucrainei

Flag_of_UkraineGrupul celor mai industrializate state din lume şi-a anunţat disponibilitatea de a ajuta Ucraina cu un pachet financiar „solid”, în condiţiile în care ţara se află în pragul falimentului.

Ultima situaţie de incapacitate de plată a fost evitată în ultimul moment cu ajutorul Rusiei, printr-un acord Ianukovici-Putin.

Miniştrii de Finanţe din cadrul G7 s-au declarat dispuşi, duminică, să ofere “o susţinere financiară solidă” Ucrainei, subliniind rolul central al FMI în acest proces şi nevoia de reforme în ţară, relatează AFP, potrivit Gandul.info. “Suntem uniţi în angajamentul nostru de a oferi o susţinere financiară solidă Ucrainei”, scriu miniştrii celor şapte ţări cele mai industrializate din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie), într-un comunicat difuzat de Trezoreria americană.

Ei salută trimiterea unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional în această săptămână în Ucraina pentru a începe discuţiile tehnice cu autorităţile ucrainene.

“Fondul Monetar Internaţional rămâne instituţia cel mai bine pregătită pentru a ajuta Ucraina să atace problemele sale economice imediate prin recomandări în materie de politică şi finanţe, condiţionate de reformele necesare”, subliniază ei.

“Susţinerea FMI va fi critică pentru deblocarea asistenţei suplimentare de la Banca Mondială, alte instituţii financiare internaţionale, UE şi surse bilaterale”, adaugă ei.

G7 s-a extins cu Rusia pentru a deveni G8, dar aceasta din urmă tocmai a decis să mobilizeze trupe în Crimeea. Condamnând “încălcarea clară” a suveranităţii Ucrainei de către Moscova, liderii G7 au anunţat suspendarea pregătirilor în vederea summitului grupului ce urma să aibă loc în iunie la Soci.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.