Connect with us

INTERNAȚIONAL

Hanoi, capitala care timp de două zile va fi în lumina ”reflectoarelor internaționale”. Kim Jong Un a ajuns în Vietnam unde va participa la al doilea summit cu Donald Trump

Published

on

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ajuns marți în Vietnam, după o lungă călătorie cu trenul de-a lungul Chinei, fiind întâmpinat cu covorul roșu, salutat de copii agitând drapele și o gardă de onoare în uniformă albă, anunță France Presse, citat de Agerpres.

Înainte de întâlnirea cu președintele Donald Trump care este așteptat tot astăzi la Hanoi pentru a participa la summit-ul care va avea loc miercuri și joi, tânărul dictator dorește să vadă reușitele modelului socio-economic vietnamez, fiind prima vizită oficială a unui lider al Coreei de Nord la Hanoi, după ce acum 55 de ani, adică în noiembrie 1964, bunicul lui Kim Jong Un, Kim Il Sung, efectua a doua vizită în Vietnam unde se întâlnea cu președintele de la acea vreme, Ho Chi Minh, informează corespondentul Les Echos pentru Asia, citat de Adevărul.ro.

Alegere Vietnamului drept gazdă a celui de-al doilea summit dintre cei doi președinți pare una stranie, dar în spatele acestei decizii se află motive întemeiate, unele dintre ele simbolice.

La fel ca Singapore, statul unde a fost organizată în luna iunie a anului trecut prima reuniune dintre președintele SUA și liderul nord-coreean, și Vietnam are legături diplomatice cu Statele Unite și Coreea de Nord. Phenianul are o reprezentanță diplomatică la Hanoi, reporterii sugerând că Kim Jong Un vede în modelul economic și politic vietnamez un bun exemplu, informează Deutsche Welle.

În luna noiembrie a anului trecut, o delegație nord-coreeană condusă de ministrul de Externe Ri Yong Ho a efectuat o vizită oficială la Hanoi pentru a se întâlni cu membri ai guvernului vietnamez. În cadrul vizitei respective, vicepreședintele și ministrul vietnamez de Externe Pham Binh Minh le-a spus omologilor săi că salută evoluțiile pozitive din Peninsula Coreeană și că dorește ca statul său să împărtășească experiențele evolutive socio-economice.

Vietnam – un model ”demn de urmat”

Vietnam și Coreea de Nord au stabilit relații diplomatice în anul 1950. În pofida faptului că evoluția acestora nu a fost mereu lină și că cele două state au avut puncte divergente privind comerțul, Hanoi a continuat să mențină legăturile cu Phenian. ”Studenți nord-coreeni urmează cursuri în Vietnam unde învață modelul economic vietnamez, iar în 2010 Vietnamul a găzduit discuții confidențiale între Coreea de Nord și Japonia cu privire la reuniunile de familie”, a spus Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea New South Wales.

Alegerea capitalei Hanoi are și o încărcătură simbolică. În 1986, Vietnamul se afla într-o situaţie aproape catastrofală. ”Deschiderea şi reforma erau la acea vreme o necesitate“, îşi aminteşte profesorul Carl Thayer, de la Universitatea din New South Wales, Australia. La 11 ani de la cucerirea Sudului de către trupele comuniste din Nord, care a pus capăt la trei decenii de război contra francezilor, apoi contra americanilor, această ţară din Asia de Sud-Est era secătuită şi complet izolată. Ajutorul financiar al Uniunii Sovietice, unul dintre puţinii săi aliaţi, începea să se diminueze. ”Exista o inflaţie nebună, magazinele erau goale“, spune Carl Thayer. ”Vietnamul era foarte agricol, mult mai puţin industrializat decât este Coreea de Nord în prezent“, completează Stephen Nagy.

Inspirându-se din reformele economice lansate în China de Deng Xiaoping, Partidul Comunist Vietnamez a lansat cu prudenţă propria revoluţie, numită ”doi moi“ (reînnnoirea), care presupunea trecerea de la o economie centralizată şi de stat la una de piaţă dominată de marile grupuri publice.

Pe măsură ce societăţile de stat se trezeau cu subvenţiile reduse şi se vedeau nevoite să respecte conceptul rentabilităţii, întreprinderile străine erau invitate să investească în Vietnam, mai ales în zonele industriale dedicate exportului.

În 30 de ani de ”doi moi“, Vietnamul a cunoscut o creştere a PIB-ului în medie cu 6,7% pe an. Concomitent, a ieşit din izolare. În 2000, Bill Clinton devenea primul preşedinte american care efectua o vizită de stat la Hanoi de la izbucnirea războiului între cele două părţi. Şapte ani mai târziu, Vietnamul adera la Organizaţia Mondială a Comerţului. După 11 ani de la acest moment, Vietnamul reușea să încheie acordul de investiții cu Uniunea Europeană, care elimină toate taxele vamale aplicate mărfurilor coemrcializare între cele două părți.

O alegere care îi mulțumește pe toți

Pentru președintele american Donald Trump, Vietnam reprezintă, de asemenea, un loc care îi asigură confortul politic. Liderii guvernului vietnamez au avut întâlniri oficiale atât cu predecesorul actualului lider de la Casa Albă, Barack Obama, cât și cu Donald Trump.

În luna mai a anului 2017, premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a fost primit de Trump la Casa Albă, gest urmat de o vizită a președintelui american al Hanoi, tot în acel an. Statele Unite sunt, de asemenea, un partener comercial important pentru Vietnam.

Donald Trump ar putea să ofere ”binecuvântarea” pentru ca Vietnamul să devină mentor economic al Phenianului, iar pentru Kim Jong Un Hanoi ar putea reprezenta un model atrăgător: obținerea unui succes economic fără a renunța prea mult la controlul politic, având în același timp o bună relație cu Statele Unite, dar și cu Uniunea Europeană.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni cu președintele SUA, Donald Trump, în marja Adunării Generale a ONU

Published

on

©www.president.gov.ua

În perioada 23-26 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va afla într-o vizită de lucru în Statele Unite pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Volodimir Zelenski va susține un discurs în timpul Adunării Generale a ONU și va participa la Summit-ul SDG.

Potrivit comunicatului oficial al administrației prezidențiale din Ucraina, Zelenski va organiza o serie de întâlniri bilaterale cu lideri străini la New York, în special cu președintele Statelor Unite, Donald Trump.

În plus, președintele Ucrainei va avea o întâlnire cu lideri ai comunității ucrainene din Statele Unite, lideri ai organizațiilor evreiești din Statele Unite, precum și cu reprezentanți ai comunității de afaceri americane.

Reamintim că fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton s-a deplasat în Ucraina la sfârşitul lui august pentru a da asigurări privind susţinerea SUA în relaţia cu Rusia.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 24-26 septembrie, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York.

Citiți și: Klaus Iohannis merge la Adunarea Generală ONU de la New York: Președintele va conduce delegația României și va participa la recepția oferită de președintele SUA Donald Trump

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Greta Thunberg: Peste 4 milioane de oameni din 163 de țări au protestat împotriva schimbărilor climatice și au cerut măsuri concrete pentru salvarea planetei – ”Este doar începutul”

Published

on

Milioane de oameni, mai ales tineri, au ieșit vineri în stradă și au solicitat schimbări concrete pentru a stopa încălzirea globală. 

Potrivit cunoscutei activistei pentru mediu, Greta Thunberg, care s-a aflat la New York în această zi importantă, #FridaysForFuture, au participat peste 4 milioane de oameni în 163 de țări. 

Această acţiune de protest organizată la nivel global a debutat în insulele din Pacific, cele mai ameninţate locuri de creşterea nivelului oceanului planetar, şi a continuat în Australia, Japonia, Asia de Sud-Est şi până în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Mesajul ei a fost clar, această acțiune nu se va opri prea curând: ”Este doar începutul. Schimbarea va veni, fie că vă convine sau nu!”,le-a transmis tânăra suedeză liderilor politici. 

Vinerea trecută, Greta Thunberg a participat la o manifestaţie a tinerilor asupra climei, în faţa Casei Albe, înainte de marşul prevăzut să aibă loc la New York la 20 septembrie, menit să facă presiune asupra liderilor lumii întregi ce vor participa, în 23 septembrie, la Summitul ONU asupra climei.Protestatarii au solicitat guvernelor să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative ale încălzirii climatice provocate de om.

Punctul culminant al acestor proteste a fost New York, unde Greta Thunberg, care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru activismul său, participă la o demonstraţie în faţa sediului ONU, relatează Agerpres.

Summitul ONU de săptămâna viitoare îi va aduce laolaltă pe liderii politici ai lumii pentru a discuta strategii de limitare a efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi tranziţia de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile. Această problemă este vitală pentru naţiunile insulare din Pacific, care au solicitat în repetate rânduri naţiunilor dezvoltate să facă mai multe pentru a preveni creşterea nivelului apelor.

Totodată, o delegație a Parlamentului European va participa la reuniunile ONU cu privire la dezvoltare și acțiuni climatice la New York, SUA, 21-26 septembrie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Viorica Dăncilă: Vizita în SUA va fi orientată spre rezultate. Vom semna un memorandum pe energie și un document cu Banca Mondială în domeniul sănătății

Published

on

© Guvernul României

România va semna o serie de înțelegeri în cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii a delegației române conduse de premierul Viorica Dăncilă, care va începe duminică, 22 septembrie, potrivit declarațiilor de astăzi ale șefei Guvernului, transmite Agerpres.

Viorica Dăncilă a precizat că vizita în SUA este orientată spre ,,rezultate”, în acest sens delegația română va avea o serie de întâlniri cu membri ai administrației americane, ai organizațiilor internaționale și ai mediului de afaceri.  

,,Voi pleca duminică în Statele Unite ale Americii, este o vizită de lucru, vom semna şi un memorandum pe energie, nu ne ducem să facem poze, ne ducem ca să avem rezultate în urma acestei vizite. Ne vom întâlni acolo şi cu un număr mare al oamenilor de afaceri, unde le vom vorbi despre avantajele investiţiilor în România, despre predictibilitate. Voi fi însoţită de domnul ministru Teodorovici, de domnul ministru Leş, vom avea o discuţie şi pe Ministerul Apărării, vom avea o discuţie şi în domeniul Sănătăţii, vom semna cu Banca Mondială, cu doamna Sorina Pintea. Vom avea mai multe întâlniri. În acelaşi timp, vreau să ne întâlnim acolo şi cu comunitatea românilor din Statele Unite, pentru că eu cred că trebuie să-i ascultăm şi pe dânşii şi de fiecare dată când merg în afara graniţelor ţării îmi face o plăcere deosebită să mă întâlnesc cu românii din orice ţară s-ar afla, acelaşi lucru l-am făcut şi în Portugalia şi în alte ţări “, a declarat Viorica Dăncilă într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei Comitetului Executiv Judeţean al PSD Caraş Severin, întrebată despre vizita pe care o va efectua în SUA.

Marți, prim-ministrul sublinia că scopul vizitei în SUA este aprofundarea Parteneriatului strategic, în special pe dimensiunea economică.

Potrivit declarațiilor de la Palatul Victoria, premierul va prezenta oamenilor de afaceri americani oportunitățile de investiții din România. Din delegația română vor face parte și câțiva membri ai Guvernului. 

,,Consolidăm relaţiile cu statele membre UE dar, în acelaşi timp, aprofundăm Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea şi o componentă economică puternică şi va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România”, a declarat premierul la Palatul Victoria.

Cea mai recentă vizită a premierului în SUA s-a desfășurat în perioada 24-26 martie cu ocazia participării sale la conferința internațională a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), de la Washington. Tot atunci,Viorica Dăncilă a anunțat , în susținerea discursului inaugural al evenimentul că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, anunț care a creat nemulțumiri adânci, pe plan intern, din partea președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat-o pe Dăncilă de depășirea atribuțiilor, cât și pe plan extern în marja relațiilor cu lumea arabă. 

De asemenea, în marja participării la conferința AIPAC, prim-ministrul României a avut întrevederi la Washington cu câțiva membri ai administrației americane, printre care vicepreședintele SUA, Mike PenceSecretarul de Stat pentru Comerț, Wilbur RossNancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, cea din urmă fiind prima reuniune de acest tip după zece ani, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri american cu investiții în România.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending