Guvernul Republicii Moldova, dispus să acorde un statut special regiunii Transnistria

Guvernul de la Chişinău vrea să ofere un ”statut special” regiunii Transnistria, doar dacă aceasta ar rămâne parte componentă a Republicii Moldova, relatează Unimedia.info.

Potrivit sursei citate, acesta a fost unul dintre subiectele discutate de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul special al Preşedinţiei austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, şi cu Michael Scanlan, şeful misiunii OSCE în Moldova.

”Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a afirmat Pavel Filip.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat că printre principalele probleme se numără: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, recunoaşterea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, dar şi înmatricularea automobilelor transnistrene pentru admiterea acestora în traficul rutier internaţional.

În viitorul apropiat, urmează să fie prezentată o viziune asupra statutului special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova reintegrate. Documentul este acum în proces de consultare cu societatea civilă.

Întrevederea precede noua rundă de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să se desfăşoare la Viena, în perioada 26-28 noiembrie curent.

Săptămâna trecută, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că Transnistria trebuie să rămână parte componentă a Republicii Moldova, însă a adăugat că regiunea ar trebui să aibă propriul Guvern, propriul preşedinte şi propriul drapel.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.