Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Guvernul României a adoptat Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice. Ministrul Bogdan Ivan: Vom pune bazele unui ecosistem cuantic

Published

on

© Bogdan Ivan - Facebook

Ministrul Cercetării și Inovării, Bogdan Ivan, anunță că a fost adoptată în Guvernul României Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice.

„Suntem acum pregătiți pentru oportunitățile pe care tehnologiile de ultimă generație le pot genera în agricultură, medicină, protecția mediului, IT&C și securitate cibernetică. Împreună cu cercetători geniali, cu mediul academic, cu antreprenori și experți din mediul privat, vom pune bazele unui ecosistem cuantic, vom crea infrastructuri de comunicații cuantice și centre de cercetare specializate care vor duce România la următorul nivel”, a transmis ministrul într-o postare pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, computerele cuantice pot realiza în 3 minute un calcul pentru care un computer clasic ar trebui să proceseze informații timp de 10.000 de ani: „Principalul avantaj al României este resursa umană extrem de bine pregătită în zona de științe exacte, în special fizică și în IT, care reprezintă fundamentul tehnologiilor cuantice. Strategia pentru Quantum Computing a fost așadar pasul următor, necesar, după Strategia națională pentru inteligență artificială, adoptată în luna iulie”, a mai adăugat acesta.

Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice (SNTC) are ca perioadă de implementare următorii cinci ani și are trei obiective principale: asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice; dezvoltarea industriei naționale în domeniul cuantic și consolidarea poziției României în arhitectura internațională a domeniului cuantic, prin dezvoltarea unui ecosistem cuantic care să faciliteze colaborarea între cercetare, industrie şi guverne.

Măsuri:
– dezvoltarea infrastructurii de comunicații cuantice a României și conectarea la infrastructură de comunicații cuantice europene;
– dezvoltarea unor centre de cercetare şi platforme de testare şi validare – infrastructuri necesare pentru susţinerea cercetării şi a inovaţiei;
– dezvoltarea de aplicaţii software care să faciliteze generalizarea utilizării procesoarelor cuantice în societate;
– creşterea investiţiilor în formarea de specialişti în domeniul tehnologiilor cuantice à crearea de programe educaţionale şi de cercetare la nivel universitar şi postuniversitar;
– încurajarea cooperării internaţionale în cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor cuantice, prin participarea la iniţiative şi proiecte globale.
Strategia crează premisele utilizării eficiente a fondurilor de coeziune ale UE pentru dezvoltare. 

De asemenea, strategia reprezintă rezultatul muncii a 9 instituții:
1. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – coordonator
2. Ministerul Economiei
3. Ministerul Educaţiei
4. Ministerul Afacerilor Externe
5. Ministerul Apărării Naţionale
6. Serviciul Român de Informaţii
7. Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” din Bucureşti
8. Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnică București
9. Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Citiți și: România are o strategie privind inteligența artificială centrată pe respectarea drepturilor omului și pe clasificarea riscului, anunță ministrul Bogdan Ivan: Reprezintă rezultatul celor peste opt luni de dezbateri

ROMÂNIA

DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, se lansează pe 19 septembrie, anunță ministrul Bogdan Ivan

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță lansarea, pe 19 septembrie, a Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale.

”DigiLocal este primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Primăriile și consiliile județene sunt instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. Finanțăm așadar transformarea digitală la nivel local pentru a face mai accesibile serviciile publice digitale. Am conceput un proces de înscriere electronic clar, în doar 5 pași, pentru a ne asigura că primăriile și consiliile județene pot aplica rapid, fără să se lovească de bariere birocratice. Finanțarea se va acorda pe principiul <<primul venit, primul servit>>, iar înregistrarea se poate face începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00”, a precizat ministrul Bogdan Ivan într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Programul DigiLocal, gestionat și finanțat integral de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:

  1. interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
  2. dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
  3. consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
  4. achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.

Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul autorității publice beneficiare, respectiv:

  • finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune;
  • finanțare în cuantum de maxim 125.000 lei pentru primăriile de orașe;
  • finanțare în cuantum de maxim 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București;
  • finanțare în cuantum de maxim 250.000 lei pentru consiliile județene și primăria Capitalei.

