Hannes Swoboda: UE ar trebui sa aibă reguli comune de acordare a cetățeniei. Reactia lui Theodor Stolojan

hannes swobodaExemplul președintelui Traian Băsescu de a acorda cetățenie „din belșug” moldovenilor, ne duce la concluzia că Uniunea Europeana ar trebui sa aibă reguli comune de acordare a cetățeniei. De această părere este liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, exprimată marți la Strasbourg în cadrul unei conferințe a grupului S&D, transmite ziare.com.

„Când, de exemplu, domnul Băsescu acordă cetățenie din belșug moldovenilor și chiar creează scindări în Moldova între moldovenii care obțin cetățenia română și ceilalți este clar că, în mod automat, se oferă unor cetățeni din afara UE cetățenie europeană”, a declarat Hannes Swoboda.

Potrivit acestuia, „nu este posibil ca problema cetățeniei europene să fie doar de competența guvernelor naționale, deoarece odată cu dobândirea cetățeniei unui stat membru se obțin drepturi europene: libertatea de circulație, facilități pentru vize și multe altele”.

Theodor Stolojan: Romania nu vinde cetatenia romana nimanui

Theodor_StolojanRomania nu vinde cetatenia romana nimanui, ci o acorda celor care si-au pierdut-o din motive neimputabile lor, a precizat europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, intr-un comunicat transmis redactiei, dupa cele declarate de socialistul Swoboda.

“Respingem cu toata convingerea exemplul dat de catre Swoboda. Romania nu vinde cetatenia romana nimanui. Majoritatea covarsitoare a cazurilor in care Romania a acordat cetatenie moldovenilor reprezinta cazuri de redobandire a cetateniei de catre persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor“, a declarat, marti, la Strasbourg, Theodor Stolojan, seful delegatiei Romaniei in Grupul Partidului Popular European.

 Malta a decis  la sfarsitul anului trecut sa acrode cetatenia malteza contra unei sume de bani.

Sursa: ziare.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.