Connect with us

IT&C

Guvernul pregăteşte noi reguli pentru accesarea reţelelor Wi-Fi

Published

on

internet mobilModificările aduse ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 readuc în atenţia publicului o problemă care a fost dezbătută şi în trecut, şi anume obligativitatea prezentării unui act de identitate în momentul achiziţionării unei cartele pre-pay.  Ştirea a ajuns rapid pe primele pagini şi a fost prezentă ca breaking news în cadrul jurnalelor de ştiri, însă există anumite aspecte care nu au fost analizate în media.

Decizia de a trata în regim de urgenţă problema cartelelor pre-pay a fost explicată de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în legătură cu cea mare recentă şedinţă a CSAT, prin care s-a decis că este nevoie cât mai repede de un act normativ care să reglementeze acest domeniu, scopul urmărit fiind cel de a contracara o serie de riscuri la adresa securităţii naţionale. Hotărârea îi priveşte în egală măsură pe cei care deţin deja o astfel de cartelă, dar şi pe cei care vor achiziţiona una, iar informarea trebuie să fie realizată de operatorii de telefonie mobilă.  Totodată, dacă dispozitivele prin care se realizează accesul la serviciile de telefonie mobilă este pierdut sau furat, operatorul trebuie notificat în termen de cel mult 24 de ore. În termen de şase luni, utilizatorii care deţin deja o cartelă pre-plătită au posibilitatea de a furniza datele cerute, pentru a putea continua să folosească serviciul de telefonie mobilă, sau de a renunţa la aceasta, sumele neutilizate prezente în contul cartelei fiind restituit.

Există însă prevedei referitoare la persoanele juridice care pun la dispoziţia publicului un punct de acces wi-fi  – obligativitatea existenţei unei parole pentru a putea accesa internetul şi “obligaţia (utilizatorilor) de a-şi comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii”, la care se adaugă măsura stocării pentru şase luni a datelor de către provider pentru a putea identifica utilizatorii. În următoarele treizeci de zile, publicul trebuie informat despre noile prevederi. Cei care nu acţionează în acest sens se vor confrunta cu suspendarea serviciilor până la îndeplinirea tuturor obligaţiilor care derivă din Ordonanţă- Prevederile intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.

Este adevărat că modul în care este descrisă problema păstrării şi gestionării informaţiilor adunate în acest fel nu se referă la conţinutul propriu-zis al apelurilor telefonice, însă este posibil ca unele persoane să vadă în simpla monitorizare a duratei apelurilor sau a locurilor din care accesează internetul o intruziune în viaţa lor privată. Într-un caz asemănător, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a ridicat problema principiului proporţionalităţii în adoptarea măsurilor de acest tip. Pentru a înţelege contextul în care pot fi tratate astfel de probleme, trebuie precizat că nu există un consens la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte identificarea cumpărătorilor de cartele pre-plătite – există state în care prezentarea unui act de identitate este obligatoriu (precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Slovacia, Spania), dar şi state în care nu este necesar. Ca suport legal, măsura se bazează pe textul Directivei 2006/24/CE privind păstrarea datelor electronice şi de telecomunicaţii.

Problema este şi va rămâne una delicată, mai ales că textul Ordonanţei este destul de vag pe alocuri – spre exemplu, care sunt “datele de identificare” pe care utilizatorii au obligaţia să le furnizeze pentru a putea utiliza o reţea wireless publică? -, ceea ce va da naştere altor ambiguităţi. Proiectul de act normativ urmează să fie supus dezbaterii în cadrul Parlamentului, aşadar rămâne de văzut ce modificări ulterioare va suferi sau ce reacţii va stârni printre parlamentari.

 

Laura BURTAN

 

 

.

IT&C

Analiză Bitdefender. Principalele ameninţări cibernetice în 2019: Minerii de criptomonedă, ransomware, atacurile asupra băncilor şi imixtiunile în alegerile europarlamentare

Published

on

Minerii de criptomonedă, ransomware, atacurile avansate asupra băncilor şi imixtiunile în alegerile europarlamentare reprezintă principalele ameninţări cibernetice în 2019, au avertizat, luni, specialişti din cadrul producătorului român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.

Cele zece tendinţe la care specialiştii companiei de securitate cibernetică se aşteaptă anul viitor:

1. Supremaţia de altădată a ransomware

Anul 2018 a confirmat, din nou, că cea mai profitabilă formă de malware din istorie rămân ameninţările de tip ransomware. Deşi specialiştii în securitate informatică semnalează numeroase infecţii zilnic, vestea bună este că expansiunea ransomware a încetinit, ajungând chiar să stagneze în ultimele luni. La asta a contribuit nu doar tendinţa criminalilor informatici de a se orienta spre furtul de putere de calcul pentru minarea de monedă virtuală, ci şi apariţia unor soluţii de securitate construite special cu scopul combaterii ransomware. Deşi în 2019 vor apărea noi versiuni, unele chiar mai complexe şi mai greu de depistat, pagubele cauzate nu vor depăşi nivelul înregistrat în acest an.

2. Dispozitive tot mai puţin inteligente

Specialiştii în securitate informatică anticipează mai multe atacuri care exploatează dispozitivele smart. Chiar dacă legiuitorii lucrează la o modalitate de reglementare a industriei Internet of Things (IoT), atacatorii vor continua să facă bani din vulnerabilităţile identificate în diverse gadgeturi, precum monitoare de bebeluşi, camere de supraveghere şi aparate electrocasnice. Nici dispozitivele medicale nu sunt ferite, implanturile controlate prin wi-fi ar putea fi ţinta primului atac informatic din istorie care să le oprească funcţionarea. Deşi pare un scenariu de film, amintim că fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a solicitat în 2013 medicilor să dezactiveze funcţia wireless din stimulatorul cardiac ca să reducă riscul de a-i fi pusă viaţa în pericol.

Tot în sfera IoT, producătorii vor migra treptat dinspre conexiuni wi-fi către LTE şi dinspre ipv4 spre ipv6. Deşi această schimbare promite sporirea securităţii acestora, cel mai probabil va deschide noi căi de atac dat fiind că e un teren complet străin pentru universul IoT.

3. Atacurile asupra macOS, în creştere

Cota de piaţă crescândă a Apple în segmentul terminalelor desktop va determina atacatorii să construiască noi forme de malware care să infecteze Mac-uri, tendinţă deja vizibilă în telemetria internă a Bitdefender. Datele arată nu doar ameninţări construite în mod special pentru macOS, dar şi mecanisme şi unelte specifice acestui sistem de operare menite să uşureze câştigurile financiare ale răufăcătorilor după infectarea victimei.

4. Infecţii fără fişier

Atacurile care speculează seturile de comenzi tip macro din soluţiile Microsoft Office vor fi momeala perfectă pentru victime uşor de păcălit de către răufăcători în diverse scheme de inginerie socială. În plus, ameninţările livrate fără fişier vor deveni tot mai frecvente.

5. Aplicaţii nedorite şi minat de monedă virtuală

Aplicaţiile potenţial nedorite, inclusiv adware, nu prezintă un risc deosebit, însă nu sunt nici pe departe inofensive. De exemplu, utilizatorii pot descărca o aplicaţie aparent legitimă, fără să ştie că poate masca şi mineri de monedă virtuală sau chiar malware. Specialiştii Bitdefender se aşteaptă ca atacatorii să introducă aplicaţii de minat inclusiv în browsere web – precum exemplul recent când atacatorii au injectat astfel de instrumente în reclamele afişate pe YouTube.

6. Calul troian din dispozitive şi programe

Cercetătorii vor aloca resurse considerabile ca să analizeze eventualele instrumente de spionaj ascunse în dispozitive încă din faza de producţie, carenţele din hardware, dar şi felul în care pot fi exploatate erori similare din programe software.

7. Ameninţări avansate destinate băncilor

Sectorul financiar-bancar va deveni ţinta preferată a dezvoltatorilor de ameninţări persistente avansate (APT), urmând direcţia stabilită de gruparea infracţională Carbanak, responsabilă de ravagii în infrastructurile băncilor, mai ales prin mailuri înşelătoare trimise către angajaţi cu roluri cheie. Carbanak a sustras sute de milioane de dolari de la bănci şi clienţii acestora.

8. Ecourile GDPR încep să se audă

Efectul intrării în vigoare a noului regulament privind protecţia datelor personale va fi reducerea scurgerilor de informaţii de la companii şi, deci, mai puţine breşe de amploare care să ţină prima pagină a ziarelor. Organizaţiile vor limita mult mai bine incidentele de securitate într-un amplu efort de a reduce cuantumul potenţialelor amenzi, de până la 4% din cifra de afaceri anuală.

9. Imixtiuni în alegerile din Europa

Anul alegerilor europarlamentare va atrage interes deosebit pentru atacuri informatice sponsorizate de entităţi statale asupra sistemelor de votare, dar şi pentru propagandă pe reţelele de socializare şi alte forme de imixtiune. Considerate altădată scenarii conspiraţioniste, evenimentele din ultimii doi ani arată că guvernele străine ar face orice ca să influenţeze rezultatele alegerilor din ţări unde au interese strategice.

10. Ţinte mobile pentru fintech

Serviciile financiare accesate mai ales prin terminale mobile, o piaţă în continuă dezvoltare ce câştigă tot mai mulţi adepţi, vor contura direcţia spre care se îndreaptă infractorii informatici. Pe măsură ce companiile din fintech vor administra mai mulţi bani în numele clienţilor, ameninţările informatice dezvoltate pentru acest sector vor creşte în complexitate.

 

 

.

Continue Reading

IT&C

eMAG a devenit al doilea unicorn românesc în mai puțin de un an. După compania UiPath, retailerul online a atins valoarea de piață de 1 miliard de dolari

Published

on

eMAG, magazin online lansat în urmă cu 17 ani de un grup de antreprenori locali care este în prezent cel mai mare jucător de pe piaţa locală de retail online, cu operaţiuni şi în Ungaria, Bulgaria şi Polonia, a atins o evaluare de 1 miliard de dolari, intrând astfel în rândul unicornilor din ecommerce și devenind al doilea unicorn din România după compania UiPath.

„Confirmăm că potrivit analiştilor care urmăresc evoluţia Naspers, eMAG este un business cu o valoare de 1 miliard de dolari. Grupul Naspers este mulţumit de progresul înregistrat de Iulian (Stanciu – n. red.) şi de echipa eMAG în construcţia unui grup de ecommerce de top în regiune”, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentanţii grupului Naspers din Africa de Sud, unul dintre cele mai puternice grupuri de ecommerce din lume, care este din 2011 acţionarul majoritar al eMAG.

Iulian Stanciu, CEO și acționar minoritar al eMAG.ro,a transmis “valoarea companiei este influențată de mai multi factori: rata de creștere, cum îmbunătățim profitabilitatea și cash-flow-ul, diversificarea (categorii, țări, servicii) dar și riscul țărilor în care activăm”. 

Noi nu avem ca obiectiv direct creșterea valorii companiei, aceasta este mai degrabă o consecință, deci nu avem nici planuri în acest sens. Sper ca lucrurile să meargă bine, să putem oferi servicii clienților din ce în ce mai bune astfel încât, în curând, să discutăm despre mai multe miliarde. Sigur mai repede de 17 ani!”,a declarat Stanciu pentru wall-street.ro.

eMAG România a avut o cifră de afaceri de 2,58 de miliarde de lei, o creștere de 28% de la an la an. Dante International, care înseamnă eMAG România, Bulgaria și Ungaria, a avut 3,31 de miliarde de lei cifră de afaceri. Tot grupul eMAG, cu Fashion Days, PC Garage și alte afaceri, a trecut de 4 miliarde de lei cifră de afaceri anul trecut.

Reamintim că, în primavara acestui an, UiPath, o companie care face software de automatizare, a fost evaluată la 1 miliard de dolari devenind, astfel, primul unicorn românesc. UiPath este o companie care a primit până acum investiții în valoare de 265 de milioane de dolari și a ajuns să fie evaluată la 3 miliarde de dolari. Recent, UiPath  a fost inclusă recent de prestigioasa publicație Financial Times în top-ul ”Europe’s 100 digital champions”.

 

.

Continue Reading

IT&C

Financial Times: Compania UiPath, primul unicorn românesc, inclusă în ”top 100 campioni digitali din Europa”

Published

on

Compania românească UiPath, specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA) și primul unicorn românesc, a fost inclusă recent de prestigioasa publicație Financial Times în top-ul Europe’s 100 digital champions”.

”UiPath încearcă să reducă numărul de sarcini de administrare banale – cum ar fi completarea formularelor și facturarea – pe care personalul de birou trebuie să le efectueze. Compania de software, înființată în 2005 de către antreprenorii români Daniel Dines si Marius Tirca, creează roboți care lucrează în sistemele informatice ale companiei pentru a emula si executa procese repetitive precum acestea”, scrie Financial Times.

Publicația subliniază faptul că, prin intermediul UiPath, o companie europeană de resurse umane a reușit să automatizeze procesarea a 90% din certificatele de concediu medical.

Astăzi, peste 1500 de companii și agenții guvernamentale din întreaga lume folosesc instrumentele UiPath.

Compania are sediul central în New York City şi este prezent în 14 ţări din Europa, America de Nord şi Asia. Compania este sprijinită de două finanţări seria A şi B ce totalizează 183 milioane USD, primite de la Accel, CapitalG, Kleiner, Perkins, Caufield & Byers, Credo Ventures, Digital East Fund al Earlybird şi Seedcamp. Evaluarea UiPath după seria B a depăşit 1,1 miliarde dolari.

 

.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending