ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Guvernul va adopta memorandumul de aderare a României la Convenția Anti-Mită a OCDE. Ciucă: Ne alăturăm unui demers solid de elaborare și implementare de politici eficiente în lupta anti-corupție
Published
2 years agoon

Guvernul va adopta miercuri memorandumul prin care România va adera la Convenția Anti-Mită a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca urmare a invitației primite pe 18 aprilie din partea secretarului general Mathias Cormann, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
„Un punct foarte important pe agenda şedinţei de astăzi este memorandumul prin care România îşi asumă la cel mai înalt nivel aderarea la Convenţia Anti-Mită şi, practic, prin aceasta ne asumăm şi responsabilitatea participării active la toate activităţile grupului de lucru. Răspundem la invitaţia pe care ne-a adresat-o secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, şi ne alăturăm astfel unui demers solid în ceea ce priveşte elaborarea şi implementarea de politici eficiente în lupta anti-corupţie”, a spus premierul la începutul şedinţei de guvern.
Șeful Guvernului a precizat că obținerea statutului de stat membru asociat și aderarea la Convenția Anti-Mită va avea efecte favorabile asupra companiilor românești care vor fi mai vizibile și mai bine conectate pe piețele externe. Totodată, din analiza făcută de Guvern, va rezulta un cadru mult mai stabil și cu oportunități mai mari pentru colaborarea cu investitorii străini.
„Este un demers care va produce efecte pe termen mediu şi lung, efecte pe care le considerăm ca fiind favorabile şi ne determină să facem în aşa fel încât să adoptăm şi să respectăm standardele cele mai înalte de bune practici în domeniul Convenţiei Anti-Mită. Este un demers care aduce beneficii atât pentru companiile şi pentru investitorii români, cât şi pentru cei care sunt interesaţi din alte ţări să vină şi să investească în ţara noastră. Ca atare, vă pot asigura că Guvernul va continua toate măsurile de implementare a standardelor, în conformitate cu foaia de parcurs asumată pentru aderarea la OCDE. Sunt convins că, aşa cum discut cu responsabilul naţional pe acest domeniu, domnul ambasador Luca Niculescu, şi cu echipa dumnealui, dacă vom continua în acest ritm şi vom menţine dialogul şi ne vom însuşi toate recomandările şi clarificările de la nivelul Secretariatului tehnic al OCDE, concomitent cu implementarea reformelor din PNRR, avem toate şansele ca, în conformitate cu procedurile şi termenele specifice la nivelul OCDE, să obţinem aderarea la această structură”, a mai spus Ciucă.
România a primit pe 18 aprilie invitația din partea OCDE de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită și de a adera la Convenția Anti-Mită a Organizației, privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.
Invitația, transmisă prin intermediul scrisorii secretarului general al OCDE, Mathias Cormann către prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către România, și în special de către Ministerul Justiției, pentru a se alătura acestui demers, constituind totodată, un angajament solid al țării noastre în direcția elaborării și implementării de politici eficiente în materia luptei anticorupție.
De mai bine trei decenii, Grupul de lucru anti-mită acționează ca o forță motrică la nivel global, care promovează lupta împotriva coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale. Prin participarea în acest Grup de lucru, România va putea să ia parte la dezvoltarea și implementarea unor politici și practici eficiente în combaterea corupției, inclusiv prin creșterea conștientizării în rândul operatorilor economici cu privire la riscurile și consecințele dării de mită.
Convenția Anti-Mită a OCDE este unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-corupție. Aderarea la Convenție va contribui, pe de o parte, la consolidarea politicilor și practicilor anticorupție, iar, pe de altă parte, la creșterea vizibilității de țară prin promovarea experienței proprii a României în acest domeniu.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului: Voi acționa cu responsabilitate, exigență și respect față de România și față de toți cetățenii săi
Ministrul Marcel Boloș: România are nevoie de o Politică de Coeziune puternică, în timp ce Europa are nevoie de o Românie puternică
Sebastian Burduja anunță semnarea a 60 de noi contracte de finanțare prin Fondul pentru Modernizare pentru proiecte de energie regenerabilă destinate autoconsumului instituțiilor publice
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
Premierul Ciolacu i-a transmis comisarului european pentru buget că România va avea un rol activ în negocierile bugetului UE post-2027, cu accent pe coeziune și agricultură
Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
Published
5 days agoon
April 24, 2025
România a făcut un nou pas important în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primind cel de-al 14-lea Aviz formal favorabil, de această dată pentru politicile agricole, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu, salutând acest succes și subliniind că “standardele noastre sunt aliniate bunelor practici internaționale din domeniu”.
“Este și un semnal clar că eforturile noastre merg în direcția bună și că practicile noastre corespund normelor OCDE”, a afirmat șeful Executivului.
Evaluarea experților OCDE, desfășurată pe parcursul a aproape trei ani, a oferit o imagine clară asupra situației agriculturii din România și a priorităților de consolidat în continuare, a mai arătat Ciolacu.
Analiza OCDE oferă date solide pentru politici agricole mai eficiente; ghidează România în protejarea solului, apei și resurselor naturale în fața schimbărilor climatice; promovează schimbul de bune practici cu statele membre, sprijinind inovația și competitivitatea fermierilor; contribuie la creșterea siguranței, calității și accesibilității alimentelor produse în România.
Premierul Ciolacu a transmis mulțumiri ministrului agriculturii, Florin Barbu, și echipei MADR pentru profesionalismul demonstrat în cadrul Comitetului pentru Agricultură al OCDE și pentru eforturile depuse în atingerea acestui rezultat.
Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reprezintă următorul mare obiectiv strategic național, după integrarea în NATO, în Uniunea Europeană și aderarea deplină la Spațiul Schengen.
Procesul de aderare ar putea fi finalizat anul viitor, România îndeplinind deja peste jumătate dintre criteriile necesare pentru alinierea la cele mai înalte standarde economice și instituționale internaționale.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 14 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit, Guvernanță Corporativă și Agricultură.
România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România, mai aproape de standardele internaționale ale OCDE. Guvernul a decis implementarea recomandărilor Organizației privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private
Published
2 weeks agoon
April 17, 2025By
Andreea Radu
Guvernul României a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, implementarea recomandărilor OCDE referitoare la liberalizarea serviciilor din sectorul pensiilor private.
Potrivit comunicatului oficial, Ordonanța de urgență vizează implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, în concordanță cu Codurile de liberalizare ale OCDE. Aderarea României la aceste coduri reprezintă atât o condiție esențială pentru finalizarea procesului de aderare la OCDE, cât și un obiectiv strategic al politicii externe, asumat prin Programul de Guvernare.
Respectarea Codurilor de liberalizare implică adaptarea legislației naționale la standardele internaționale privind libera circulație a capitalurilor și serviciilor financiare.
În acest context, instituțiile implicate au responsabilitatea de a adopta măsurile necesare și de a raporta periodic progresul în îndeplinirea criteriilor de aderare.
Astfel, actul normativ aduce următoarele elemente de noutate:
- Definește Codurile de liberalizare ale OCDE ca fiind instrumentele juridice intitulate Codul de liberalizare a mișcărilor de capital și Codul de liberalizare a operațiunilor curente invizibile;
- Introduce posibilitatea accesului extins pe piață pentru administratorii din state membre O.C.D.E. care vor putea administra fonduri de pensii și gestiona activele participanților din România; în mod similar, se introduc prevederi referitoare la entitățile responsabile cu depozitarea și custodia activelor fondurilor de pensii, în care vor fi cuprinse și instituțiile bancare din state aderente la codurile de liberalizare ale OCDE autorizate pentru activitatea de depozitare
- Permite fondurilor de pensii facultative și ocupaționale să aplice strategii adaptate vârstei: participanții vor putea alege fonduri care ajustează automat riscul investițiilor în funcție de apropierea de vârsta pensionării;
- Prevede pentru jurisdicțiile aderenților la codurile de liberalizare ale OCDE condiții similare cu ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, în ceea ce privește investițiile fondurilor de pensii în instrumente financiare tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din aceste state, inclusiv flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor;
- Stabilește un cadru mai adecvat de condiții care participantul trebuie să le îndeplinească pentru a primi pensia privată (de exemplu, eliminarea numărului minim de contribuții necesare pentru a beneficia de pensie privată);
- Completează prevederile legislative cu elemente care conduc la întărirea capacității de supraveghere a A.S.F. și de asigurare a stabilității pieței, pentru protejarea corespunzătoare a participanților.
Astfel, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, România este mai aproape de standardele internaționale ale OCDE, modernizează sistemul pensiilor private și oferă mai multă siguranță și flexibilitate pentru toți cei care contribuie la aceste fonduri.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 13 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit și Guvernanță Corporativă.
România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Corina Crețu: AMEPIP a încheiat atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România
Published
2 weeks agoon
April 16, 2025By
Diana Zaim
Corina Crețu, președinte interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a închis astăzi, 15 aprilie, atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România.
Evenimentul, organizat cu sprijinul OCDE, al Comisiei Europene și al Secretariatului General al Guvernului, a reunit experți internaționali și colegi din instituțiile-cheie implicate în reforma guvernanței întreprinderilor publice.
„Am discutat despre mecanisme de monitorizare, sustenabilitate și alinierea la bunele practici internaționale. Totodată, am evidențiat faptul că România a primit recent un nou aviz favorabil în procesul de aderare la OCDE, de această dată din partea Comitetului pentru guvernanța întreprinderilor de stat – un rezultat care confirmă eforturile susținute și direcția corectă a reformei începute. Pentru AMEPIP, acest context înseamnă mai mult decât recunoaștere: înseamnă responsabilitate. Misiunea noastră rămâne aceea de a consolida un cadru de guvernanță modern, eficient și transparent, în beneficiul unei economii publice sustenabile”, a transmis Corina Crețu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 13 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit și Guvernanță Corporativă.
România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.
Despre AMEPIP:
Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.
Legea nr. 187/2023 a permis înființarea, la centrul Guvernului, prin aprobarea ulterioară a Hotărârii Guvernului nr. 617 din 2023, a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, structură aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
Modificările legislative au pus în aplicare, astfel, recomandările Raportului OCDE asupra Guvernanței Corporative a Întreprinderilor Publice din România, elaborat în luna februarie 2023.
AMEPIP, printre altele, are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare și are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice