Hahn: Aprobarea Acordului de Parteneriat dintre România şi UE depinde de calitatea documentului, nu e o cursă între state

hahn teodoroviciAprobarea Acordului de Parteneriat dintre România şi UE depinde de calitatea documentului, a declarat, marţi, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, care a precizat că nu există indicii că acesta nu ar fi bun.

“Au fost făcute multe eforturi şi pot confirma că în 2013 România nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale (alocate)”, a declarat Hahn, după o întrevedere, la Bruxelles, cu ministrul Fondurilor Europene.

Oficialul a precizat că a fost informat că Bucureştiul va transmite draftul oficial al Acordului de Parteneriat în prima jumătate a lunii februarie, mai devreme decât alte state membre.

“Am fost informat că România va transmite draftul oficial (al Acordului de Parteneriat – n.r.) în prima jumătate a lunii februarie, ceea ce înseamnă mai devreme decât marea majoritate a statelor membre. Acest lucru este vababil şi pentru programele operaţionale. Cred că suntem pe drumul bun privind noua perioadă de programare”, a declarat Hahn.

Comisarul pentru politică regională a susţinut că există încă o serie de provocări pentru toate statele membre privind noile condiţii şi strategii.

“Trebuie să recunosc că multe dintre ele (statele membre – n.r.) au dificultăţi în a ţine cont de această nouă abordare privind realizarea de strategii sau de condiţionalităţi ex-ante. Desigur, este un exerciţiu foarte solicitant pentru multe state membre, dar este unul extrem util, întrucât le ajută să aibă o imagine mai clară despre zonele spre care investiţiile ar trebui îndreptate într-un anumit stat, România de exemplu”, a explicat Hahn.

Totodată, Hahn a negat informaţiile potrivit cărora CE a respins vreun draft de Acord de Parteneriat. “Am făcut, dacă vreţi, acest exerciţiu anul trecut pentru a nu pierde prea mult timp în vederea ajungerii la un acord asupra Acordului de Parteneriat în 2014. (…) Nu s-a respins, aşa cum s-a relatat, niciun draft, am făcut comentarii aşa cum am făcut şi în cazul altor state membre”, a spus Johannes Hahn, întrebat de informaţiile privind prima variantă a AP trimis de România.

Oficialul european a precizat că semnarea AP depine de calitatea documentului.

Nu este o cursă, nu trebuie să fii primul sau să-l adopţi cât mai repede, calitatea este cea care contează (…) Dacă documentul are calitatea necesară, şi nu există indicii că nu ar fi cazul, atunci s-ar putea întâmpla destul de repede”, a spus Johannes Hahn, întrebat când va fi semnat AP cu România. Acesta a adăugat că CE are ca obiectiv semnarea AP cu toate statele membre până la sfârşitul lunii iunie, potrivit Mediafax.

“Am avut un dialog informal constant cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea acestui document, pe care dorim să îl finalizăm în perioada imediat următoare pentru a-l transmite Comisiei. România este obligată să se grăbească în finalizarea documentelor de programare, fără a face rabat de la calitatea acestora, pentru a folosi cât mai repede sumele alocate de UE. Tocmai pentru îndeplinirea acestui scop, România a început devreme dialogul informal cu Comisia, timp în care a transmis un document consultativ şi o primă versiune a viitorului document de programare. Subliniez că aceasta a fost o etapă premergătoare, în care România a intrat din dorinţa de găsi din timp o abordare comună în privinţa documentelor de programare. Doar trei din 28 de state membre au trimis oficial Acordul de Parteneriat. Conform ultimelor informaţii, Comisia şi-a propus să aprobe documentele tuturor statelor membre până la sfârşitul primului semestru al acestui an”, a declarat la randul sau  ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit marţi, 21 ianuarie, la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat pregătirile pentru perioada de programare 2014-2020, dar şi măsurile necesare pentru accelerarea absorbţiei în actualul exerciţiu financiar multianual 2007-2013, pentru care România poate solicita decontarea cheltuielilor efectuate până la data de 31 decembrie 2015.

Surse: Mediafax.ro, RCE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.