Guvernatorul Băncii Spaniei demisionează pe fondul crizei

Guvernatorul băncii centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, va demisiona pe 10 iunie, cu o lună înainte de expirarea mandatului, în timp ce autorităţile de la Madrid încearcă să restaureze credibilitatea instituţiei pe fondul celei mai grave crize bancare din istoria ţării, anunță Mediafax.

Ordonez s-a întâlnit marţi cu premierul Mariano Rajoy, pe care l-a anunţat că se va retrage pe 10 iunie, oferindu-i mai puţin de două săptămâni pentru a găsi un succesor care să inspire încredere într-o instituţie foarte respectată în trecut pentru mecanismele de control al riscului.

Reputaţia Băncii Spaniei a fost distrusă de criza din sectorul bancar spaniol, sufocat de credite neperformante după prăbuşirea pieţei imobiliare. Criza din bănci ameninţă să împingă Spania către un acord de finanţare externă de o anvergură fără precedent, care ar pune sub semnul întrebării supravieţuirea monedei euro.

Ordonez a cerut să-şi apere prestaţia în faţa parlamentului, însă partidul de guvernare i-a blocat solicitarea. Politicienii l-au criticat pentru legături politice prea strânse cu opoziţia şi pentru că ar avea mai multă experienţă în domeniul juridic şi în ştiinţe economice, nu în finanţe.

Vineri, guvernul spaniol l-a numit pe Luis Maria Linde, fost director general la Banca Spaniei, în consiliul guvernator al instituţiei, generând speculaţii că Linde ar putea fi varianta aleasă de Rajoy pentru înlocuirea lui Ordonez.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: javiermadrazo.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.