Guvernele europene analizează rolul BCE în finanţarea Greciei

Guvernele europene discută despre reducerea dobânzilor împrumuturilor de urgenţă pentru Grecia şi folosirea unor contribuţii din partea Băncii Centrale Europene pentru acoperirea unui nou deficit de finanţare în al doilea program de susţinere a statului elen, anunţă Mediafax.ro, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au avut dispute aprinse noaptea trecută, într-o teleconferinţă, după ce au văzut estimări conform cărora datoriile Greciei nu vor scădea la  nivelul ţintit de 120%, au spus sursele conform Bloomberg, potrivit Mediafax.ro.

Din cauza acestui nou obstacol apărut în discuţiile referitoare la programul de susţinere financiară, de 130 miliarde de euro, viitoarea întâlnire a miniştrilor, programată luni, s-ar putea limita doar la aprobarea planului de reducere a datoriilor Greciei către creditorii privaţi printr-un schimb de obligaţiuni, esenţial pentru evitarea intrării ţării în incapacitate de plată în martie, au arătat sursele.

Ministrul de Finanţe din Estonia, Jurgen Ligi, a declarat joi că Europa adoptă o poziţie mai fermă faţă de Grecia, după doi ani în care ţintele de reducere a deficitului bugetar au fost ratate.

O strategie în două etape, respectiv autorizarea săptămâna viitoare a schimbului de obligaţiuni, urmată apoi de aprobarea celui de-al doilea program de finanţare din partea UE şi FMI, ar putea declanşa riscuri politice, în unele parlamente fiind necesară supunerea de două ori la vot.

Una dintre surse a spus că se formează un consens pentru reducerea dobânzilor impuse Greciei, în timp ce oficiali ai băncilor centrale au indicat că BCE ar putea transfera guvernelor naţionale şi programului de criză profiturile viitoare aduse de obligaţiunile elene.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  samfrecchiero.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.