DigiLocal va îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, programul va sprijini direct autoritățile locale pentru creșterea eficienței și transparenței administrative.

Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale se adresează exclusiv autorităților executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale (UAT) și se derulează  în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2024 și a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale.

Toate informațiile despre procedura de înregistrare în program pot fi accesate la adresa https://www.mcid.gov.ro/programul-digilocal-21205/. Plaforma de înregistrare va putea fi accesată începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București susține BNR și ASF în pregătirea reglementărilor pentru piața activelor digitale

Published

on

ICI București susține Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru dezvoltarea unui cadru legislativ robust și a unor reglementări privind piața activelor digitale. Această inițiativă vizează asigurarea unui mediu sigur și reglementat pentru tranzacțiile cu criptomonede și alte tipuri de active digitale, urmare centralizării propunerilor în acest domeniu și dezbaterii acestora în Comisia pentru reglementări în domeniul tehnologiilor distribuite.

BNR și ASF au un rol central în monitorizarea și reglementarea pieței, cu scopul de a proteja investitorii și de a preveni riscurile asociate acestui nou sector. Noua legislație va contribui la stabilitatea pieței financiare și va susține dezvoltarea unui ecosistem tehnologic inovator în România.

Pentru a sprijini aceste eforturi, ICI București a lansat Blockchain Intelligence Academy (BIA), un program educațional conceput pentru a pregăti specialiști în domeniul tehnologiilor blockchain, criptomonedelor și altor soluții de tip Distributed Ledger Technology (DLT). BIA oferă cursuri de formare profesională și certificări în colaborare cu experți internaționali și parteneri de prestigiu. Programul acoperă diverse aspecte ale ecosistemului blockchain, de la elemente tehnice și de securitate cibernetică, la aspecte legate de reglementare și guvernanță.

BIA oferă acces la o platformă modernă de e-learning, mentorat din partea experților, precum și o rețea extinsă de profesioniști în domeniu. Programul este dedicat atât celor care doresc să își dezvolte competențele tehnice, cât și celor interesați de aspectele legale și de reglementare.

ICI București urmărește să faciliteze dialogul și parteneriatele între actorii din sectorul public și privat, creând un spațiu virtual dedicat centralizării propunerilor pentru reglementarea tehnologiilor blockchain.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București participă la Sydney Dialogue. Adrian-Victor Vevera: Reprezintă o oportunitate pentru inițierea unor parteneriate internaționale esențiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București participă la cea de a patra ediție a Sydney Dialogue, conferință organizată de think-tank-ul Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Alături de Ambasada României la Canberra, reprezentată de Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia, la conferință au fost invitați și ICI București, prin Adrian-Victor Vevera, directorul general, și Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DSNC).

”Prezența ICI București la Sydney Dialogue reprezintă o oportunitate remarcabilă pentru schimbul de cunoștințe și inițierea unor parteneriate internaționale esențiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație și pentru protejarea infrastructurilor critice în fața amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate. În acest context, am făcut un nou pas privind promovarea inovării românești și colaborării internaționale, având ca scop creșterea capacităților naționale și integrarea acestora într-o rețea globală de excelență.” a precizat Adrian-Victor Vevera, potrivit unui comunicat al ICI București. 

Cu prilejul participării la Sydney Dialogue, sub coordonarea Ambasadei României la Canberra, delegația României a avut o întrevedere cu directorul executiv al ASPI, Justin Bassi, fiind analizate posibilitățile de cooperare bilaterală în multiple domenii, pornind de la securitatea cibernetică, vizând inclusiv schimbul de know-how între institute de cercetare în domeniul studiilor de securitate.

La invitația Departamentului de Afaceri Interne al Australiei, Adrian-Victor Vevera va participa, alături de reprezentanții Ambasadei României în Australia, și la Summit-ul Cyber Champions, dedicat conlucrării în domeniul securității cibernetice la nivel NATO IP4 (cu statele partenere din Indo-Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Republica Coreea).

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA23 mins ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL3 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.4 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.5 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan6 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.5 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA9 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending