Guvernul României acordă burse de studiu elevilor de etnie română din Ucraina și stagii de specializare profesorilor lor

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat că Guverul României a aprobat oferirea unor burse elevilor de etnie română din Ucraina, iar profesorii acestora vor urma stagii de specializare în universități din România. Aceste măsuri sunt luate de autoritățile român în vederea promovării și protejării dreptului cetățenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă, anunță ministerul într-un comunicat remis Calea Europeană.

“Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate școlare deosebite și care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învățământ din Ucraina. Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română”, se arată în comunicat.

Ministerul mai nunță și univeritățile care vor pariticpa la programul de specializare al profesorilor:  Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

Toate aceste măsuri au în vedere “respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina, prin pârghii care să le asigure studiul în limba maternă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.