Guvernul Ponta lasă pe mâna chinezilor sisteme critice de securitate IT

computerMemorandumul semnat de Guvern cu compania chineză Huawei în noiembrie 2013 promite sprijin acesteia pentru participarea la structuri critice de securitate, în condiţiile în care Huawei a fost exclusă de la astfel de licitaţii în SUA, Canada şi Marea Britanie.

emorandumul prevede ca Ministerul Societatii Informationale (MSI) “vine in intampinarea Huawei” in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului, potrivit HotNews.ro.

Mai mult, Ministerul si Huawei anunta o “cooperare strategica”, in ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzata de institutii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj in favoarea autoritatilor chineze.

Memorandumul a fost semnat pe 25 noiembrie 2013, intr-o ceremonie la Palatul Victoria ocazionata de vizita premierului chinez la Bucuresti impreuna cu o delegatie de oficiali si oameni de afaceri. La 29 noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a spus intr-o conferinta de presa ca textul Memorandumului va fi publicat in Monitorul Oficial, lucru care nu s-a intimplat pina acum.

La trei luni distanta de la semnarea memorandumului, Ministerul sustine, intr-un raspuns oficial, ca sistemele IT enumerate in memorandum “nu au fost realizate si implementate de MSI” si refuza sa dea orice alte detalii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.