Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Hahn: Aprobarea Acordului de Parteneriat dintre România şi UE depinde de calitatea documentului, nu e o cursă între state

Published

on

hahn teodoroviciAprobarea Acordului de Parteneriat dintre România şi UE depinde de calitatea documentului, a declarat, marţi, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, care a precizat că nu există indicii că acesta nu ar fi bun.

“Au fost făcute multe eforturi şi pot confirma că în 2013 România nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale (alocate)”, a declarat Hahn, după o întrevedere, la Bruxelles, cu ministrul Fondurilor Europene.

Oficialul a precizat că a fost informat că Bucureştiul va transmite draftul oficial al Acordului de Parteneriat în prima jumătate a lunii februarie, mai devreme decât alte state membre.

“Am fost informat că România va transmite draftul oficial (al Acordului de Parteneriat – n.r.) în prima jumătate a lunii februarie, ceea ce înseamnă mai devreme decât marea majoritate a statelor membre. Acest lucru este vababil şi pentru programele operaţionale. Cred că suntem pe drumul bun privind noua perioadă de programare”, a declarat Hahn.

Comisarul pentru politică regională a susţinut că există încă o serie de provocări pentru toate statele membre privind noile condiţii şi strategii.

“Trebuie să recunosc că multe dintre ele (statele membre – n.r.) au dificultăţi în a ţine cont de această nouă abordare privind realizarea de strategii sau de condiţionalităţi ex-ante. Desigur, este un exerciţiu foarte solicitant pentru multe state membre, dar este unul extrem util, întrucât le ajută să aibă o imagine mai clară despre zonele spre care investiţiile ar trebui îndreptate într-un anumit stat, România de exemplu”, a explicat Hahn.

Totodată, Hahn a negat informaţiile potrivit cărora CE a respins vreun draft de Acord de Parteneriat. “Am făcut, dacă vreţi, acest exerciţiu anul trecut pentru a nu pierde prea mult timp în vederea ajungerii la un acord asupra Acordului de Parteneriat în 2014. (…) Nu s-a respins, aşa cum s-a relatat, niciun draft, am făcut comentarii aşa cum am făcut şi în cazul altor state membre”, a spus Johannes Hahn, întrebat de informaţiile privind prima variantă a AP trimis de România.

Oficialul european a precizat că semnarea AP depine de calitatea documentului.

Nu este o cursă, nu trebuie să fii primul sau să-l adopţi cât mai repede, calitatea este cea care contează (…) Dacă documentul are calitatea necesară, şi nu există indicii că nu ar fi cazul, atunci s-ar putea întâmpla destul de repede”, a spus Johannes Hahn, întrebat când va fi semnat AP cu România. Acesta a adăugat că CE are ca obiectiv semnarea AP cu toate statele membre până la sfârşitul lunii iunie, potrivit Mediafax.

“Am avut un dialog informal constant cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea acestui document, pe care dorim să îl finalizăm în perioada imediat următoare pentru a-l transmite Comisiei. România este obligată să se grăbească în finalizarea documentelor de programare, fără a face rabat de la calitatea acestora, pentru a folosi cât mai repede sumele alocate de UE. Tocmai pentru îndeplinirea acestui scop, România a început devreme dialogul informal cu Comisia, timp în care a transmis un document consultativ şi o primă versiune a viitorului document de programare. Subliniez că aceasta a fost o etapă premergătoare, în care România a intrat din dorinţa de găsi din timp o abordare comună în privinţa documentelor de programare. Doar trei din 28 de state membre au trimis oficial Acordul de Parteneriat. Conform ultimelor informaţii, Comisia şi-a propus să aprobe documentele tuturor statelor membre până la sfârşitul primului semestru al acestui an”, a declarat la randul sau  ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit marţi, 21 ianuarie, la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat pregătirile pentru perioada de programare 2014-2020, dar şi măsurile necesare pentru accelerarea absorbţiei în actualul exerciţiu financiar multianual 2007-2013, pentru care România poate solicita decontarea cheltuielilor efectuate până la data de 31 decembrie 2015.

Surse: Mediafax.ro, RCE

COMISIA EUROPEANA

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL&PPE): ”Prestația ministrului Rovana Plumb, profund nesatisfăcătoare în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European”

Published

on

Prestația Ministrului Rovana Plumb profund nesatisfăcătoare în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European! Deși mi-aș fi dorit să mă pot declara mulțumit după dezbaterea REGI, unde doamna Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției Române, însă prestația acesteia a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.”, a menționat eruoaprlamentarul Daniel Buda într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Această reacție a eurodeputatului survine după ce,  Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a prezentat marți 22 ianuarie, prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European.

Daniel Buda adaugă faptul că ,,dezbaterea din Comisia pentru Dezvoltare Regională a demonstrat încă o dată că rezervele exprimate asupra Președinției Rotative a Consiliului Uniunii Europene nu au fost fără suport. Deși mi-aș fi dorit să mă pot declara mulțumit după dezbaterea REGI, unde doamna Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției Române, însă prestația acesteia a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.”

România a ratat șansa de a-și sublinia prioritățile dar, în același timp, și de a-și prezenta viziunea concretă asupra proiectului european. O prezentare plină de generalități și banalități în care am vorbit despre cum trebuie să facem “să fie bine ca să nu fie rău”, o prezentare lipsită de substanță și de asumări concrete asupra noilor provocări și nevoi ale Uniunii Europene. Ajustările financiare generate de BREXIT, care au dus la tăieri de fonduri din Politica de Coeziune, criza migrației, nevoile crescânde legate de cercetare, inovare, digitalizare, creșterea rolului autorităților locale în procesul de absorbție a fondurilor europene erau teme care aveau nevoie de răspunsuri ferme.

,,Atât eu, cât și colegii mei am adresat întrebări concrete legate de simplificarea procedurilor dar și de schimbarea regulilor în timpul jocului, așa cum a fost de exemplu în România când, prin Ordonanța 114/2018, s-au schimbat autoritățile de implementare, transferând competențe de la o autoritate la alta, fără a exista personalul necesar pentru implementarea corectă și la timp a acestor proiecte.” Fără răspuns au rămas și

Aspectele legate de opinia Președinției Române față de macrocondiționalități, ratele de cofinanțare sau regula N+3, care se dorește a fi dusă la N+2 de către Comisia Europeană ,,au râmas fără răspuns”.

În mod paradoxal, deși România a ales ca motto al Președinției “Coeziune, o valoare europeană”, Politica de Coeziune nu este tratată într-un capitol aparte și este menționată alături de alte priorități în cadrul “Europa convergenței: creștere, coeziune, comeptitivitate și conectivitate”, menționează eurodeputatul.

,,Deși îmi doresc o președinție de succes a României, rezervele sunt incomensurabile, în condițiile în care actuala guvernare nu reușește să atragă fonduri europene în proiectele majore de infrastructură ale României. Este greu să faci figură bună în exterior, câtă vreme la tine acasă mizeria economică, socială și morală este ridicată la rang de virtute.”

Citiți și:

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și ministru intermar al Transporturilor, prezintă în comisiile REGI și TRAN ale PE prioritățile Președinției române a Consiliului UE

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Forumul Economic Mondial recunoaște Comisia Europeană drept campioană în economia circulară 2019

Published

on

Forumul Economic Mondial recunoaște Comisia Europeană drept campioană în economia circulară

Ieri seară la Davos, Comisia Europeană a primit premiul pentru Economie Circulară 2019 de în cadrul Forumului Economic Mondial și Forumul Tinerilor Globali, ca recunoaștere a muncii depuse pentru accelerarea tranziției către o economie circulară care protejează mediul și reduce emisiile de gaze cu efect de seră oferind în același timp oportunități pentru locuri de muncă, și creștere de investiții.

,,Suntem bucuroși să împărtășim acest premiu cu voi toți”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene în cadrul forumu-lui de la Davos (Elveția).

În 2015, Comisia a stabilit o strategie globală unică, ,,Pachetul Economic Circular” care vizează închiderea bulei de resurse prin introducerea unor măsuri care acoperă întregul ciclu de viață al produselor și materialelor – de la producție și consum la gestionarea deșeurilor și reutilizarea acestora ca materii prime în economie. Măsurile sugerate abordează, de asemenea, schimbările climatice cu economii de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și includ prima strategie europeană pentru materiale plastice.

Comisia a emis mai mult de 90% din cele 54 de acțiuni planificate. O economie circulară face parte din modernizarea și transformarea necesară pentru ca UE să devină prima economie majoră din lume și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, conform strategiei pe termen lung propusă de Comisie în noiembrie 2018. În plus, Comisia reflectă în prezent la măsuri necesare pentru a face o Europă mai durabilă.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Reacția oficială a Comisiei Europene cu privire la OUG anunțată de Tudorel Toader: Urmărim îndeaproape discuția din România despre o posibilă ordonanță de urgență privind contestația în anulare

Published

on

Comisia Europeană urmărește îndeapropae discuția din România cu privire la o posibilă ordonanță de urgență anunțată duminică de ministrul Justiției, Tudorel Toader, prin care cei comdamnați să poată depună contestații în anulare, a precizat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, informează Agerpres.

Foto: Comisia Europeana/ Facebook

”Comisia urmăreşte îndeaproape discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind căile extraordinare de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curţii Constituţionale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Mai general vorbind, doresc să vă amintesc faptul că preşedintele (Comisiei Europene Jean-Claude) Juncker a fost cât se poate de clar în problema unei posibile amnistii în cursul recentei sale vizite la Bucureşti. Aşa cum Comisia a mai spus în repetate rânduri, este esenţial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice noi paşi înapoi”, a declarat oficialul european.

O reacție fermă a venit și din partea vicepreședintelui Comisiei Europene, Jyrki Katainen, care a scris într-o postare pe pagina sa de Twitter că ”poporul român merită un stat de drept”.

”Incredibile ştiri!! Poporul român merită un stat de drept”, a scris Katainen, comisar european responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate.

Oficialul european a distribuit în postarea sa o ştire a agenţiei de presă AP care anunţa că ministrul român al Justiţiei ”a pregătit o ordonanţă de urgenţă care ar putea invalida sute de cazuri de corupţie în care au fost implicaţi cei mai înalţi oficiali români”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri ”nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

Continue Reading

Trending