Connect with us

ENERGIE

Guvernul a adoptat Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România. Virgil Popescu: Atenuăm impactul unei perturbări a furnizării de gaze

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a adoptat joi, la propunerea ministerului Energiei, Hotărârea pentru aprobarea Planului de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, informează comunicatul oficial.

„În actualul context geopolitic și de securitate a fost necesar să actualizăm Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România. Prin implementarea prezentului proiect de act normativ vom asigura măsurile care trebuie luate pentru a elimina sau a atenua impactul unei perturbări a furnizării de gaze naturale”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministerul Energiei a elaborat documentul și pune în aplicare măsurile prevăzute în Planul de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și/sau în Planul de urgență.

Principalele măsuri:

În conformitate cu prevederile art. 176, alin. (2) din Legea nr. 123/2012, în cazul apariției unei situații de criză, pe cele trei niveluri prevăzute de Regulament (Alertă, Alertă timpurie și Urgență), Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă, este desemnată manager de criză, care pune în aplicare măsurile prevăzute în Planul de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și/sau în Planul de urgență.

Dimensiunea regională a Planului de urgență oferă posibilitate pentru Statele Membre din grupurile de risc, din care România face parte, respectiv:

  • Ucraina: Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Croația, Italia, Ungaria, Luxemburg, Austria, Polonia, România, Slovenia, Slovacia și
  • Trans-balcanic: România, Bulgaria și Grecia, să coopereze în aplicarea măsurilor bazate pe piață și nebazate pe piață.

Planul de urgență îndeplinește cerințele din Regulamentul (UE) 2017/1938 și a fost elaborat în conformitate cu prevederile din art. 10 și modelul din Anexa VII la Regulamentul (UE) 2017/1938 și legislația națională în vigoare.

ENERGIE

Miniștrii energiei din UE dezbat vineri un pachet de măsuri de urgență care să atenueze criza prețurilor ridicate la energie

Published

on

© European Union

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană participă mâine, 30 septembrie, într-o reuniune extraordinară a Consiliului, pentru a încerca să ajungă la un acord politic cu privire la un pachet de măsuri de urgență care să atenueze criza prețurilor ridicate la energie, informează un comunicat oficial. 

Acest pachet de măsuri de urgență, cu o valabilitate temporară, are la bază o propunere de regulament a Consiliului Energiei din 9 septembrie. Propunerea include măsuri de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf pentru a diminua prețurile la energie electrică pentru consumatori, măsuri de colectare a veniturilor excedentare din producția de energie electrică și o contribuție de solidaritate din profiturile excedentare ale sectoarelor de combustibili fosili, care vor fi utilizate pentru a atenua impactul prețurilor ridicate asupra consumatorilor finali și pentru a proteja în continuare consumatorii cu amănuntul de energie electrică.

Miniștrii vor avea apoi un schimb de opinii cu privire la alte opțiuni de politică pentru a atenua prețurile ridicate la gaze. În altă ordine de idei, Danemarca, susținută de Germania și Suedia, va informa miniștrii cu privire la recentele scurgeri de gaze în conductele Nord Stream 1 și 2 din apropierea insulei Bornholm din Danemarca.

Propunerea inițială a Comisiei stabilește un obiectiv voluntar de reducere globală de 10 % din consumul brut de energie electrică și un obiectiv obligatoriu de reducere de cel puțin 5% din consumul de energie electrică în orele de vârf, care urmează să fie stabilit de statele membre.

Propunerea prevede plafonarea veniturilor de pe piață la 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie electrică care utilizează așa-numitele tehnologii inframarginale pentru a produce energie electrică, cum ar fi energiile regenerabile, energia nucleară și lignitul.

Propunerea permite statelor membre să aleagă cum să redirecționeze veniturile excedentare către măsuri de sprijinire a consumatorilor finali de energie electrică. Propunerea introduce, de asemenea, o contribuție excepțională și temporară de solidaritate pentru a aborda profiturile excedentare ale sectorului combustibililor fosili. Contribuțiile de solidaritate ar fi redistribuite pentru a oferi sprijin gospodăriilor și IMM-urilor.

Măsurile propuse au un caracter excepțional și temporar. Ele se bazează pe articolul 122 din Tratatul UE.

În iunie 2022, Consiliul a adoptat un nou regulament privind stocarea gazelor, care își propune să asigure umplerea instalațiilor de înmagazinare înainte de sezonul rece: în instalațiile de înmagazinare subterană a gazelor de pe teritoriul statelor membre trebuie să se constituie stocuri la cel puțin 80 % din capacitate până la 1 noiembrie 2022 și la 90 % din capacitate înainte de următoarea perioadă de iarnă.

Noile norme stabilesc și acorduri de solidaritate între statele membre pentru a ajuta țările care nu dispun de instalații de înmagazinare pe teritoriul lor. Aceste țări ar trebui să stocheze 15 % din consumul lor intern anual de gaze în instalații de înmagazinare situate în alt stat membru.

Regulamentul mai prevede certificarea obligatorie a tuturor operatorilor de instalații de înmagazinare subterană a gazelor, pentru a evita riscul ingerințelor externe.

Până la începutul lunii septembrie 2022, majoritatea țărilor UE au reușit să stocheze în rezervele lor nivelul necesar de gaze naturale – media UE = 82,5 %.

Continue Reading

ENERGIE

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 28 septembrie 2022, pe Jose Fernandez, subsecretar de stat pentru creștere economică, energie și mediu, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

În cadrul discuției, ambii oficiali au subliniat nivelul foarte bun al relației bilaterale și profunzimea Parteneriatului Strategic, lansat în urmă cu 25 de ani. Întrevederea a fost un bun prilej pentru a fi abordate proiectele bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei, în special proiectele comune în domeniul energiei nucleare civile, aspecte privind securitatea alimentară și situația de securitate din vecinătate, cu implicațiile sale multidimensionale.

Cu referire la proiectele bilaterale în domeniul nuclear civil, respectiv, proiectul Cernavodă și proiectul Centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat potențialul important al acestora pentru consolidarea securității energetice a României și, implicit, la nivel regional. Cei doi oficiali au abordat și perspectiva includerii sectorului eolian între prioritățile de cooperare bilaterală în domeniul energetic, ministrul Bogdan Aurescu subliniind faptul că investițiile în România constituie investiții în stabilitatea regională.

Bogdan Aurescu a reiterat interesul și angajamentul ferm al României de a dezvolta cooperarea bilaterală și a evidențiat potențialul semnificativ în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale. Subsecretarul de stat Jose Fernandez a salutat angajamentul părții române și a subliniat, la rândul său, angajamentul SUA în acest sens și importanța intensificării cooperării economice bilaterale pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Referindu-se la rolul Mării Negre în economia globală, cu precădere în actualul climat regional, ministrul de externe Bogdan Aurescu a prezentat eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei, punctând contribuția țării noastre în facilitarea transportului de cereale din Ucraina.

În context, a evidențiat, inclusiv cu referire la contactele avute cu prilejul Adunării Generale ONU săptămâna trecută, mai ales cu parteneri din Africa, necesitatea promovării cât mai eficiente în spațiile geografice dinafara Europei a unor mesaje clare privind responsabilitatea Rusiei în ceea ce privește impactul asupra lanțurilor globale de aprovizionare și combaterea, astfel, a dezinformării ruse.

Subsecretarul de stat Fernandez a remarcat implicarea și reușitele României în facilitarea transportului a peste 4 milioane tone de cereale din Ucraina. A subliniat că aceste acțiuni au contribuit la evitarea unei situații extrem de dificile din punctul de vedere al securității alimentare la nivel global. Totodată, a remarcat și mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova în plan bilateral și la nivelul instituțiilor internaționale.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea unor eforturi și contribuții substanțiale și coordonate la nivel internațional pentru reconstrucția infrastructurii distruse în Ucraina. Au remarcat, de asemenea, impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, ministrul de externe român evidențiind importanța sprijinirii eforturilor acestui stat de identificare a unor soluții adecvate asigurării resurselor necesare.

În cadrul discuției au fost abordate și proiectele susținute de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, ministrul Bogdan Aurescu subliniind – cu exemplificarea proiectului Rail2Sea – relevanța acestora pentru crearea infrastructurii necesare interconectării strategice a statelor din regiune, apreciind că acestea își vor demonstra valoarea pe termen lung, atât pentru stimularea dezvoltării economice, cât și pentru facilitarea mobilității militare pe Flancul Estic, și pledând pentru o implicare substanțială a SUA în realizarea acestora.

Continue Reading

ENERGIE

Nicolae Ciucă a prezentat principalului acționar al ”Black Sea Oil and Gas Romania” viziunea Guvernului privind aprovizionarea cu gaz și energie electrică 

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Carlyle Group, principalul acționar al Black Sea Oil and Gas Romania, prilej cu care a fost prezentată viziunea Guvernului privind consolidarea capacităților interne de asigurare a resurselor. 

În cadrul dialogului, au fost prezentate planurile de dezvoltare a investițiilor Grupului Carlyle, cu accent asupra dezvoltării capacităților de producție a gazului natural și a energiei, informează un comunicat al Guvernului.

De asemenea, premierul a prezentat viziunea Guvernului privind consolidarea capacităților interne de asigurare a resurselor necesare pentru aprovizionarea populației și mediului de afaceri cu gaz și energie electrică, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Tot astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference. 

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

Continue Reading

Facebook

ENGLISH9 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH13 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR13 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

ROMÂNIA13 hours ago

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

CHINA15 hours ago

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending